Η Ελλάδα πενθεί: 81 νεκροί στην Ανατολική Αττική από τις φλόγες - OlaDeka

Η Ελλάδα πενθεί: 81 νεκροί στην Ανατολική Αττική από τις φλόγες

Τις πληγές τους μετά την πύρινη κόλαση μετρούν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής και της Κινέτας, 48 ώρες μετά την φονική πυρκαγιά που στοίχισε την ζωή σε 81 ανθρώπους, με 187 άτομα να νοσηλεύονται τραυματισμένα και δεκάδες να αγνοούνται.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι υπέκυψε στα βαρύτατα εγκαύματα που είχε υποστεί ένας 84χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Θριάσιο Νοσομείο. Μια γυναίκα, βρέθηκε νεκρή από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που κάνει έρευνες από σπίτι σε σπίτι, νεκρή μέσα στην οικία της, στην οδό Χρυσανθέμων, στο Μάτι. Έτσι πλέον, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στους 81.

Παράλληλα, αρκετοί είναι οι άνθρωποι που αγνοούνται ενώ 71 είναι οι ενήλικοι τραυματίες και 12 παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων.

Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής στο Μάτι και τη γύρω περιοχή, ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα, υποδομές καθώς και ανείπωτη οικολογική καταστροφή συνθέτουν τον εφιάλτη στην Ανατολική Αττική.

Στο επίκεντρο οι αγνοούμενοι

Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι το δύσκολο έργο για τον εντοπισμό αγνοουμένων δεν έχει τελειώσει, καθώς το κέντρο της Πυροσβεστικής και οι άλλες υπηρεσίες έχουν δεχτεί δεκάδες κλήσεις, και διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια των συνανθρώπων μας και την αμέριστη συμπαράστασή του στους πληγέντες.

Παράλληλα, κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.

Ενεργό μέτωπο στην Κινέτα

Σε ό,τι αφορά στα μέτωπα των πυρκαγιών, φαίνεται πως το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην πυρκαγιά της Κινέτας, η οποία ξεκίνησε χτες από την θέση Αέρας στα Γεράνεια ‘Ορη και βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τελευταίες πληροφορίες από την πυροσβεστική, αναφέρουν ότι αυτή την ώρα υπάρχει ένα μέτωπο το οποίο κινείται προς τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να απειλείται κατοικημένη περιοχή μέχρι στιγμής.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρων. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 7 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο καναντέρ.

Σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές:

Οσον αφορά τα μέτωπα, στα οποία επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η κατάσταση έχει ως εξής, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Π.Σ:

1.Στην περιοχή Αέρας, στα Γεράνεια Όρη, η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

2.Στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής, επιχειρούν 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές και 1 ελικόπτερο.

3.Σημειώνεται ότι στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο, καθώς και 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, ενώ αναμένεται βοήθεια και από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στις περιοχές Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας, Μετόχι Βρυσσών στα Χανιά Κρήτης και στον Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων.

Τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων

Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των δήμων και των κατοίκων, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρατείνεται μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές (video)
Παράλληλα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού με συμμετοχή του Δημοσίου και ιδιωτών για την αποκατάσταση των ζημιών, η στήριξη των πυρόπληκτων με στέγη, σίτιση και μονάδες κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, ενώ ήδη βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, στους οποίους σήμερα θα προστεθούν άλλοι 120.

Θεσμοί, κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, οργανισμοί, επιχειρήσεις, αθλητικοί σύλλογοι και ιδιώτες, συγκεντρώνουν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ έχουν ανοιχτεί και τραπεζικοί λογαριασμοί.

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η αλληλεγγύη

Την ίδια ώρα ξεπερνά κάθε φαντασία η ανταπόκριση του κόσμου και το κύμα αλληλεγγύης με προσφορές, αίμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα ενώ μαζικά μηνύματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική από την παγκόσμια κοινότητα, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ελληνική ομογένεια.

«Δρομολογείται η ευρωπαϊκή βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα. Η ΕΕ δείχνει και θα δείξει αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε χθες ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης, από το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, όπου συνεργάζεται με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο Νίκος Τόσκας χαρακτήρισε πρωτοφανή την αλληλεγγύη από την ΕΕ, αλλά και από χώρες εκτός Ευρώπης, προσθέτοντας ότι από σήμερα θα επιχειρούν στην Αττική δύο ιταλικά και ένα ρουμανικό αεροσκάφος.

Συγκίνηση στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα προκάλεσε η τραγωδία στην Ανατολική Αττική και ήδη έχουν ξεκινήσει ερανικές προσπάθειες για την ανακούφιση των θυμάτων.

Τα μηνύματα των πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

«Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. «Κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας, αβοήθητο. Τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την καθολική και αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας στους οικείους των θυμάτων και στους τραυματίες εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την 44η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Έθνος μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια έχοντας όμως επίγνωση της ιστορικής συγκυρίας των αναγκών και των μηνυμάτων της. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας, συμπλήρωσε, και το δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει κανέναν εφησυχασμό και καμία διχόνοια.

Πρόεδρος Δημοκρατίας: «Η σκέψη μας στα θύματα και στους τραυματίες της τραγωδίας»
«Αυτήν την ώρα να σταθούμε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το δημαρχείο της Ραφήνας και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Χρειάζεται διαρκής και μόνιμη μέριμνα της πολιτείας προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, ανέφερε η Φώφη Γεννηματά από τη Ραφήνα.

Το ΚΚΕ απαίτησε από την κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, ενώ σήμερα ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές.

«Είναι ώρα συμπαράστασης στους πληγέντες», ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria