«Βόμβα» 51 δισ. απειλεί τον ενεργειακό τομέα στην Τουρκία - OlaDeka

«Βόμβα» 51 δισ. απειλεί τον ενεργειακό τομέα στην Τουρκία

Το δυσβάσταχτο ύψος των 51 δισ. δολαρίων έχουν φθάσει τα δάνεια τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα στην Τουρκία.

Η τουρκική λίρα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, όπως επισημαίνει το Bloomberg, με αποτέλεσμα μία σειρά από εταιρείες να ακολουθήσουν την προτροπή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και να αναλάβουν δάνεια σε διαφορετικό νόμισμα, ήταν όμως ήδη αργά…

Οι επιχειρήσεις του κλάδου της ενέργειας φαίνεται πως είναι οι πιο εκτεθειμένες έναντι όλων των υπολοίπων καθώς, εδώ και 15 χρόνια, είναι εκείνες που έλαβαν αφειδώς δανειοδοτήσεις προκειμένου να επενδύσουν σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την χώρα.

«Η υποτίμηση της λίρας το τελευταίο διάστημα ήταν πράγματι κάτι αναπάντεχο, ωστόσο δεν είναι η μόνη αιτία για την σημερινή κατάσταση» δήλωσε στο Bloomberg ο Zumrut Imamoglu, επικεφαλής του TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği – Turkish Industry and Business Association), επισημαίνοντας ότι «την στιγμή που το κόστος αυξάνεται λόγω της νομισματικής κρίσης, οι εταιρείες αδυνατούν να προσαρμόσουν τις τιμές τους αναλόγως εξαιτίας των δεσμεύσεων έναντι της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Τουρκίας, γεγονός που με την σειρά του προκαλεί οικονομική ασφυξία».

Η τουρκική λίρα έχει αγγίξει ιστορικά χαμηλά στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς έφτασε να διαπραγματεύεται στις 4,9767 λίρες έναντι του δολαρίου, μέσα σε κλίμα ανησυχίας για την οικονομική και νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση του – εκτελεστικού πλέον – προέδρου Recep Tayip Erdogan. Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει από τις αρχές του 2018 το 22% της αξίας της έναντι του δολαρίου, υπό τον φόβο των επενδυτών ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ακολουθήσει, κόντρα σε κάθε οικονομική λογική, πολιτική μείωσης των επιτοκίων….

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria