Ορκωμοσία Ερντογάν: Ιππικό, οθωμανική μπάντα, πυροβολισμοί και μία λίρα δώρο σε κάθε προσκεκλημένο - OlaDeka

Ορκωμοσία Ερντογάν: Ιππικό, οθωμανική μπάντα, πυροβολισμοί και μία λίρα δώρο σε κάθε προσκεκλημένο

Κάτι μεταξύ παραδοσιακού γάμου, θρησκευτικής και εθνικής εορτής θυμίζει το τελετουργικό της ορκωμοσίας Ερντογάν, που αρχίζει αυτή την ώρα στην Άγκυρα. Αμέσως μετά ο Ερντογάν θα πάει στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίζεται σήμερα στην Άγκυρα, ενώ αμέσως μετά θα ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο στο πλαίσιο του νέου προεδρικού συστήματος.
 Η ψηφοφορία της 24ης Ιουνίου σημάδεψε τη μετάβαση της Τουρκίας σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα κυβέρνησης, εξαλείφοντας τη θέση του πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων αλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους εμβληματικούς Τούρκους αθρογράφους, ο Μουράτ Γετκίν, γράφει σήμερα στην Hurriyet Daily News, ότι αυτή θα είναι η “2η τουρκική Δημοκρατία”και υπογραμμίζοντας: “Μία νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία της Τουρκίας. Η δεύτερη φάση της δημοκρατίας, όπου όλη η εκτελεστική ισχύς συγκεντρώνεται στα χέρια ενός προσώπου – του Προέδρου. Πρακτικά, συμπίπτει με τις τάσεις για ‘ισχυρούς άνδρες’ στην διεθνή πολιτική σκηνή. Θα είναι καλό ή κακό αυτό για την Τουρκία; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει…”

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2018
Ο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2018  AP

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας

Ο Ερντογάν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές με 52,5 % , σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK).

Το Σάββατο, οι νεοεκλεγμένοι Τούρκοι νομοθέτες πήραν όρκο στο κοινοβούλιο.

Εξακόσιοι βουλευτές από επτά πολιτικά κόμματα τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Anitkabir (μαυσωλείο του Ατατούρκ)”.

Είπε, επίσης, ότι η τελετή εγκαινίων του Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 06.00 το απόγευμα τοπική ώρα στο προεδρικό συγκρότημα (το περίφημο ΄’Παλάτι’ του Ερντογάν).

Στην τελετή θα προσέλθουν 22 αρχηγοί κρατών και 28 πρωθυπουργοί και ομιλητές από διάφορες χώρες, καθώς και εκπρόσωποι από την Τουρκία.

Θα την παρακολουθήσουν συνολικά 10,000 άτομα, μεταξύ των οποίων κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι προσκεκλημένοιμ ενώ έχουν προσκληθεί Τούρκοι πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, πυροσβεστών, κοινοταρχών, εμπόρων, ανθρακωρύχων και οδοντιάτρων.

Επίσης, οι ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων θα είναι παρόντες στην εκδήλωση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2018
Ο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2018  AP

Ο “σουλτάνος” θα παρελάσει…

Μετά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, ο Ερντογάν θα εισέλθει στο προεδρικό συγκρότημα με μια συνοδεία ιππικού και ένα Οθωμανικό στρατιωτικό συγκρότημα, το “Μεχτέρ”, που θα τον καλωσορίσει.

Στρατιώτες θα απονέμουν τιμές με τις βολές 101 πυροβόλων όπλων κατά την είσοδο του Ερντογάν στο προεδρικό συγκρότημα.

Οι φιλοξενούμενοι θα λάβουν ως δώρο από ένα κέρμα(!) τουρκικής λίρας. Τα νομίσματα αυτά κόβονται ειδικά για την περίσταση. Ορισμένα από αυτά τα κέρματα θα διατεθούν επίσης στην αγορά. Ακόμη, θα εκτυπωθεί ειδική σφραγίδα για την ημέρα της τελετής.

Αργότερα, ο Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών. Οι στενοί του φίλοι, όπως ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα είναι παρόντες.

Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί εκπρόσωποι από ‘συγγενικές’ κοινωνίες – από τα Βαλκάνια, τον Καύκασο ​​και την Κεντρική Ασία – θα λάβουν και εκείνοι θέσεις στο συγκεκριμένο δέιπνο.

Σε ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα αποκαλύψει το υπουργικό συμβούλιό του στις 09.00 το βράδυ. Νωρίτερα, δήλωσε, ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα περιλαμβάνει υπουργούς που δεν έχουν προσυπογράψει σε κανένα πολιτικό κόμμα.

Οι πρόεδροι του Πακιστάν, της Σομαλίας, της Βοσνίας, της Γεωργίας, της Βενεζουέλας, της Ζάμπια, της Μολδαβίας και ο Εμίρης του Κατάρ είναι μεταξύ των αρχηγών κρατών που θα παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria