Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του Μητσοτάκη - OlaDeka

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του Μητσοτάκη

Επί συνόλου 300 βουλευτών 153 ψήφισαν κατά και 127 υπέρ.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας oλοκληρώθηκε με την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ψηφοφορία. Επί συνόλου 300 βουλευτών 153 ψήφισαν κατά και 127 υπέρ. Της ψηφοφορίας απείχε το ΚΚΕ και ορισμένοι βουλευτές ήταν απώντες, Είχαν προηγηθεί οι  ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ενώ λίγο μετά τις 21.30 ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, την οποία αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ το οποίο αποφάσισε την Παρασκευή να αποχωρήσει από τη συζήτηση και της Χρυσής Αυγής, η οποία απεβλήθη μετά τις αθλιότητες του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και το κάλεσμά του για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: «Αυτές οι μέρες είναι ιστορικές»

Αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ σε αυτή τη πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε. Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει.Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «πολιτικό οπορτουνιστή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εσείς τι λέγατε για τη Μακεδονία; ποια ήταν η θέση» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας.

«Βγήκατε και μας είπατε ότι με τη Συμφωνία “διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς”. Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα ο Γκρουέφσκι, ο κ. Ιβάνοβ και οι συν αυτώ, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «η αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο».

«Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

«Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και σημείωσε: «Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας».

«Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άδρο της δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «έχετε τεράστια την ευθύνη, γιατί είστε εσείς αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες, στην προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη σας παράταξη. Και δεν διστάσατε μάλιστα, να εμπλέξετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά, ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού που έχετε στήσει για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε».

«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη “Μακεδόνας”, που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις “πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση – μια για πάντα – της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμα, προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, σε διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 μιλούσε στη Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ: “Έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν” και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα αγωνίσθηκε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες – για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, συναντάει τον κ. Πινέιρο, Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών την 1η Απριλίου του 1992. Και o Πινέιρο τού παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας “απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία”, όπως λέει. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα “Νέα Μακεδονία”, αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος στο πακέτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση του έθνους και της γλώσσας, και ο κ. Σαμαράς δεν το ζήτησε από τον κ. Πινέιρο, όπως και στην ενδιάμεση συμφωνία που δεν υπάρχει ούτε καν της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου “Μακεδόνας” και “μακεδονική γλώσσα” όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταλόγισε θράσος στη ΝΔ και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αντώνη Σαμάρα, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είχε την ευθύνη, καθώς σε δυο συνεδριάσεις δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, ήρθε και χρέωσε την ευθύνη στον πρωθυπουργό του». «Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του; Ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει ότι είμαι εθνομηδενιστής» συνέχισε την κριτική του ο κ. Τσίπρας προς τον Αντώνη Σαμαρά.

«Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους Βόρειους γείτονές μας;» είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι στάση πατριωτική να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο, Είναι προς το συμφέρον του τόπου να κρατήσουμε με δική μας ευθύνη πια, ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική ;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχοντας όχι την ευθύνη της διαχείρισης του πολιτικού κόστους, αλλά την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της διαχείρισης ενός κρίσιμου για τη χώρα εθνικού θέματος, δηλαδή την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, της ιστορικής πατριωτικής ευθύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως αρνείται να δεχτεί μίζερη πραγματικότητα για τη χώρα.

«Δεν είναι πατριωτισμός να τρέφεις μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Δεν είναι πατριωτισμός να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων. Δεν είναι πατριωτισμός τα μεγάλα λόγια, οι μεγαλοστομίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ και η κυβέρνηση μου αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και Περιγράφοντας το όραμα για την Ελλάδα του αύριο, κάλεσε τους πάντες να δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση, καλώντας επίσης σε καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.


Κυρ. Μητσοτάκης: «Όποιος ψηφίσει κατά της μομφής, παίρνει εισιτήριο για τις Πρέσπες»

Συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Η συμφωνία για το Σκοπιανό παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και όσοι την ψηφίσουν θα είναι συνυπεύθυνοι για τις υπογραφές που θα μπουν αύριο στις Πρέσπες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν 27 χώρες του ΝΑΤΟ θα έχουν ψηφίσει την ένταξη, θα είναι δύσκολο στην Ελλάδα να το αρνηθεί.

«Ο κ. Τσίπρας έπαιξε από την αρχή ένα μικροκομματικό παιχνίδι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ανταλλάσσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό με διευκολύνσεις στην οικονομία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, καθώς επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να παγιδεύσει το πολιτικό σύστημα και κατηγόρησε τους πολίτες για λαϊκισμό». Αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια λέγοντας ότι «η ΝΔ παίρνει δύναμη από τους πολίτες… Είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε τους Έλληνες. Είναι εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας αναζητούσε λύση στο Σκοπιανό δίχως κόκκινες γραμμές… Το erga omnes και την αναθεώρηση του Συντάγματος το έβαλε η ΝΔ. Το “ναι” που είπε ο κ. Τσίπρας στο Μακεδονία του Ίλιντεν το πήρε πίσω άρον άρον μετά από δική μας πίεση… Ο κ. Τσίπρας υλοποιεί τις ατζέντες άλλων που τον βρήκαν εύκαιρο να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε ότι «η ιστορία θα γράψει ότι είπατε “ναι” σε εκείνα στα οποία όλοι οι προκάτοχοί σας είχανε πει “όχι”» και προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης πως «όσοι ψηφίσετε “όχι” στην πρόταση μομφής, ψηφίζετε “ναι” όχι μόνο στο να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες αλλά και στο να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους και από την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία σημείωσε: «Με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά οι κάτοικοι θα λέγονται Μακεδόνες και θα μπορούν να λένε ότι μιλούν τη Μακεδονική. Επίσης, θα μπορούν στο μέλλον κάποιοι να λένε ότι εφόσον κατοικούν στη Βόρειο Μακεδονία, κάποιοι κατοικούν στη Νότιο Μακεδονία». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, είπε ότι «όχι μόνο νομιμοποιείτε αλλά ενισχύεται τον μακεδονικό αλυτρωτισμό… Το erga omnes ουσιαστικά δεν διασφαλίζεται… Ολόκληρη η αυθαίρετη συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά είναι στον αέρα, αλλά στο μεσοδιάστημα παράγονται τετελεσμένα που δεν θα μπορούν να αναιρεθούν».

Επανέλαβε την επίθεση στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων λέγοντας ότι «αν όλοι εμείς είμαστε ακραίοι λαϊκιστές, τότε ο κ. Καμμένος τι είναι;», και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «δεν ντρέπεστε να αποκαλείτε τον κ. Καμμένο τίμιο άνθρωπο»; Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε αντιπερισπασμό, λάσπη στον αντίπαλο, επιστροφή στο παρελθόν για να κρυφτεί η εθνική ζημιά του σήμερα. Προβλέποντας την απάντηση του πρωθυπουργού, είπε: «Κάποιοι ξενύχτησαν για να κόψουν και να ράψουν επιλεκτικά δηλώσεις από το παρελθόν, αποσπασματικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο συζητήσεων… Αναμοχλεύοντας το παρελθόν δεν θα ξεφύγετε από το τι κάνετε στο Σκοπιανό στο παρόν».

Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα επεσήμανε: «Όλοι μας παίρνουμε τις αποφάσεις μας και θα κριθούμε γι’ αυτές, εσείς κ. Τσίπρα υπογράφετε μία συμφωνία που συνιστά μείζονα εθνική υποχώρηση και εγώ προσπαθώ να το αποτρέψω, εγώ έχω ήσυχη την συνείδησή μου… Τα καλά λόγια που ακούτε από το εξωτερικό θα έπρεπε να σας κάνουν να ανησυχείτε». Πρόσθεσε ότι είναι ανησυχητική η χρονική σύμπτωση δύο θεμάτων του Σκοπιανού και της συμφωνίας για το «τέταρτο μνημόνιο».

«Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών και η κρίση των πολιτών θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και εσείς κ. Τσίρπα, θα καταγραφείτε ως ο χειρότερος πρωθυπουργός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Το τέταρτο μνημόνιο και η συμφωνία για το Σκοπιανό, ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Προειδοποιώ ότι το να υπογραφεί η συμφωνία καθιστά δύσκολη την αποτροπή των συνεπειών της στο μέλλον».

Καταληκτικά ανέφερε ότι το πολιτικό τοπίο είναι καθαρό: μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, αλήθεια ή ψέμα, είναι τα διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές: «Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα από αυτή την κυβέρνηση που πρέπει να φύγει πριν κάνει κι άλλη ζημιά στη χώρα».

Πάνος Καμμένος: «Ο Τσίπρας και εγώ δεν παίρνουμε εντολές από τα μπουζούκια για να ρίξουμε… τη Χούντα»

Με μία σαφή αναφορά προς τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τη γνωστή πια δήλωσή του από πίστα νυχτερινού μαγαζιού: «Πέφτει η Χούντα όπου να ΄ναι είναι ζήτημα μηνών» ο Πάνος Καμμένος κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθάρισε πως στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση της εξόδου από τα μνημόνια και την πάταξη της διαφθοράς.

Ο Πάνος Καμμενος αναφέρθηκε εκτενώς στην προϊστορία του Αντώνη Σαμαρά με την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και απευθύνθηκε προς τους νεοδημοκράτες βουλευτές λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Σαμαράς θα σας εγκαταλείψει πολύ σύντομα, μα πάρα πολύ σύντομα. Κυριακή, κοντή γιορτή». Ο Πάνος Καμμένος υπαινίχτηκε πως ο Αντώνης Σαμαράς κινείται πως μια συγκρότηση νέας πολιτικής κίνησης στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε τι είπε ο Πάνος Καμμένος:


Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής σε όσους διαδηλώνουν για την Μακεδονία, σε όσους ανησυχούν και τονίζοντας ότι δεν είναι ακροδεξιοί, ούτε εγκάθετοι από κάποια τοπική οργάνωση της ΝΔ, ούτε νεοναζιστές σαν εκείνους που χθες προσέβαλαν το πολίτευμα και το στράτευμα, είπε ότι «σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που αύριο θα μονογράψει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς».

Σημείωσε ότι για να έλθει προς κύρωση στην Βουλή αυτή η συμφωνία, πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία στην FYROM που περιλαμβάνει την διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφίσματος, επικύρωση της συμφωνίας από τα 2/3 της Βουλής τους και Συνταγματικές αλλαγές.

«Σύμφωνα με το άρθρο 20 της συμφωνίας αυτής, αυτό που θα μονογραφεί αύριο, δεν έχει καμμία ισχύ» είπε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι η συμφωνία δεν θα γίνει δεκτή από την FYROM όπου, όπως είπε, ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις. Τόνισε ότι εάν η συμφωνία έλθει στην Βουλή η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική και όχι μόνο θα καταψηφίσουν αλλά με οποιοδήποτε τρόπο θα επιχειρήσουν ώστε η Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει τη συμφωνία.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, «πολλοί θα ήθελαν να φύγουν σήμερα οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση» αναφέροντας στη συνέχεια ότι αν συνέβαινε αυτό, τότε ή θα άνοιγε κύκλος διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που ενδεχομένως να περιελάμβανε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που θα παρέδιδαν το όνομα “Μακεδονία”, ή η χώρα θα οδηγείτο σε εκλογές».

Στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα «αν στις εκλογές κέρδιζε με απόλυτη πλειοψηφία η ΝΔ θα υπέγραφε την συμφωνία;» και στην αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απάντησαν «όχι», αντέτεινε ότι «την απάντηση την έδωσε η κ. Μπακογιάννη».

Ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη είπε οτι ο επικεφαλής του «Ποταμιού», «στο οποίο έμειναν 4 βουλευτές, ενώ οι ΑΝΕΛ παραμένουν συμπαγείς» ομολόγησε από το βήμα της Βουλής ότι θα ψήφιζε το Σχέδιο Ανάν και χαρακτήρισε το «Ποτάμι», «προϊόν ενός μιντιακού και επιχειρηματικού σωλήνα με τρικυμία εν κρανίω».

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ είπε ότι αυτή περιλαμβάνει το σκέλος των οικονομικών θεμάτων και το σκέλος της συμφωνίας με την FYROM. Ως προς το πρώτο σκέλος είπε ότι«βλέποντας ο κ. Μητσοτάκης πως τελειώνει το μαρτύριο του λαού, ρίχνει πολιτικές ”μπαλωθιές’», προσθέτοντας για την αντιπολίτευση ότι «μετά την 21η Ιουνίου δεν υπάρχει καμία ελπίδα γι’ αυτούς».

Μιλώντας για το δεύτερο σκέλος ανέφερε ότι το 1993 «σειόταν το ΣΕΦ από την κραυγή ‘Αλήτη-προδότη-Σαμαρά’», προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε αποκαλέσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εφιάλτη». Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά, ο κ. Καμμένος είπε ότι «έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ εξαγορασμένος από συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «ακολουθεί πολιτική προσωπικών συμφερόντων» ενώ «τα ηνία της τα κρατά ο Σαμαράς».

Είπε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στοχεύει τους ΑΝΕΛ» που επιμένουν στην εθνική γραμμή, ενώ «ο Μητσοτάκης παραχωρεί την Μακεδονία». Κατηγόρησε την ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και πολιτικό αμοραλισμό και για «ξεπούλημα της Μακεδονίας» και επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Σαμαρά στις 2/12/1991, της κ. Μπακογιάννη στις 18/2/2008, 26/8/2008, 6/12/2009 και του κ. Δρούτσα το 2010.

«Το θέμα δεν το είχε κλείσει η σημερινή κυβέρνηση, ούτε κάν ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι η FYROM θα είχε ονομαστεί «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» τον Ιούνιο του 1992, αλλά αυτό δεν συνέβη καθώς έλειπαν 5 έδρες από τον Κίρο Γκιλγκόροφ προκειμένου να γίνει δεκτή η ονομασία από την Βουλή της γειτονικής χώρας.

Εν μέσω αντεγκλήσεων με βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Καμμένος επανέλαβε τη θέση των ΑΝΕΛ όχι μόνο μη ψήφισης της συμφωνίας εάν έλθει στην Βουλή, αλλά και «κάνοντας τα πάντα για να μην περάσει». Και πρόσθεσε ότι «θα φύγω από την κυβέρνηση όταν βγάλουμε την χώρα από το βάραθρο που την ρίξατε εσείς και το ΠΑΣΟΚ».

Εγκάλεσε την ΝΔ για συμπόρευση με τον Α. Σαμαρά και τους ακραίους του ΛΑ.Ο.Σ., σημειώνοντας ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν «δύο γραμμές»: η μία περιλαμβάνει την πρόταση erga omnes (για την ονομασία της FYROM) και διπλή ονομασία και η άλλη περιλαμβάνει τις απόψεις Σαμαρά ο οποίος, όπως προειδοποίησε την ΚΟ της ΝΔ ο κ. Καμμένος, «θα σας εγκαταλείψει σύντομα. Κυριακή κοντή γιορτή».

«Η Ελλάδα θα βγεί από τα μνημόνια και η διαπλοκή και η διαφθορά θα παταχθεί», κατέληξε στην ομιλία του ο Π. Καμμένος.

Γεννηματά: «Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση για τίποτα»

Η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση «ούτε στους θεσμούς, ούτε στην κοινωνική πολιτική, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στις διαπραγματεύσεις, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση, ειδικά στα εθνικά θέματα. Όπου αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, με διγλωσσία, με προχειρότητα, με επιπολαιότητα, με αναποτελεσματικότητα. Έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, που υποτάσσεται στις πιέσεις και επιχειρεί να κλείσει άρον- άρον κρίσιμα εθνικά θέματα», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «είναι μια θλιβερή μειοψηφία, ανίκανη και επικίνδυνη».

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που παροτρύνουν το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τη συμφωνία, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «σεβόμαστε μεν τους συντρόφους μας στην Ευρώπη, περιττεύουν όμως οι υποδείξεις. Οι εκκλήσεις τους δεν πρέπει να αγνοούν τις τραυματικές εμπειρίες της χώρας μας και της περιοχής. Έχουν τους λόγους τους να χαίρονται για την επίτευξη συμφωνίας. Το περιεχόμενο της όμως, το κρίνουμε εμείς και ο ελληνικός λαός και κανένας άλλος. Εμάς και την εθνική μας προοπτική αφορά πρωτίστως».

Καταδίκασε απερίφραστα την πρόκληση σε βάρος του πολιτεύματος από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση.

Επίσης, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι η ψύχραιμη φωνή του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει σχέση με τους αφορισμούς και τις καταστροφολογίες της Νέας Δημοκρατίας. «Στη Ν.Δ. σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα είναι όλοι μαζί ενωμένοι αν και αναφέρονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Όλοι μαζί και ανεύθυνοι γιατί δεν αναλαμβάνουν τις ιστορικές τους ευθύνες για το ζήτημα αυτό. Αν όμως κάποιος βάλει στη σειρά δηλώσεις, προτάσεις, πρωτοβουλίες και πράξεις στελεχών της Ν.Δ., αναλόγως με την εποχή, τότε καταλαβαίνει το αλαλούμ της παράταξης, μιας παράταξης “Μπαμπούσκα’», τόνισε.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία, όμως δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. «Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας. Υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που είναι άγνωστο εάν και πότε θα επιλυθούν, ενώ οι δεσμεύσεις ξεκινούν άμεσα. Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας συνδέονται με την αρμονική συνύπαρξη με την οντότητα της FYROM, με την προϋπόθεση όμως ακύρωσης κάθε αλυτρωτικής αναφοράς τους. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η συμφωνία πρέπει, να αλλάξει, να βελτιωθεί, πριν να είναι αργά», τόνισε.

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην βιαστεί να προχωρήσει σε υπογραφές γιατί παρατήρησε «η βιασύνη σας οδήγησε στο λάθος να αποδεχθείτε ακόμα και το Ίλιντεν, την επιτομή του αλυτρωτισμού. Κάτι που ευτυχώς με τις άμεσες παρεμβάσεις μας το αποτρέψαμε».

Μάλιστα, άφησε αιχμές για τις παροτρύνσεις να ολοκληρωθεί η συμφωνία από το εξωτερικό λέγοντας: «Δεν είναι κριτήριο για Έλληνα πρωθυπουργό το άθροισμα επαίνων από το εξωτερικό, αλλά η κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων. Γι’ αυτό θα κριθείτε, κύριε πρωθυπουργέ».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά τον κάλεσε να διεκδικήσει ώστε να μπει τέλος στον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Σύμφωνα με τη επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, υπάρχουν τρία κυρίως σημεία που είναι ιδιαίτερα προβληματικά και πρέπει να αλλάξουν: «Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων που πρέπει να περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με τη νέα ονομασία σημειώνοντας ότι το σημερινό σύνταγμα της FYROM δεν προβλέπει “Μακεδονική εθνικότητα”. Δεν μπορεί οι γείτονες να αναγνωρίζονται επίσημα από εμάς, με τη σφραγίδα μας Μακεδόνες και η γλώσσα να αναγνωρίζεται ως Μακεδονική. Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από τις υποσημειώσεις, τις ερμηνείες και τους αστερίσκους, έτσι διατηρείται το πνεύμα και ο δυναμισμός του “Μακεδονισμού”, που αποτελεί το βασικό όχημα του αλυτρωτισμού κατά της χώρας μας» επισήμανε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ουσιαστικό πρόβλημα με τον συγχρονισμό των διαδικασιών και πρότεινε η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τα Σκόπια, ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας.

«Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι όταν διαπραγματεύεται πρέπει να ανησυχούμε όλοι οι Έλληνες. Στην προχθεσινή συνέντευξη του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε “χαρούμενος” και “ευτυχής” γι’ αυτή τη συμφωνία λέγοντας ότι θα τον κρίνει η Ιστορία. Βεβαίως θα τον κρίνει η ιστορία σε μελλοντικούς χρόνους, άλλα πριν από την ιστορία στον παρόντα χρόνο, τώρα, θα τον κρίνει με την ετυμηγορία του ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες. Φοβάται και αποφεύγει την έκφραση της βούλησης του λαού και τις εκλογές. Εκεί το “όχι” του λαού δεν μπορείτε να το κάνετε “ναι”. Όμως η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Έρχεται η ώρα του λαού και η καταδίκη, η δική σας και του συγκυβερνήτη σας, που σας κρατά στην εξουσία σαν δεκανίκι, θα είναι βαριά και αμείλικτη», τόνισε στο τέλος της ομιλίας της η κ. Γεννηματά.

Στ. Θεοδωράκης: «Δεν μεταβάλλω τις απόψεις μου σε κρίσιμα θέματα για την πατρίδα, επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα»

Δηλώνοντας ότι δεν αλλάζει τις σταθερές απόψεις του για την ανάγκη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε στην ομιλία του στη Βουλή ότι έχει πολλά θετικά σημεία και τη στηρίζει. Τόνισε όμως ότι δεν πάσχει από πολιτική αγραμματοσύνη ώστε να μην ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας.

«Οι προοδευτικοί σε όλη την Ευρώπη -Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστές- μέχρι και το Λαϊκό Κόμμα να χαιρετίζουν με ενθουσιασμό τη συμφωνία και εμείς να βρίσκουμε μόνο τρωτά σημεία; Μήπως ζούμε πάλι μια στιγμή εθνικής τύφλωσης από αυτές που πληρώσαμε πανάκριβα στο παρελθόν;», αναρωτήθηκε προσδιορίζοντας ωστόσο ότι έχει και προβλήματα. «Η γλώσσα θα ήταν καλύτερο να καταγραφεί ως “Makedonski”. Και το σημαντικότερο: Η εθνικότητα. Θα έπρεπε να επιμείνουμε στο “Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας” μόνο. Αυτό νομίζω ότι είναι και το τρωτό σημείο της συμφωνίας. Και πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον», είπε ο κ. Θεοδωράκης θεωρώντας σημαντικό ότι τελικά πέρασε το erga omnes. Ένα όνομα έναντι όλων. «Διεκδικούσαμε την αλλαγή του ονόματος μόνο για διεθνή χρήση. Και παρεμπιπτόντως, κύριε Κοτζιά, θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να μην προβαίνετε σε επιλεκτική χρήση απόρρητων εγγράφων, αλλά να δώσει πρόσβαση στους αρχηγούς των κομμάτων να δουν όλα τα επίμαχα έγγραφα της τελευταίας 25ετίας. Να μην πάρουν αντίγραφα, αλλά να τα δουν όλοι όλα», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η στάση του δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τους πολιτικούς σχεδιασμούς του κ.Τσίπρα, με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, «είμαστε αντίπαλοι». Η εξωτερική πολιτική όμως της Ελλάδας δεν τελειώνει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και στο συγκεκριμένο θέμα έχει διπλό λόγο. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, θα γκρεμιστεί και ο Ζάεφ – ο μετριοπαθής Ζάεφ – και θα επιστρέψουμε στους εθνικιστές, και αυτοί που προπαγανδίζουν την εχθρότητα».

Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί καρμπόν λόγια και συμπεριφορές με τον κ. Τσίπρα, ενώ για πολλούς κεντρώους φιλελεύθερους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση που τηρεί η ΝΔ στο θέμα. «Είχαν πιστέψει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως την οικογενειακή παράδοση για να υπερασπιστεί μια λύση. Μια δικαιολογία που έχω ακούσει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να θωρακίσει τη ΝΔ από τα δεξιά της και όταν γίνει πρωθυπουργός θα επανέλθουν όλα τα… φιλελεύθερα. Η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία σας διαψεύδει. Οι παραχωρήσεις στα άκρα δεν ανακόπτουν την επέλαση των άκρων, την δυναμώνουν. Γιατί εκτός των άλλων διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στα όνειρα των ακραίων, που είναι οι δικοί μας εφιάλτες», είπε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. «Όταν κάποιοι τροφοδοτούσαν τον διχασμό φωνάζοντας “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” ήμουν θαρρετά απέναντι. Και σήμερα θα είμαι απέναντι σε όσους κοπιάρουν το 2014», επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμένο. «Η στάση του κ. Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη και χρησιμοποιεί το υπουργείο του, τις στολές παραλλαγής, για να μεταδώσει λάθος πρότυπα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μας λέει ο κ. Καμμένος ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις αρχές του. Ποιες αρχές; Γελάνε και οι πέτρες. Και τα έδρανα γελάνε. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει βάλει τόσες “κόκκινες” γραμμές όσες και τα ψέματα του. Αυτή είναι η αλήθεια, κ. Καμμένε. Η ευθύνη όμως είναι του κ. Τσίπρα. Πιάστηκε στο δόκανο που εσείς στήνατε για τους άλλους, κ. Τσίπρα. Χρησιμοποιήσατε τον κ. Καμμένο ως το βαρύ πυροβολικό της ακροδεξιάς. Και τώρα αυτό το βαρύ πυροβολικό απειλεί να γκρεμίσει τις γέφυρες που χτίζει με την πραγματικότητα», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδωράκης καταδίκασε τις «αθλιότητες Μπαρμπαρούση» που ειπώθηκαν χτες μέσα στη Βουλή λέγοντας: «Τον βούρκο πρέπει να τον αποξηράνουμε κι όχι απλώς να κυνηγάμε με το ψαλιδάκι τα δηλητηριώδη φυτά του. Αυτοί που ανέχονται τη συνύπαρξή τους με τους φασίστες που φωνάζουν στα συλλαλητήρια “ήρθε η ώρα του στρατού”, αυτοί πρέπει να απολογηθούν. Σας θυμίζω ότι το συλλαλητήριο, που κάποιοι το αναφέρουν ως μεγαλειώδες, στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με έναν απόστρατο αξιωματικό να φωνάζει: “Ζήτω ο ελληνικός στρατός και οι ειδικές δυνάμεις. Θα μας βρουν μπροστά τους, απολιτικοί, με ό,τι αυτό σημαίνει”».

Εξήγησε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας γιατί «αντιπολιτευόμαστε και αντιπολιτευόμαστε ανυποχώρητα και με στοιχεία την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και στους μήνες που θα ‘ρθουν θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε βολικοί για κανέναν».

Λεβέντης: «Ο κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος»

«Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι “δεν μπορούμε να κάνουν με αυτή τη μειοδοσία”. Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή». Με τη φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός στην πρώτη τους επικοινωνία τον διαβεβαίωσε ότι πρώτα θα αλλάξει το σύνταγμα η γειτονική χώρα και μετά θα δοθεί το “πράσινο φως” για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ενώ όπως είπε: τώρα «θα τους δώσουν την άδεια ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν κάνει τίποτα».

Επισήμανε επίσης ότι είναι «πρωτάκουστο το γεγονός ότι η ΝΔ που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να λέει ότι η ΝΔ έχει δώσει το όνομα».

Αναφερόμενος στον Καμμένο, τον κάλεσε να λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, «γιατί αύριο ο κ. Τσίπρας θα παραδώσει το όνομα στα Σκόπια».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, είπε «κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος».

Ν. Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική

«Για εμάς και την κυβέρνηση μας πρώτιστο πατριωτικό καθήκον είναι να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή μας, να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη με ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της παρέμβασης του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ. Υπογράμμισε ότι τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει κανείς άλλος περισσότερο από εμάς, «διότι είναι οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες που έχουν μεγάλη ανησυχία για την εντεινόμενη παρουσία θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει να μετασχηματίσει τον αλβανικό εθνικισμό σε ισλαμισμό» και «κάποιοι θέλουν να μην το πάρουμε υπόψη μας».

Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πατριωτική» διότι, όπως είπε, «μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που υπάρχει το ουσιαστικό πρόβλημα» και επισήμανε ότι πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση «από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η χώρα, από χώρες που δεν έχουν ποτέ πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που είναι έτοιμοι να αγοράσουν 35 αεροπλάνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της συμφωνίας αποκρούοντας τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα των επικριτών της, τόσο αναφορικά με το όνομα όσο και ως προς το erga omnes, τη διαφορά ιθαγένειας και εθνότητας, το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και τα σχολικά βιβλία. Αποσαφήνισε δε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές».

«Εδώ έχουμε δύο στρατόπεδα» είπε χαρακτηριστικά, «αυτούς που θέλουν λύση και αυτούς που είναι οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας». Ενώ στις διαμαρτυρίες μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια».

Αναφερόμενος στα διαπραγματευτικά πεπραγμένα της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών με την άδεια του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό.

Τζανακόπουλος: Ο Κυρ. Μητσοτάκης ασκεί τη πολιτική του υπό την καθοδήγηση του Α. Σαμαρά

Επίθεση τόσο στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ασκεί πολιτική υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά απελευθερώνοντας το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό και μεταμορφώνοντας τη ΝΔ σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα ενώ τού καταλόγισε ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για το επεισόδιο με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απολογητικό ύφος και άκομψη συγνώμη για το 1993 τότε που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Έκανε μια απολογητική αποτίμηση και αποφάσισε ότι τα πήγε καλά στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει και άλλη όμως αποτίμηση από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Απαντώντας στον κ. Σαμαρά που δήλωσε ότι τα πήγε καλά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα έκανε μούσκεμα. Αυτή ήταν η ιστορική αποτίμηση για τον κ. Σαμαρά, που χειροκροτούσατε εσείς στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

« Με τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη διαπραγμάτευση κόντεψε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο των Βαλκανίων».

Ακόμα, ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στον κ. Σαμαρά «διαστρέβλωση της αλήθειας και των γεγονότων», «παρουσιάστηκε ως δικολάβος» είπε και χαρακτήρισε την πολιτική του «φτερό στον άνεμο», ενώ του συνέστησε, «να διαβάσει το άρθρο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη στη «Καθημερινή» που εξηγεί για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς απέτυχε».

«Αυτό που δεν είπε ο κ. Σαμαράς είναι αν είναι υπέρ ή κατά της σύνθετης ονομασίας. Δεν είπε ότι το 2012 υπερψηφίστηκε η σύνθετη ονομασία. Είπε ότι ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση είναι για να διασπάσουμε τη ΝΔ. Ο ίδιος όμως ο κ. Σαμαράς έχει ταλέντο στη διάσπαση», ανέφερε ο κ. Τζακανόπουλος.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ασκεί την πολιτική του υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά. «Θεώρησε ότι βρήκε πολιτικό θέμα για να μας πάει στις εκλογές κάνοντας τεράστια παραχώρηση στις ακροδεξιές απόψεις. Σήκωσε τη σημαία της αντιπαράθεσης με την ΠΓΔΜ και δεν κατάλαβε τις συνέπειες τη επιλογής του αυτής, ούτε για το κόμμα ούτε για τη χώρα. Αν ακούσετε τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ θα το επιβεβαιώσετε. Απελευθέρωσε το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό μεταμορφώνοντας τη ΝΔ από ένα κεντροδεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα, σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης «φέρει ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή», με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση. «Τι αλήθεια περιμένει κάποιος να ακούσει από τον Μπαρμπαρούση, όταν ακούει για εθνικές προδοσίες και μειοδοσίες από τα στελέχη της ΝΔ; Αυτό που συνέβη χθες είναι η λογική συνέπεια. Όταν η ΝΔ μιλά για προδοσία η Χρυσή Αυγή θα μιλήσει για ανάγκη πραξικοπήματος. Στρώνει το χαλί στον εθνικισμό», υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε επίσης για «τέσσερα ανυπόφορα παράδοξα» στη στάση και τις επιλογές της ΝΔ.

Πρώτον, όπως είπε, το συνταγματικό παράδοξο. Αμφισβήτησε την εξουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν τη συμφωνία. Κάτι, όπως είπε, που είναι πέρα από τη συνταγματική λογική στο να ασκήσει η κυβέρνηση το νόμιμο συνταγματικό της δικαίωμα.

Δεύτερον, το κοινοβουλευτικό παράδοξο. «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση κατάφερε να επιβεβαιώσει δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα την εμπιστοσύνη της στη Βουλή και να κατατεθεί από ένα κόμμα πρότασης δυσπιστίας», τόνισε.

Τρίτο το οικογενειακό παράδοξο. Όπως είπε, «με τη στάση του ο κ. Μητσοτάκης δικαίωσε τον κ. Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν 25 χρόνια επιβεβαιώνοντας την πολιτική του ομηρία από την ακροδεξιά».

Τέταρτον, το ευρωπαϊκό παράδοξο. Η ΝΔ σήκωσε τη σημαία υποτίθεται απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάζεται από την Ευρώπη, με ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα να τον παρουσιάζουν ως εκπρόσωπο του Όρμπαν.

«Οι εθνικιστικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη -και αυτό είναι εθνικό παράδοξο, είναι ακριβώς ίδιες με τις εθνικιστικές δηλώσεις του VMRO και των πιο ακραίων εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση στη διένεξη με την γείτονα χώρα είναι γιατί ασκούμε με υπευθυνότητα την εξωτερική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη περιοχή. Η συμφωνία που θα κλείσουμε σε λίγες μέρες είναι καλή και απολύτως διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κανένας από τους δυο, ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Ζάεφ μειοδότησαν. Απλώς βρέθηκαν δυο ηγέτες, με το μυαλό στο κεφάλι τους, που θέλησαν να βάλουν ένα οριστικό τέλος, σε μια διένεξη σε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Να κλείσουν οριστικά από τα Βαλκάνια το κεφάλαιο της εθνολαϊκίστικης έξαρσης που συνεχίζεται. Αυτό τον εθνικισμό που στηρίζετε, κλείνει σήμερα με αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χατζηδάκης προς τον Δ. Τζανακόπουλο: «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πάνω από τις διαφορές μας, όσο μεγάλες και να είναι, υπάρχουν δύο πράγματα: η Δημοκρατία και η πατρίδα, η Ελλάδα»

«Με όλη τη δύναμη της φωνής του», όπως είπε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έστειλε μήνυμα από την Ολομέλεια «να καταλάβουμε όλοι ότι πάνω από τις διαφορές μας, όσο μεγάλες και να είναι, υπάρχουν δύο πράγματα: η Δημοκρατία και η πατρίδα, η Ελλάδα».

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, μετά την τοποθέτησή του στη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας ότι επιλέγει να επικεντρώσει μόνον στην αναφορά που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη Χρυσή Αυγή, «παρά το ότι υπήρξε συνολικά προσβλητικός για την παράταξη της ΝΔ». Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε την άμεση και απερίφραστη καταδίκη της ΝΔ «στα όσα εξωφρενικά» εκστόμισε χθες ο βουλευτής της ΧΑ, αφετέρου επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι προσηλωμένη στις αρχές της Δημοκρατίας και βρίσκεται μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες.

«Θα μπορούσα αν ακολουθούσα τον δρόμο του κυβερνητικού εκπροσώπου να θυμίσω την κάτω και την πάνω πλατεία, να θυμίσω την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που από διαφορετικές αφετηρίες ξεκινώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ ενώθηκαν για να προκληθούν εκλογές το 2015. Δεν θα το κάνω. Γιατί πιστεύω ότι η συζήτηση είναι ιστορική και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πάνω από τις διαφορές μας, όσο μεγάλες και να είναι, υπάρχουν δύο πράγματα: η Δημοκρατία και η πατρίδα, η Ελλάδα. Θέλω να το υπογραμμίσω με όλη τη δύναμη της φωνής μου» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Απευθυνόμενος ο κ. Χατζηδάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ανέφερε: «Στέκομαι μόνο σε ένα, το οποίο το θεωρώ βασικό. Στην αναφορά που έκανε για τη ΧΑ. Κύριε πρόεδρε, ήσασταν εδώ στα όσα εξωφρενικά και απίστευτα εκστόμισε ο βουλευτής της ΧΑ. Κατόπιν της δικής σας τοποθετήσεως, τοποθετήθηκα εγώ, καταδίκασα απερίφραστα και είδα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τιμήν τους να με χειροκροτούν και τους ευχαριστώ γι’ αυτό» και τόνισε: «Αυτό είναι η ΝΔ. Η προσήλωση στη Δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό. Στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες».

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Νίκος Βούτσης πρότεινε να μειωθεί ο διαθέσιμος χρόνος ομιλίας των βουλευτών στα 5 λεπτά, έτσι ώστε η ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης να ξεκινήσει στις 18.30 το απόγευμα και η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 19.30.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί να μη μιλήσουν όλοι οι βουλευτές και να ολοκληρωθεί στις 21.00 το βράδυ η διαδικασία.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «έμμεση λογοκρισία». Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η εξοικονόμηση χρόνου που πετύχαμε τις προηγούμενες δύο ημέρες, που η Βουλή συνεδρίαζε έως τις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς καμία διακοπή, παρακαλώ να χρησιμοποιηθεί για τελειώσουμε σήμερα το απόγευμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης.

«Κύριε Πρόεδρε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει πρόταση μομφής επί Αντ. Σαμαρά τελειώσαμε με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. Τώρα που είστε εσείς κυβέρνηση, εμείς δεν έχουμε το ίδιο δικαίωμα; Τι σας πειράζει να κρατήσει λίγη ώρα ακόμα η διαδικασία;» ρώτησε ο κ. Χατζηδάκης.

Τελικά, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που επιθυμούν να τοποθετηθούν και ας ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμα και στη 01.30 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Αχτσιόγλου: Από μόνη της η υπογραφή της συμφωνίας δεν δεσμεύει την Ελλάδα

«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ταυτόχρονα ότι αυτή η συμφωνία διαμορφώνει μια νέα σελίδα για τη συνεργασία, ανοίγει εμπορικούς δρόμους δημιουργεί νέο πεδίο δράσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, και επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο επιχείρημα του Μάκη Βορίδη (ΝΔ) ότι η συμφωνία με την υπογραφή της παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα πριν από την κύρωση της στη Βουλή.

«Κατανοώ την πολιτική σκοπιμότητα της επιχειρηματολογίας του κ. Βορίδη αλλά δεν μπορεί να ξεχνάμε βασικές αρχές του δικαίου, εκτός αν δεν το κάνει εσκεμμένα, οπότε θα πρέπει να ξεσκονίσει τις γνώσεις του στο διεθνές δίκαιο», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «η σύμβαση της Βιέννης, που ορίζει το δίκαιο των διεθνών συνθηκών, ορίζει ότι διεθνής σύμβαση που προβλέπει διαδικασία κύρωσης καθίσταται διεθνώς δεσμευτική μόνο από την κύρωσή της σε διεθνές επίπεδο. Η σύμβαση μπορεί να περιέχει επιπλέον βήματα τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν ώστε η διεθνής σύμβαση να τεθεί σε ισχύ και να παράγει έννομα αποτελέσματα. Μόνη η υπογραφή διεθνούς σύμβασης προ της κύρωσης της και της θέσης σε ισχύ, καθόλου δεν δεσμεύει τα μέρη ούτε δημιουργεί διεθνή ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των όρων».

«Η ίδια η συμφωνία προβλέπει τα βήματα που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ και να παράξει έννομα αποτελέσματα διεθνώς. Προβλέπει ότι πρέπει να κυρωθεί στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, προβλέπει ότι πρέπει στη συνέχεια να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και μετά να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί η αλληλουχία αυτή των πράξεων στον θεματοφύλακα της συμφωνίας, τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μόνο τότε λέει ξεκάθαρα η συμφωνία στο άρθρο 20, παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα μας διεθνώς», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Σαμαράς: Η συμφωνία είτε δεν θα αντέξει, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις

«Έκτρωμα» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα τη δυναμιτίσει.

«Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις», πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που αντισταθήκαμε στον αλυτρωτισμό, και από την άλλη εσείς που τους τα δώσατε όλα» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Μην μας λέτε για εθνική γραμμή, ήσασταν πάντα αντίθετοι».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε πως αναγνωρίζει πλήρως τον αλυτρωτισμό, καθώς και «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως είπε ψέματα, καθώς όπως πρόσθεσε, το όνομα δεν είναι αμετάφραστο, ούτε και erga omnes.

Μιλώντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως θέμα χρόνου είναι να αναβιώσουν οι επιθετικοί αλυτρωτισμοί.

Εκτοξεύοντας βολές στον Πρωθυπουργό, ανέφερε πως «εσείς κ. Τσίπρα δεν γίνατε φυλοδυτικός ξαφνικά, ένας απλός yesman καταντήσατε».

Τόνισε επιπλέον πως «εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι κ. Τσίπρα» και υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επεσήμανε πως «στηρίζω πλήρως τον Κυριάκο Μητσάκη».

«Είστε ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλοι» συνέχισε ο κ. Σαμαράς και καταλήγοντας τόνισε: «Ο κόσμος σας έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε».

Κικίλιας: Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα “καλά παιδιά” ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία που εκτόξευσε κατά της κυβέρνησης ο Βασίλης Κικίλιας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαμάχης μας με τους Σκοπιανούς, η χώρα μας πιέστηκε από τον διεθνή παράγοντα να παραχωρήσει στους βόρειους γείτονές μας ονόματα, σύμβολα, ταυτότητες και ιδιότητες που ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένα με το ελληνικό Έθνος. Εσείς έχετε αποφασίσει να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των Σκοπιανών και όσων έχουν κοινά συμφέροντα με αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών αναφέρθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, θέτοντάς τους το ερώτημα «Πώς αποδέχεσθε τα περί μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, όταν είχατε αγωνισθεί στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου για να μην υποχωρήσουμε ακριβώς σε αυτά;»

Σκληρή ήταν η επίθεση του Βασίλη Κικίλια κατά των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στους οποίους πρότεινε να μετονομάσουν το κόμμα τους. «Δεν έχετε καμιά σχέση ούτε με την ανεξαρτησία, ούτε με τον ελληνισμό. Είστε ανελλήνιστοι, που θα έλεγε και ο Καβάφης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους, ως πρόσωπα και Έλληνες βουλευτές. «Να σας θυμίσω ότι το χρέος σας είναι προς την Πατρίδα, όχι προς τον αρχηγό σας», τόνισε.

«Και προτού υπερψηφίσετε την επαίσχυντη και εθνικά επιζήμια συμφωνία που φέρνουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, θυμηθείτε τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου: Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

«Και οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κικίλιας.

Γραφείο Κώστα Καραμανλή: Ουσιώδεις οι διαφορές της τότε κυβέρνησης από τη σημερινή

Τοποθέτηση για το Σκοπιανό έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Σκοπιανό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνονται τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Foreign Policy: Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ έχουν δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο στην επίλυση των εθνικών ζητημάτων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή στη διεθνή πολιτική επιθεώρηση Foreign Policy.

Η επιθεώρηση σημειώνει ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με το όνομα της πΓΔΜ.

«Η συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν οι δύο πρωθυπουργοί για την επίλυση της κρίσης σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ, εισάγει μια έγκαιρη ώθηση εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο το δυτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

«Η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολες αντιδράσεις από εθνικιστές και στις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στον αντίστοιχο ηγέτη της κάθε μίας, ως προδότη. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι επείγον να κερδίσουν οι Τσίπρας και Ζάιεφ όχι μόνο υποστήριξη, αλλά και παγκόσμια αναγνώριση», συνεχίζει το άρθρο.

Απόφαση του Αρείου Πάγου: Ανυπόστατα τα περί μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας

Απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κρίνει πως «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και κατά συνέπεια μακεδονικός πολιτισμός και μακεδονική γλώσσα» δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν ένα Σωματείο στη Δυτική Μακεδονία θέλησε να αναγνωριστεί (απαιτείται δικαστική απόφαση). Το Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση εγγραφής του. Τότε υπέβαλε έφεση και το Εφετείο με μία ιστορική απόφαση την απέρριψε, διότι έκρινε ότι ο σκοπός τού υπό αναγνώριση Σωματείου «αντίκειται προς τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού θέτει σε κίνδυνο τους θεσμούς του Ελληνικού Κράτους» και «προκαλεί σύγχυση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς, στα Κράτη και στους λοιπούς φορείς, με τους οποίους θα συναλλαχθεί αυτό, καθώς και ότι η αναγνώριση του Σωματείου προσκρούει στην ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης των πολιτών της περιοχής και κατ’ επέκταση της γαλήνης της χώρας». Έπειτα ασκήθηκε αναίρεση, την οποία και απέρριψε, τελικά, ο Α.Π. το 2009, επικυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου.

Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως στη σύνθεση του Α.Π., και μάλιστα ως εισηγήτρια, συμμετείχε τότε και η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Ελλάδας (27.8.2015-21.9.2015) και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου (1.7.2015-30.6.2017), η οποία ανέλαβε τη θέση του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, 10 μόλις ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή της (η σύμβασή της λήγει στις 10.7.2019).

Τα βασικά σημεία της απόφασης την οποία επικύρωσε ο Α.Π. που… καίνε την κυβέρνηση για το Σκοπιανό:

Η απόφαση εκκινεί με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το κράτος των Σκοπίων (FYROM), εξαιτίας της αυθαίρετης και ιστορικά ατεκμηρίωτης αξιώσεως του τελευταίου να αναγνωρισθεί διεθνώς ως κράτος με το όνομα «Μακεδονία» και στη συνέχεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια ως προς το σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας από το νεοσυσταθέν κράτος των Σκοπίων (FYROM), το οποίο επιχειρεί να αποκτήσει εθνική ταυτότητα με όνομα που αποτελεί ιστορική, πολιτιστική και εθνική κληρονομιά της Ελλάδας, επισημαίνει συνοπτικά τα ακόλουθα ιστορικά δεδομένα:

– O όρος Μακεδονία, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι όρος ιστορικός και γεωγραφικός και όχι εθνολογικός. Οι Μακεδόνες δεν είναι, ούτε υπήρξαν κατά το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν, ιδιαίτερος εθνολογικός σχηματισμός. Απλώς, ως Μακεδόνες ονομάζονται ανέκαθεν οι κάτοικοι της γνωστής από την αρχαιότητα περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, όπως αντίστοιχα ονομάζονται Θράκες οι κάτοικοι της Θράκης, Θεσσαλοί οι κάτοικοι της Θεσσαλίας κ.ο.κ., χωρίς να υπάρχει αντίστοιχα θρακική ή θεσσαλική εθνικότητα. Επομένως, Μακεδόνες κατά την εθνικότητα δεν υπάρχουν και ούτε μπορούν να «δημιουργηθούν», στο πλαίσιο του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού των κατοίκων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

– Ως Ελληνες, οι αρχαίοι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν την ίδια με τους Ελληνες της νομίμου Ελλάδας γλώσσα, πίστευαν στους ίδιους θεούς και είχαν τον ίδιο (ελληνικό) πολιτισμό. Ο αρχαίος ΕΕλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα ευρήματα της Βεργίνας αποτελούν σταθμούς της παγκόσμιας Ιστορίας και στοιχεία του παγκόσμιου πολιτισμού που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αντίθετα, οι Σλάβοι, δηλαδή τα διάφορα σλαβικά φύλα που εμφανίσθηκαν στην περιοχή των Βαλκανίων, βορείως της Μακεδονίας, κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα, δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους ΕΕλληνες Μακεδόνες.

– Λόγω της ελευθέρας διακίνησης των πληθυσμών, κατά τους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, ιδίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, Βούλγαροι, σλαβόφωνοι, που είχαν σλαβική εθνική συνείδηση. Μετά την οριστικοποίηση των συνόρων, κατά τα προεκτεθέντα, οι περισσότεροι απ’ αυτούς διασκορπίσθηκαν στην περιοχή των Σκοπίων ή μετανάστευσαν σε διάφορα κράτη.

– Οι ολίγοι εναπομείναντες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους Νομούς Φλώρινας και Εδεσσας εδήλωσαν ελληνική εθνικότητα και έτσι από την εποχή εκείνη έπαυσε να υπάρχει θέμα σλαβικής μειονότητας. Πριν από το 1944 «Μακεδονία» ως σλαβικό κράτος και «μακεδονικό έθνος» ως ιδιαίτερη εθνότητα ήταν έννοιες παντελώς άγνωστες. Εως τότε, οι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων δεν είχαν ούτε σερβική ούτε βουλγαρική, παρά τα φιλοβουλγαρικά αισθήματα των περισσότερων κατοίκων της, και πολύ περισσότερο δεν είχαν «μακεδονική» εθνική συνείδηση. Την τελευταία, τους έπεισε να την αποκτήσουν ο Τίτο, προκειμένου να αποκολλήσει τους Σκοπιανούς από το άρμα των Βουλγάρων, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη σύσταση ενιαίου μακεδονικού κράτους, υπό σλαβικό μανδύα, και την έξοδο της χώρας του στο Αιγαίο.

– Ουδείς πολιτισμένος λαός μπορεί να ανεχθεί την πλαστογράφηση της Ιστορίας του. Στην προσπάθεια αυτή των Σκοπίων που άρχισε μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, αφότου το κράτος των Σκοπίων απέκτησε οντότητα, το έτος 1991, εντάσσεται η διάδοση ιδεών από διάφορους εθνικιστές μετανάστες, οι οποίοι, μέσω οργανώσεων και σωματείων, που δρουν κυρίως στο εξωτερικό (Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ), με ομιλίες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις πολιτιστικές κ.λπ. παραπληροφορούν το κοινό, δημιουργώντας εσφαλμένες περί υπάρξεως «μακεδονικού» έθνους και πολιτισμού, «μακεδονικής» γλώσσας και συνείδησης. Παράλληλα, καλλιεργούν και την ιδέα του «αλυτρωτισμού», όπως προεκτέθηκε, επιχειρώντας να δημιουργήσουν αποσχιστικές τάσεις, θέτοντας και το ανύπαρκτο θέμα της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας» που ζει στην Ελλάδα.

– Η απόφαση καταλήγει αναφέροντας πως, σύμφωνα με όλα όσα προεκτέθηκαν, δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και, κατά συνέπεια, μακεδονικός πολιτισμός και μακεδονική γλώσσα «MAKEDONCKI». Ούτε φυσικά υφίσταται στην Ελλάδα «μακεδονική μειονότητα». Είναι αυτονόητο ότι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων δεν μπορεί, σε εξήντα χρόνια, να αποκτήσει εθνολογική οντότητα, στηριζόμενο σε χαλκευμένα ιστορικά στοιχεία.

Η δικαίωση

Στο μεταξύ, τα πρόσωπα του υπό ίδρυση σωματείου δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποφάνθηκε ότι η άρνηση εγγραφής του Σωματείου στις εθνικές αρχές έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και κυρίως διότι δεν είχαν ακόμη αναπτύξει δράση για να μπορεί να κριθεί ότι απειλεί τη δημόσια ειρήνη και ασφάλεια. Σε κάθε, δε, περίπτωση, υποστήριξε πως αν ανέπτυσσε τέτοια δράση, οι εθνικές αρχές δεν ήταν αφοπλισμένες και θα μπορούσαν να αποφασίσουν τη διάλυσή του.

Ιδιαίτερης σημασίας χρήζει η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις αυθαιρεσίας κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας, όπως επικαλούνταν οι προσφεύγοντες, και επιπλέον ότι οι αποφάσεις του Α.Π. και του Εφετείου ήταν πλήρως αιτιολογημένες και του Α.Π. πλήρως αμερόληπτη.

Επισημαίνεται δε ότι η Πολιτεία δεν προσέβαλε την απόφαση, υποβάλλοντας αίτημα επανεξέτασης, όπως ανακοινώθηκε την 9η.10.2015.

Η δικηγόρος που έφερε στο φως της δημοσιότητας την εν λόγω απόφαση κ. Αριάδνη Νούκα δήλωσε στον «Ε.Τ.»: «Οι αποφάσεις τόσο του Α.Π. όσο και του Εφετείου είναι ιστορικές και εκδόθηκαν από εξαιρετικούς δικαστές. Τα ελληνικά δικαστήρια επικύρωσαν τη μοναδική ιστορική αλήθεια, που δεν είναι άλλη από την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ανυπαρξία ιδιαίτερης “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικού” έθνους που προωθούσαν προπαγανδιστικά όλα αυτά τα χρόνια οι Σκοπιανοί. Η χαρακτηριστική δικανική παραδοχή ότι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων δεν μπορεί, σε εξήντα χρόνια, να αποκτήσει εθνολογική οντότητα, στηριζόμενο σε χαλκευμένα ιστορικά στοιχεία, είναι απόλυτα ακριβής. Στο σημείο αυτό συνάδει και η υπενθύμιση της επιστολής των 373 ακαδημαϊκών εγνωσμένου κύρους ανά τον κόσμο προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι έκαναν λόγο για ιστορική αταξία και του επισήμαναν ότι οι Σκοπιανοί διεκδικούν το όνομα για να σφετεριστούν την Ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο και ότι αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. Θεωρώ ότι αν θέλουμε με μία φράση να δώσουμε τη διάσταση των πραγμάτων, αυτή δεν θα ήταν άλλη από τη δικανική κρίση ότι ουδείς πολιτισμένος λαός μπορεί να ανεχθεί την πλαστογράφηση της Ιστορίας του».

Απάντηση Παπαγγελόπουλου – Κατρούγκαλου στην αντιπολίτευση για το θέμα που ήγειρε σχετικώς με απόφαση του Αρείου Πάγου

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφέρεται στην ύπαρξη ή μη μακεδονικής μειονότητας. Αυτό λέει. Όλα τα υπόλοιπα είναι παρεμπίπτουσες σκέψεις» τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχετικώς με το ζήτημα που ανέκυψε δια του Τύπου και στο οποίο αναφέρθηκαν βουλευτές.

«Στο δικαιϊκό μας σύστημα εκφεύγει της αρμοδιότητας των δικαστηρίων η χάραξη εξωτερικής πολιτικής» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Παίρνοντας τον λόγο ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, ανέγνωσε από την απόφαση του Αρείου Πάγου απόσπασμα σύμφωνα με το οποίο: «Ο όρος Μακεδονία από αρχαιοτάτων χρόνων είναι όρος ιστορικός γεωγραφικός και όχι εθνολογικός. Οι Μακεδόνες δεν είναι ούτε και υπήρξαν κατά το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν ιδιαίτερος εθνολογικός σχηματισμός. Μακεδόνες ονομάζονται ανέκαθεν οι κάτοικοι της γνωστής από την αρχαιότητα περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας». Έθεσε δε προς τον κ. Παπαγγελόπουλο το ερώτημα «γιατί δεν τα διαβάζετε αυτά κ. Υπουργέ; Σας αρέσει η παραπλάνηση;» και προσέθεσε ότι η απόφαση αυτή έχει και για τη γλώσσα αναφορές, έχει και για την εθνότητα.

Καθώς στην Αίθουσα υπήρξαν αντιδράσεις παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος είπε πως «αν είχε λυθεί δικαστικά το θέμα προ ετών δεν θα μιλάγαμε τρεις μέρες τώρα», ενώ τον λόγο πήρε και ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Πράγματι. Αν είχαμε μια απόφαση αμετάκλητη του Αρείου Πάγου, που έλυνε το θέμα γιατί να μην την κάνουμε εκτελεστή, να την στείλουμε στα Σκόπια και να μην διαπραγματευόμαστε;» είπε και υπογράμμισε ότι «ο ‘Αρειος Πάγος είχε να λύσει ένα νομικό θέμα και μόνο. Εάν ήταν νόμιμη ή όχι η εγγραφή ενός Σωματείου στα αντίστοιχα βιβλία του Πρωτοδικείου. Δεν είχε αρμοδιότητα να εξετάσει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξουν και για την Ιστορία. Είναι σαν να λέτε ότι ένα εσωτερικό όργανο μπορεί να αποφασίσει περί εξωτερικών διαφορών. Αφήστε που προσπαθείτε με διπλή παραχάραξη να στήσετε ένα θέμα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος προς την αντιπολίτευση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria