Εν αναμονή των αποφάσεων Erdogan για την τουρκική οικονομία - OlaDeka

Εν αναμονή των αποφάσεων Erdogan για την τουρκική οικονομία

Οι πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία προκάλεσαν πανικό στις αγορές – Μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας

Σε αγωνιώδη αναμονή βρίσκονται επιχειρηματίες και πολίτες της Τουρκίας για το «πρόγραμμα  δράσης 100 ημερών» που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Recep Tayyip Erdogan. Το πρόγραμμα αναμένεται να περιέχει και σοβαρά οικονομικά μέτρα, μέσω των οποίων η τουρκική κυβέρνηση θα θελήσει να δώσει μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές.

Παράλληλα, όμως, η πιθανότητα της επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για τη συνέχιση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Brunson αυξάνει την ανησυχία. Ηδη το πρακτορείο Bloomberg διέρρευσε την πληροφορία πως οι ΗΠΑ ετοίμασαν τη λίστα ατόμων και εταιρειών στους οποίους θα επιβληθούν οι κυρώσεις.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται με την ισοτιμία δολαρίου-λίρας  να έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του ενός δολαρίου προς 5 λίρες και η υποτίμηση της λίρας σε μόλις 8 μήνες να ξεπερνά το 30%. Μέσα σε μία ημέρα, η λίρα υποτιμήθηκε κατά 1.5%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού που ξεπερνά το 15% και την αύξηση της δαπάνης της εισαγόμενης ενέργειας στην Τουρκία, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου από τον τουρκικό διανομέα BOTAS. Η εταιρεία, σε επιστολή που έστειλε στις ιδιωτικἐς εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής κατά 49% της χονδρικής πώλησης  του αερίου! Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως η τιμή της πώλησης θα καθορίζεται όχι σε τουρκική λίρα αλλά σε δολάριο.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως αυτή η απόφαση θα αυξήσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον κατά 15%, γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Οι αποφάσεις που θα ανακοινώσει ο Erdogan και οι εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Tουρκίας  θα καθορίσουν την πορεία της τουρκικής οικονομίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria