Νίκος Ρίζος: Μπορεί να έρθει ένας νέος εμφύλιος και τότε η διένεξη για την Δημοκρατία του Ίλιντεν, θα φαίνεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο… - OlaDeka

Νίκος Ρίζος: Μπορεί να έρθει ένας νέος εμφύλιος και τότε η διένεξη για την Δημοκρατία του Ίλιντεν, θα φαίνεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο…

Μερικές σκέψεις για τους επικείμενους πανηγυρισμούς της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου

Πράγματι εκ πρώτης όψεως είναι ένα θετικό γεγονός. Με μια δεύτερη όμως ματιά τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα και απλά όπως φαίνονται. Ήδη η εκλογή του Τράμπ, σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στο διεθνές εμπόριο.

Μετὰ τον Β παγκόσμιο πόλεμο υπήρξε ένα δόγμα, τουλάχιστον στην Δύση, που συνάγεται στο τρίπτυχο: Ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και εμπορευμάτων. Αυτό το δόγμα το συμπεριέλαβε και η ιδρυτική συνθήκη της ΕΟΚ, Ρώμη 1957 και ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σήμερα όμως στην Ε.Ε η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων τείνει να εκλείψει. Συρματοπλέγματα φυσικά, νομικά και οικονομικά αρχίζουν να εμφανίζονται πχ. Ουγγαρία, σήμερα στην Ιταλία και αύριο πιθανόν και σε άλλα κράτη μέλη. Ήδη συζητείται από την νέα κυβέρνηση της Ιταλίας το ενδεχόμενο αρχικά του παράλληλου νομίσματος. Η Ε.Ε μέσα στα επόμενα δύο τρία χρόνια θα κλονιστεί τόσο πολύ που θα θυμίζει την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ (COMECON), που επήλθε το 1987. Η Ρωσία παραφυλάει στην γωνία για να παίξει το δεύτερο ημίχρονο μια και το πρώτο το 1987 το έχασε πανηγυρικά. Έχασε τις Βαλτικές, τα Βαλκάνια, την Πολωνία, την Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία.

Σήμερα το δόγμα αυτό έχει καταρρεύσει. Και μαζί με το κοινό δόγμα της δυτικής κουλτούρας (ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη). Υψώνονται φραγμοί κυριολεκτικά στα σύνορα όπου εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων. Υψώνονται οικονομικοί φραγμοί (πρόσθετοι δασμοί) κατά παράβαση των κανόνων του Π.Ο.Ε, οι ΗΠΑ αποχωρούν από συνθήκες της NAFTA, επιτίθενται κατά της Κίνας και της Ε.Ε ενώ και ίσως το ποιο σημαντικό οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πλέον περιοριστική νομισματική πολιτική.

Αυτό σημαίνει ότι οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων θα στεγνώσουν δεν θα υπάρχει ρευστό και όπου υπάρχει θα έχει υψηλό κόστος (υψηλό επιτόκιο). Οι πρώτες παρενέργειες αυτής της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ εμφανίζονται στην Αργεντινή και την Τουρκία.

Φαίνεται πως τα κράτη που θα πληγούν απ αυτή την πολιτική είναι τα περιφερειακά κράτη και τα κράτη που ήδη έχουν υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα. Το κόστος εξυπηρέτησης τόσο των υφισταμένων όσο και των νέων δανείων θα αυξηθεί, δημιουργώντας νέες πιέσεις στο ήδη βεβαρημένο δημόσιο χρέος της χώρας.

Αν δεν έχει προκύψει νέα κρίση όπως στην Αργεντινή που χτύπησε ξανά την πόρτα του ΔΝΤ, αυτό το χρωστάμε στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και στο Eeurogrup, δηλαδή στους Γερμανοτσολιάδες.

Το πρόβλημα της χώρας θα εμφανιστεί με την κατάρρευση της Ε.Ε. Η οποία περισσότερο από ποτέ φαίνεται ότι έρχεται. Δέχεται χτυπήματα τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ρωσία. Και αν για τις βόρειες χώρες της Ευρώπης υπάρχει κάποιος τρόπος να επιβιώσουν για την χώρα μας δεν υπάρχει κανένας. Διότι αν για τις άλλες χώρες θα υπάρχει μόνο οικονομικό πρόβλημα για την χώρα μας το πρόβλημα θα είναι και πολιτικό η πολιτιστικό. Θα εμφανιστούν <<προστάτες>> είτε της Ανατολής (Ρώσοι) είτε από την Δύση (ΗΠΑ), και ένας νέος εμφύλιος που δεν θα έχει το πολιτικό χρώμα του 1945-1949, μεταξύ καπιταλιστών και κομμουνιστών, αλλά μεταξύ Ρωσόφιλων και Αμερικανόφιλων..

Τότε η διένεξη για την Δημοκρατία του Ίλιντεν, θα φαίνεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο…

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria