«Πάει» για Ιούλιο πλέον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης - OlaDeka

«Πάει» για Ιούλιο πλέον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Απομακρύνεται το Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου ως το χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς η υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων έχει καθυστερήσει σημαντικά, αλλά και διότι οι θεσμοί θα έρθουν στην Αθήνα την επομένη εβδομάδα με πρόσθετες απαιτήσεις.

Πηγές των θεσμών ανέφεραν στην αρχή της εβδομάδος πως από τα 88 προαπαιτούμενα έως τώρα υλοποιημένα είναι μόλις τα τρία. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως κοντά σε φάση υλοποίησης περίπου 25.

Πηγές των δανειστών δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για το ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το διάστημα των περίπου 160 ημερών που μεσολάβησε από την τρίτη αξιολόγηση για να προχωρήσει με τα προαπαιτούμενα.

Με την επιστροφή των Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) στην Αθήνα την επομένη Τετάρτη, θα καταδειχθεί αυτή η δυσαρέσκεια, αλλά και ότι δεν υπάρχει διάθεση να κλείσουν τα μέτρα με συμβιβασμούς.

Αντιθέτως, πηγές των δανειστών αναφέρουν πως σε αυτή την τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και άλλων ζητημάτων πέραν αυτών που αναφέρονται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο. Έτσι, δείχνουν ως πιθανότερη ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να «πετάξει» τις επόμενες 60 ημέρες, ώστε να προλάβει στο Eurogroup του Ιουλίου να έχει έτοιμα τα προαπαιτούμενα, διαφορετικά θα απαιτηθεί τεχνική παράταση του Μνημονίου, ώστε να μην χαθούν  τα περίπου 37 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας έως τις 20 Αυγούστου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria