Όλα για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης - OlaDeka

Όλα για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης

Η αγωνία για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου διαδέχεται την ικανοποίηση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Το Μαξίμου ρίχνει όλο του το βάρος στην απόφαση για το χρέος

“Απ’ ό,τι φαίνεται στο Eurogroup της Πέμπτης θα πάρουμε και λύση για το χρέος” δηλώνει στο news247.gr ανώτερη πηγή του οικονομικού επιτελείου λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίασή του.

Στο Μαξίμου αισθάνονται ικανοποιημένοι για την υπογραφή της Συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ωστόσο γνωρίζουν ότι οι Πρέσπες βρίσκονται πίσω και επικεντρώνονται στα ζητήματα της οικονομίας.

Η 21η Ιουνίου δεν είναι μία τυχαία ημέρα για την ελληνική κυβέρνηση. Στο Eurogroup της Πέμπτης οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και επί της ουσίας του τρίτου προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Το κυριότερο όμως, αναμένεται να αποφασίσουν για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρόνο.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση φαίνεται ότι ελάχιστο ρόλο θα παίξει στις αποφάσεις για το χρέος που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Βερολίνο. Η ίδια πηγή πιστεύει ότι μία καλή λύση για το χρέος θα εξαρτηθεί από το “όλον πακέτο” που θα εγκρίνουν οι δανειστές , δηλαδή από τους όρους που θα αποφασίσουν οι θεσμοί για τις εξαγορές, την ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάπτυξης και τις επιμηκύνσεις. Ένας καλός συνδυασμός των συνολικών μέτρων μπορεί να αρκεί για να εξασφαλίσει η χώρα επιμηκύνσεις στην εξόφληση των δόσεων των δανείων για επτά χρόνια, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Αλλιώς, προσθέτουν εάν “κερδίσουμε” μία επιμήκυνση πχ 8-10 χρόνων αυτό θα είναι μία καλή λύση. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα πειστούν και οι αγορές πως το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο επομένως θα κατεβάσουν και τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα σε πιο προσιτό επίπεδο.

Όσο πιο χαμηλά θα είναι τα επιτόκια δανεισμού τόσο πιο “καθαρή” θα είναι η έξοδος από το μνημόνιο τον επόμενο Αύγουστο.

Βεβαίως στο Eurogroup θα συζητηθεί και το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι τέτοιες που δεν θα εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις που θα δώσουν ανάσα στην μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Με το καλημέρα της εξόδου η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της φετινής παρουσίας του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για την “επόμενη μέρα” και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τους πιο αδύναμους. Συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της διανομής κοινωνικού μερίσματος από τις δημοσιονομικές υπεραποδόσεις τον Δεκέμβριο του 2018.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria