Σε νέα πολιτική δίνη η Ιταλία - Ράλι ανακούφισης στις αγορές - OlaDeka

Σε νέα πολιτική δίνη η Ιταλία – Ράλι ανακούφισης στις αγορές

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι αγορές τη Δευτέρα το «βέτο» που άσκησε ο Ιταλός πρόεδρος,Σέρτζιο Ματαρέλα, για σχηματισμό κυβέρνησης με υπουργό Οικονομικών τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, άνοιξαν σε θετικό έδαφος, το ευρώ ενισχύεται και οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας αποκλιμακώνονται.

«Ο κίνδυνος διορισμού ενός υπουργού Οικονομικών που αντιτίθεται στο ευρώ απετράπη για την ώρα, οψόμεθα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, που έχουν πυροδοτήσει μνήμες από το 2011» σχολιάζει στο Reuters, ο Μίχαελ Λάιστερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. Ο ιδιος εκτιμά ότι το «ράλι ανακούφισης» δεν θα κρατήσει πολύ. «Η Ιταλία κέρδισε απλά λίγο χρόνο, τιίποτα περισσότερο» εξηγεί.

Στα «σκαριά» κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ο πρόεδρος Ματαρέλα αναμένει σημερα στο προεδρικό μέγαρο τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιθανότατα για να του αναθέσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης του προέδρου» που θα αναλάβει την οργάνωση των νέων εκλογών.

Υποστηριζόμενος από την ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ο Τζιουσέπε Κόντε παρουσίασε χθες Κυριακή τη λίστα των μελών της κυβέρνησής του, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου Ματαρέλα να διορίσει έναν ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

«Πάντα οι ίδιοι»

Ο πρόεδρος Ματαρέλα, πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυστηρός τοποτηρητής του Συντάγματος, αρνήθηκε να υποκύψει σε αυτό που ήδη από την Πέμπτη θεωρούσε «επιβολή» των πολιτικών κομμάτων, αντίθετη κατά την γνώμη του με τα συμφέροντα της Ιταλίας.

«Ο ορισμός του υπουργού Οικονομίας συνιστά πάντοτε ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή συναγερμού προς τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες», εξήγησε ο πρόεδρος Ματαρέλα στους δημοσιογράφους.

«Ζήτησα για το υπουργείο αυτό έναν πολιτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που να συνάδει με την προγραμματική συμφωνία … που να μην εκλαμβάνεται ως υποστήριξη προς μία γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», πρόσθεσε.

Η αυστηρή στάση του προέδρου προκάλεσε τη οργή του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, που χαρακτήρισε «ακατανόητη» την άρνηση του προέδρου και αργά το βράδυ της Κυριακής δήλωσε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία δεν τελείωσε στην πραγματικότητα ποτέ και πλέον προδιαγράφεται πολύ σκληρή. «Il palazzo contre la piazza» (τα παλάτια της εξουσίας κατά του δρόμου»: αυτό θα είναι, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές το leitmotiv μίας καμπάνιας που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ήδη ο Σαλβίνι έδωσε τον τόνο σε χθεσινή του συγκέντρωση: «Εάν ένας υπουργός ενοχλεί τις ισχυρές εξουσίες που μάς κατέσφαξαν, αυτό σημαίνει ότι είναι ένας καλός υπουργός».

«Μείνετε στο πλευρό μας, έχουν εναντίον μας ανθρώπους στους επάνω ορόφους, αλλά και πολλούς άλλους που μας υποστηρίζουν», είπε ο Ντι Μάιο απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria