Αυτό είναι το σχέδιο μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας - OlaDeka

Αυτό είναι το σχέδιο μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας

Το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη βάση του εν λόγω σχεδίου, για κάθε τρεις μήνες έως και το 2022 κλιμάκια του ESM, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ θα παρακολουθούν τόσο τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αξιολογώντας κυρίως το εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις μη αναστροφής μνημονιακών των μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση των πρόσθετων όρων της συμφωνίας

Στη βάση αυτή θα συντάσσουν εκθέσεις μετα – προγραμματικής εποπτείας (Post Programme Monitoring- PPM) στις οποίες θα αποτιμούν τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά, στο μακροοικονομικό μέτωπο, στα χρηματοπιστωτικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τις οποίες θα αξιολογούν αφενός τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αφετέρου θα απαντούν στο εάν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων που έχει αντλήσει.

Οι εκθέσεις αυτές θα περνούν από το «ραντάρ» των αγορών που θα αποτιμούν με το δικό τους τρόπο – μέσω των περίφημων spread – την ελληνική πρόοδο, ενώ θα αναλύονται και στα Eurogroup, όπου εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις θα γίνονται συστάσεις στην Ελλάδα για τη λήψη διορθωτικών παρεμβάσεων.

Εάν αντιθέτως διαπιστώνεται πρόοδος θα δίνεται το «πράσινο φως» για να εκταμιεύονται οι επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα (SMPs και ANFAs). Στη βάση του προγραμματισμού που έχει γίνει η Ελλάδα θα λαμβάνει ετησίως 1,2 δισ. ευρώ έως το 2022 από τα SMPs και ANFAs.

Αλλά εάν και από πολλούς σε Ελλάδα και Ευρώπη το πλαίσιο αυτό βαπτίζεται ως «κανονικό», μόνον κανονικό δεν είναι. Και αυτό είναι ξεκάθαρο εάν αναλογιστεί κανείς πως στη βάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σήμερα οι χώρες της ΕΕ επιτηρούνται για το εάν επιτυγχάνουν το στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης  για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, η Ελλάδα θα αξιολογείται έως το 2022 για το εάν καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ!

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria