Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αποφάσεις για το χρέος στις 21 Ιουνίου, ακόμα και χωρίς ΔΝΤ - OlaDeka

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αποφάσεις για το χρέος στις 21 Ιουνίου, ακόμα και χωρίς ΔΝΤ

Το χρονικό ορόσημο του Μουντιάλ, που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για κλείσιμο των προαπαιτουμένων, ικανοποιεί τις Βρυξέλλες. “Δεν θα γίνουν άλλες έκτακτες συνεδριάσεις για την Ελλάδα” και “δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος ανεξαρτήτως της στάσης του ΔΝΤ”, δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πιο αναλυτική συζήτηση, αλλά όχι τελικές αποφάσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή αναμένονται στο Eurogroup της Πέμπτης.

 «Όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέχρι το Μουντιάλ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, το πολύ ως τις 21 Ιουνίου. Καμία συνάντηση μετά για το ελληνικό ζήτημα», διεμήνυσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε πριν από λίγο τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος την επόμενη μέρα» και παραδέχθηκε ότι ο χρόνος πλέον πιέζει μιλώντας για «κρίσιμη» περίοδο, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι δεν θα είναι και η… καταστροφή σε περίπτωση που το Ταμείο δεν ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Oπως είπε, «εργαζόμαστε εντατικά για να παραμείνει το Ταμείο», που άλλωστε θα είναι παρόν και μετά με άλλη μορφή – για παράδειγμα, ως τεχνικός σύμβουλος.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA), θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup.

«Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων πριν από την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αυτό έχει «καθοριστική σημασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις τελικές εκτελεστικές αποφάσεις για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα και τις αποφάσεις για το χρέος».

Πάντως, παρόλο που χρέος και μεταμνημονιακή εποχή θα βρεθούν στο τραπέζι των υπουργών την Πέμπτη, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο.

«Θα είμαστε πιο λεπτομερείς για το χρέος από ότι στη Σόφια, αλλά το αν θα ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμά του θα το δούμε», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Όσον αφορά το λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο» (moral hazard) που το Ταμείο ανησυχεί ότι μπορεί να προκύψει από το γαλλικό μηχανισμό για την ελάφρυνση του χρέους και τον οποίο προκρίνουν μια σειρά από κράτη μέλη, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο κίνδυνος θα αντιμετωπιστεί, εξηγώντας ότι «θα υπάρχουν κίνητρα στο πακέτο για να μείνει η Ελλάδα στον ορθό δρόμο».

Ο ίδιος τόνισε ότι στο μελλοντικό πακέτο (χρέος και εποπτεία) θα υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα και τους στόχους, αλλά και στη δυνατότητα η Ελλάδα αποκτήσει την “ιδιοκτησία” των πολιτικών της.

Τέλος ο κοινοτικός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι η «τελευταία δόση για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία γιατί με αυτήν η χώρα χτίζει το δημοσιονομικό της μαξιλάρι», αλλά υπογράμμισε ότι «ακόμα και χωρίς ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, το Eurogroup δεν πρόκειται απαραίτητα να ζητήσει από τη Ελλάδα να λάβει προληπτική γραμμή πιστώσεων».

Όπως είπε, «είναι ανεξάρτητα τα θέματα αυτά μεταξύ τους».

Κατέστησε δε σαφές ότι μετά την 21 Ιουνίου “δεν θα γίνουν άλλες έκτακτες συνεδριάσεις για την Ελλάδα” και “δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος ανεξαρτήτως της στάσης του ΔΝΤ”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria