Τσίπρας: Κρίσιμη για την προοπτική της χώρας η ρύθμιση του χρέους - OlaDeka

Τσίπρας: Κρίσιμη για την προοπτική της χώρας η ρύθμιση του χρέους

Tη βεβαιότητα πώς «για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να οραματιστεί, αλλά και να θέσει εθνικούς στόχους για την επόμενη μέρα» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα ως μια κανονική χώρα οφείλει να έχει σχέδιο. Η δουλειά που έχει γίνει, έμενε να αποτυπωθεί σε ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Το σχέδιο αυτό θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου. Το αναπτυξιακό σχέδιο αφορά σε ένα συνολικό πλάνο, μια ευρεία στρατηγική που εκτείνεται έως το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα», εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

Το αναπτυξιακό σχέδιο έχει και δεσμεύσεις, έσπευσε να επισημάνει, τονίζοντας μάλιστα πως «αυτή η διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής συνιστά πράξη σοβαρότητας και ευθύνης».

«Ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι συμμέτοχος στο σχέδιο αυτό», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει βάση, στόχους, τομείς με δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και τα μέσα για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω ενώ πέρα από τους αριθμούς δίνει βάση και στην κοινωνική πολιτική με την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Βάση του σχεδίου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η δημοσιονομική σταθερότητα την οποία, όπως σημείωσε, «έχουμε πλέον κατακτήσει και μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας». Όπως εξήγησε, το πλαίσιο προβλέπει «τους ήδη συμφωνημένους στόχους για την επόμενη τετραετία από άποψη πλεονασμάτων και ανάπτυξης. Κρίσιμη ωστόσο είναι – όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός – και η ρύθμιση του χρέους που θα συμβάλει δυναμικά στην καλύτερη προοπτική της χώρας».

Όσο για τους στόχους ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι παραμένουν η «στήριξη της παραγωγής και η επένδυση στα στρατηγικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας». «Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την δημιουργία ενός άναρχου παραγωγικού μοντέλου, μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής ελίτ.

Το τέλος των μνημονίων συνιστά και το οριστικό τέλος του παλαιού αυτού μοντέλου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης στο σχέδιο, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας γίνεται και ρητή αναφορά στους τομείς με δυνατότητες προοπτικής. Αυτοί είναι η μεταποίηση, η βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, το φάρμακο, τα logistics, η καινοτομία και οι startups, οι υποδομές και η ενέργεια. Ένας ακόμα τομέας με δυνατότητες προοπτικής είναι και η ισχυροποίηση του τομέα των εξαγωγών, ο οποίος ήδη από το αδύναμο 19% ου κατέγραφε προ κρίσης έχει φτάσει στο 32% σήμερα».

Πέρα από τους στόχους βέβαια, το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει και τα μέσα ώστε να υλοποιηθούν, «διαφορετικά θα ήταν λειψό». Στα μέσα περιλαμβάνονται αρχικά οι τομές στη νομοθεσία για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Οι τομές αυτές θα σχετίζονται με τις επιχειρήσεις, με τον αναπτυξιακό νόμο και τις ειδικές μέριμνές του για την στήριξη των ΜΜΕ, με την καθιέρωση νέων αναπτυξιακών κινήτρων, με ένα νέο πλαίσιο για επενδύσεις, με την task force για στρατηγικές επενδύσεις της οποίας ο κ. Τσίπρας προΐσταται προσωπικά καθώς και με τα μέτρα

Στα μέσα συγκαταλέγεται και το δίκτυο των πόρων το οποίο αναφέρεται ρητά στο αναπτυξιακό σχέδιο. «Πέρα από τις δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ έχουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και την φιλόδοξη προσπάθεια για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν σε ένα περιβάλλον όπου το κόστος δανεισμού μειώνεται διαρκώς και η χώρα να επιστρέφει στις αγορές χρήματος με επιτόκια που είναι ικανοποιητικά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ως διαφοροποιητικό στοιχείο του σχεδίου ο κ. Τσίπρας υπέδειξε το γεγονός πως «το σχέδιο αυτό περνά και στην κοινωνική πραγματικότητα γιατί «εμάς μας αφορά και η κοινωνία» και μάλιστα η «νέα κοινωνική πραγματικότητα γιατί στόχος μας δεν είναι μόνο η ευημερία των δεικτών αλλά και το να περάσουμε στην ευημερία των ανθρώπων».

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, εντός του σχεδίου θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την στήριξη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στα ζητήματα εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. «Τα κύρια σημεία που υπηρετούν αυτή τη στρατηγική είναι το εθνικό σχέδιο με ορίζονται τριετίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας – στόχος να περιοριστεί στο 5% μέχρι το 2021- η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού αφού είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί και η ιδιωτική κατανάλωση.

Τέλος αναφερθείς στους πρωταγωνιστές του σχεδίου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «αυτοί που πρέπει να κατέχουν τα κλειδιά της χώρας είναι ο κόσμος της εργασίας, του μόχθου, των επιστημών και του πολιτισμού και ειδικά η νέα γενιά, η οποία αντιμετωπίστηκε τα τελευταία χρόνια ως πλεονάζων προσωπικό υπό εκκαθάριση».

«Η Ελλάδα επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα» κατέληξε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους έχουμε τυπωμένα τα ισχυρά πλεονεκτήματα της χώρας και τα μέσα ώστε αυτά να αξιοποιηθούν».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria