"Ναι" των θεσμών σε δόση και πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης το 2019 - OlaDeka

“Ναι” των θεσμών σε δόση και πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης το 2019

Τι περιλαμβάνει η έκθεση συμμόρφωσης της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία βγήκε μία ημέρα πριν το Eurogroup. Πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης από το 2019 πέραν των αντίμετρων, αλλά και ενισχυμένη εποπτεία. Καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα.

Πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης από το 2019 πέραν των αντίμετρων, αλλά και ενισχυμένη εποπτεία περιλαμβάνει η έκθεση συμμόρφωσης της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης.

Ως γενικό συμπέρασμα η έκθεση συμμόρφωσης για την τελευταία αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος αναφέρει ότι «Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος με τον ESM» για να συνεχίσει « Με βάση το συμπληρωματικό μνημόνιο όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί».

Ωστόσο η έκθεση συμμόρφωσης καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος, προστατεύοντας όσα πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως τονίζεται όλα αυτά οδηγούν στην καταβολή της δόσης που θα καλύπτει τις υποχρεώσεις του χρέους, αλλά και την δημιουργία ενός μαξιλαριού ασφαλείας χωρίς όμως να αναφέρει το ακριβές ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα

Ενισχυμένη εποπτεία

«Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν» σημειώνεται στο έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως είναι αναγκαία η «Ενισχυμένη Εποπτεία» και η παροχή τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μακροπρόθεσμα.

«Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, την συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και

Παράθυρο για πρόσθετες ελαφρύνσεις

Τονίζει ακόμη ότι με βάση τις ακολουθούμενες πολιτικές ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 επιτυγχάνεται, γεγονός που επιτρέπει την κανονική εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων το 2019 μαζί με τα κοινωνικά αντίμετρα και την περικοπή του αφορολόγητου το 2020 μαζί με τα φορολογικά αντίμετρα.

Σε ότι αφορά τον πρόσθετο δημοσιονομικό στόχο των περιπου 866 εκ ευρώ που περιγράφεται στο ΜΠΔΣ 2019 -2022 για το 2019, το κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης τονίζει ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση αλλά θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν με τις ελληνικές αρχές κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2019.

Σημειώνει ότι η επίτευξη των στόχων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων προϋποθέτει την απαρέγκλιτη υιοθέτηση των οροφών δαπανών που έχουν υιοθετηθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Ως στοιχεία που θα υποστηρίξουν την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων αναφέρονται.

Το κλείσιμο του παραγωγικού κενού κατά 1,7% του ΑΕΠ που θα έχει θετική επίδραση στα δημόσια έσοδα.

Την διατήρηση του κανόνα 1: 1 στην προσλήψεις και αποχωρήσεις στον δημόσια τομέα που θα περιορίσει στο μίνιμουμ τις αυξήσεις στο μισθολογικό κονδύλι του δημοσίου.

Την αύξηση των δαπανών υγείας με οδηγό την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Την θετική επίδραση που θα έχουν στην οικονομία τα κονδύλια του επόμενου ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιουνκέρ.

Η έκθεση υιοθετεί τις αναπτυξιακές προβλέψεις της ελληνικής Κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3 του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, 2,1% του ΑΕΠ το 2021 και 1,8% το 2022 .

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria