ΜΕ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1930! - OlaDeka

ΜΕ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1930!

Πίνουμε νερό από σωλήνες αμιάντου για τον οποίο ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας γράφει: «Αμίαντος: Ένας δολοφόνος που αργεί αλλά δεν ξεχνά!»

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και σε άρθρο του Γεώργιου Δελίδη, καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής και τ. Αντιπρόεδρου της Εταιρείας,  με τίτλο «Αμίαντος: Ένας δολοφόνος που αργεί αλλά δεν ξεχνά!» περιλαμβάνεται μια εξόχως εμπεριστατωμένη αναφορά στην καρκινογόνο δράση του αμίαντου στα δίκτυα ύδρευσης. Ωστόσο, το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Καστοριάς περιέχει αμιαντοσωλήνες από το 1930 κάτι το οποίο αναφέρεται και στο anaptyxi.gov.gr όπου περιγράφεται η πορεία του μεγάλου έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Καστοριάς κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει πάρει έγκριση και αναμένεται το επόμενο στάδιο που είναι η δημοπράτηση.

Δείτε τι αναφέρει το anaptyxi.gov.gr:

«Η πόλη της Καστοριάς υδροδοτείται από τις πηγές της Κορομηλιάς, με αγωγό βαρύτητας και αντλιοστάσιο στη θέση Φούρκα, την πηγή Μπέης Μπουνάρ με υπό ανακαίνιση ομώνυμο αντλιοστάσιο και εφεδρικά από την πηγή Λεύκης και μία υδρογεώτρηση δίπλα στις ίδια πηγή που ωθείται στο αντλιοστάσιο Φούρκας.

Το νερό μέσω των δύο αντλιοστασίων ωθείται στις δύο δεξαμενές άνω του συνοικισμού Καλλιθέας, την παλαιά όγκου 1300 m3 και την νεώτερη 2000 m3).

Από εκεί διανέμεται στην πόλη με ένα δίκτυο σωλήνων PVC και αμιαντοτσιμεντοσωλήνων που χρονολογούνται, οι παλαιότερες από την δεκαετία του 1930 και οι νεότερες από 25ετίας, ανάλογα με την ανάπτυξη και την επέκταση του οικιστικού ιστού.

Η πρώτη δεξαμενή της πόλης στη θέση Ξενία, χωρητικότητας 500 m3, χρησιμοποιείται για τον υποβιβασμό της πίεσης στην χαμηλή ζώνη της παλαιάς πόλης. Λόγω της παλαιότητας και της άναρχης επέκτασης του δικτύου υπάρχουν πολλά προβλήματα βλαβών, αφανών διαρροών, αδυναμία απομόνωσης τμημάτων του δικτύου και υπερβολικά υψηλών ή απαράδεκτα χαμηλών πιέσεων σε αρκετές παροχές.

Με το προτεινόμενο έργο θα κατασκευασθεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης σε όλο τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και θα αυξηθεί η χωρητικότητα των δεξαμενών με την προσθήκη δύο νέων. Με την λειτουργία του θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες υγιεινής και εξυπηρέτησης των πολιτών και θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και υδατικών πόρων.

Με το σύγχρονο σύστημα εποπτικού ελέγχου του δικτύου που εγκαθίσταται διασφαλίζεται η παρακολούθηση του δικτύου σε 24ωρη βάση από τον κεντρικό σταθμό και η συλλογή, αξιολόγηση και ρύθμιση πλήθους αναγκαίων χαρακτηριστικών της λειτουργίας του δικτύου όπως των παροχών των πιέσεων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε επιλεγμένα σημεία, με τελικό αποτέλεσμα την αξιοπιστία την υγιεινή και την οικονομική λειτουργία του δικτύου.
Με την αντικατάσταση 300 υδρομετρητών με ψηφιακούς υδρομετρητές ΑΜR, που θα φέρουν ενσωματωμένη διάταξη μετάδοσης ενδείξεων και πλήρες σύστημα ανάγνωσης των ενδείξεων αυτών των υδρομετρητών μέσω φορητού υπολογιστή και τη χρήση κατάλληλου λογισμικού και εξοπλισμού αμφίδρομης επικοινωνίας από απόσταση, λύνεται και ένα διαχρονικό πρόβλημα, της καταγραφής των ενδείξεων των υδρομετρητών που βρίσκονται εντός των οικιών και δεν υπάρχει προσβασιμότητα από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ.»

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria