Αποκλειστική συνέντευξη του Πασχάλη στο fonikastorias.gr ενόψει της συναυλίας του στην Καστοριά - OlaDeka

Αποκλειστική συνέντευξη του Πασχάλη στο fonikastorias.gr ενόψει της συναυλίας του στην Καστοριά

Δεν είμαι καλλιτέχνης γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος αγαπάει εμένα. Είμαι καλλιτέχνης γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος αγαπάει τα τραγούδια μου

Ο αγαπημένος τραγουδιστής,  θα  δώσει συναυλία στην Καστοριά και συγκεκριμένα στον χώρο του Λιμναίου Οικισμού  Δισπηλιού την Παρασκευή  8 Ιουνίου, στην οποία θα συμμετάσχουν και  τα παιδιά  των  χορωδιών  του Πολιτιστικού  Συλλόγου Καστοριάς «Βασίλειος  Δόϊκος».

Με αφορμή την εμφάνισή του  στην πόλη μας  παραχώρησε συνέντευξη στο fonikastorias.gr.

Βέβαια, το να παίρνεις συνέντευξη από έναν  διάσημο και καταξιωμένο καλλιτέχνη  σαν τον Πασχάλη  τον οποίο παράλληλα  θαυμάζεις, δεν είναι τόσο απλό. Όμως ο Πασχάλης, με  την ευγένεια και την απλότητα  που τον διακρίνουν σε κάνει  να νιώθεις ότι συζητάς   με έναν φίλο τον οποίο γνωρίζεις  χρόνια.

Την  ερχόμενη Παρασκευή έρχεσαι στην Καστοριά…

«Καταρχήν, η πρόταση που μου  γίνεται από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Καστοριάς «Βασίλειος Δόϊκος» και ειδικότερα από τον πρόεδρό του και φίλο μου  Γρηγόρη  Χωλόπουλο και τη διευθύντρια χορωδιών του  συλλόγου  Ναταλία  Σερόβα,  είναι ενδιαφέρουσα. Αλλά και η   συνεργασία μου με τα παιδάκια που θα συνυπάρξουμε  πάνω στη σκηνή τραγουδώντας τραγούδια μου αυτό,  είναι και πάρα πολύ σπουδαίο και σημαντικό και  πολύ ευχάριστο για μένα. Συγκινητικό θα έλεγα. Μ΄αρέσει πάρα πολύ.

Από κει και πέρα, λειτουργώντας με τα φιλικά  συναισθήματα  που έχω για τους ανθρώπους, με τον σύλλογο, κλπ, ο συνδυασμός αυτός έδωσε και την απόφαση να έρθω  στην Καστοριά».

Τα  τραγούδια που ακούγονται  σήμερα  συνήθως  γίνονται για λίγο χρονικό  διάστημα επιτυχίες και μετά  τα ξεχνάμε, σε αντίθεση με τα δικά σου   τα οποία  θα ακούσουμε και στη  συναυλία, που είναι διαχρονικά. Πώς το εξηγείς αυτό;

« Η σημερινή  εποχή που  ζούμε, που  βιώνουμε όλοι μας, είναι μια εποχή της ταχύτητας. Ηλεκτρονική εποχή. Τρέχει πάρα πολύ και όσο  εξελίσσεται τρέχει γρηγορότερα και  ξεχνάμε πολύ εύκολα αυτό που περνάει  γρήγορα. Ενώ, αυτό που είχε αργή ταχύτητα και περνούσε μέρες, μήνες και χρόνια μας μένει περισσότερο στη μνήμη. Το αγαπάμε περισσότερο. Δενόμαστε περισσότερο μαζί του.

Τώρα στην εποχή μας, μέχρι να αγαπήσουμε ένα τραγούδι βγαίνει ένα άλλο και αγαπάμε και το άλλο. Και το αγαπάμε λίγο. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε όλες τις φάσεις της  ζωής μας. Όχι μόνο στο  τραγούδι. Παντού».

Όλα αυτά τα χρόνια γιατί  δεν  θέλησες να στραφείς σε κάποιο άλλο είδος μουσικής. Άλλοι  καλλιτέχνες  κατά καιρούς κάνουν στροφή στην καριέρα τους.

«Υπάρχουν άλλοι καλλιτέχνες  που είναι καλοί  στο κάτι άλλο. Εγώ είμαι καλός σε αυτό που κάνω εγώ. Στο  «Πασχαλέϊκο», όπως το λέω. Νομίζω ότι  δεν έχω λόγους να στραφώ σε κάποιο άλλο είδος για να κάνω το κομμάτι μου.

Το είδος αυτό που υπηρετώ  εγώ εδώ και 52 χρόνια και κάτι  ψιλά, είναι ένα  είδος που εγώ το πρότεινα. Εγώ είμαι ο πατριάρχης αυτού του είδους και πάνω στη  δική μου πρόταση εξελίχθηκαν μετά και η ελληνική ροκ μουσική και η έντεχνη μουσική και όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τον στίχο με ευρύτερο αριθμό λέξεων. Γιατί ο αριθμός λέξεων που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στους στίχους των ρυθμικών τραγουδιών, ήταν περιορισμένος.

Οπότε, αισθανόμενος  έτσι σαν δημιουργός ενός  είδους και υποστηρικτής του – δηλώνω τώρα στη  συνομιλία μας  ότι είμαι υποστηρικτής συνειδητά- και με πολύ  κόπο και εργασία  στο να  βελτιωθεί ο ελληνικός στίχος μέσα στα τραγούδια αυτά είτε λέγονται ροκ, είτε λέγονται ποπ, είτε λέγονται μοντέρνα τραγούδια».

Ξεχωρίζεις  κάποιο από τα τραγούδια σου;

«Τα  τραγούδια μου  όλα είναι  αγαπημένα μου τραγούδια. Μα όλα. Μπορεί  να σου ακούγεται κοινότυπη απάντηση, αλλά είναι έτσι και θα σου πω  που βρίσκεται το  point.  Γιατί τα αγαπώ όλα. Αγαπώ όλα τα τραγούδια που αγαπάει ο κόσμος.

Πρόσφατα οι  συνεργάτες μου με τους οποίους  δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί, μου είπαν: «Πώς γίνεται ρε Πασχάλη και το περνάς και σ΄εμάς. Όταν   τραγουδάς ένα τραγούδι που το έχεις τραγουδήσει χιλιάδες φορές, να το παίζουμε, σαν  να  το παίζουμε πρώτη  φορά. Πραγματικά λειτουργεί έτσι και λειτουργεί έτσι, γιατί  εμένα με ενθουσιάζει  αυτό που  βλέπω.  Το να αγαπάει ο κόσμος το τραγούδι που του λέω.

Δεν είμαι καλλιτέχνης γιατί πιστεύω ότι αγαπάει ο κόσμος εμένα. Είμαι καλλιτέχνης γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος αγαπάει τα τραγούδια μου».

Θα συνεχίσεις τις εμφανίσεις ανά την Ελλάδα κατά τη  διάρκεια του καλοκαιριού;

«Θα συνεχίσω όπως δεν τις σταμάτησα ποτέ, συνεχίζω όσο αντέχω και πάμε παρακάτω.

Αντέχεις.  Αυτό  εισπράττουμε  κάθε φορά στις συναυλίες   σου.  Ο  χαρακτηρισμός  «αιώνιος έφηβος», δεν νομίζω ότι σου  δόθηκε τυχαία.

«Τον αποδέχομαι».

Τί θα  ήθελες να πεις στους θαυμαστές σου στην Καστοριά;

« Καταρχήν, να πω στους θαυμαστές μου να είναι καλά, να είναι  υγιείς, να είναι αισιόδοξοι και να είναι επίμονοι στο όνειρο στο μέλλον. Να επιμένουν. Να μην εγκαταλείπουν. Φυσικά ευχή είναι, αλλά καλό θα ήταν να είναι και έργο.

Από κει και πέρα θέλω να πω ότι σπάνια έρχομαι στην Καστοριά, αλλά να δηλώσω, ότι το να πάει κάπου ένας καλλιτέχνης δεν αρκεί να πάρει το αυτοκίνητό του, ή το λεωφορείο, ή το αεροπλάνο να στηθεί μέσα στην πλατεία και να πει ήρθα. Πρέπει να υπάρχει ανάλογη πρόσκληση και πρόθεση.

Αυτή τη στιγμή πληροφορώ τους αναγνώστες, ότι  οι καλλιτέχνες δεχόμαστε ή απορρίπτουμε προτάσεις-προσκλήσεις. Αν υπάρχουν λοιπόν  προσκλήσεις υπάρχει και πιο συχνή επικοινωνία. Όπως έγινε και τώρα.

Οι φίλοι μου  ο Γρηγόρης και η Ναταλία ήρθαν και με  άκουσαν  πρόπερσι το καλοκαίρι στον Άγιο Κωνσταντίνο και αμέσως μου πρότειναν να κάνουμε κάτι. Να συνεργαστούμε και με τα παιδάκια κλπ. Βεβαίως έδειξα  ενδιαφέρον και  τώρα πραγματώνεται».

Όπως προαναφέρθηκε, η συναυλία  θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή  8 Ιουνίου στις  9 το βράδυ στον χώρο του Λιμναίου Οικισμού  Δισπηλιού.

Τιμή εισόδου 5 ευρώ. Η είσοδος για τα παιδιά έως δέκα ετών θα είναι  δωρεάν.

Ελένη  Ψωμαδάκη

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria