ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΣΚΟΥΡΑ: ΟΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΥΣ - OlaDeka

ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΣΚΟΥΡΑ: ΟΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΥΣ

Έρχεται και το ειδικό τιμολόγιο για τους επαγγελματίες με 50% έκπτωση για επιχειρήσεις και 70% για βιομηχανίες!

-Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την στιγμή που αναλάβατε ως Περιφερειακή αρχή τα ηνία της διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Με αφορμή την πρόσφατη ενημερωτική ημερίδα ποιο είναι το σχόλιο σας;

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο χρονικά και πολιτικά καθώς τοποθετούμαστε χρονικά στα 4 περίπου χρόνια θητείας με τα ζητήματα των δεσμεύσεων και όσων γίνανε πράξη να έρχονται σε πρώτο πλάνο.  Ένα σημείο όπου έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις σε ζητήματα που είχαμε θέσει προεκλογικά και που έχουν επιτευχθεί.

Ένα ζήτημα όμως που θέλω να καταθέσω και πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε τόσο με μία αμφισβήτηση, τόσο όσον αφορά στην αρχική δέσμευση μας, όσον αφορά τα ενδιάμεσα στάδια και τελικά την υλοποίηση των έργων στην ΠΕ Καστοριάς. Καλούμαστε μονίμως να αμβλύνουμε μια έντονη πολεμική, φοβικά σύνδρομα και μια εσωστρέφεια εδώ στην ΠΕ Καστοριάς το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί τελικώς κουράζει και το προσωπικό το οποίο προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να χαράξει και να ασκήσει πολιτικές, αλλά κυρίαρχα κουράζει τον ίδιο τον κόσμο της Καστοριάς που δεν φτάνουν τα προβλήματα του αλλά έρχεται αντιμέτωπος κάθε μέρα με διάφορες διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας. Και αυτό είναι κάτι που ως περιφερειακός σύμβουλος της ΠΕ Καστοριάς οφείλω να τονίσω και να καταθέσω.

-Ειδικό τιμολόγιο. Υπάρχουν ακόμη και τώρα κάποιοι να το αμφισβητήσουν;

Το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος είναι γεγονός αναμφισβήτητο με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες.

Ξεκαθαρίζεται ότι θα ισχύει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2018 και αναφέρεται στο σύνολο της Περιφέρειας μας και ισχύει χωρίς χρονικό περιορισμό καθώς για να αλλάξει κάτι θα χρειαστεί να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση και αυτό πρέπει να δοθεί ως απάντηση σε όσους κατηγορούσαν ότι δεν θα ισχύει για όλη την Περιφέρεια και δεν θα ισχύει για πάντα.

Ζητούμενο στη λογική της έκπτωσης αυτής ήταν ότι η Περιφέρειά μας συνεισέφερε σημαντικά στην εθνική οικονομία έχοντας επιβάρυνση περιβαλλοντική αλλά και στρέβλωση του ΑΕΠ της το οποίο έφερε δυσμενείς επιδράσεις στις ενισχύσεις που λάμβανε.

Αυτό υπήρξε μια προεκλογική δέσμευση που ήταν για πολλούς αμφισβητήσιμη και έλεγαν ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί. Η πλειοψηφία των πολιτών όμως, μας έδωσε με την εμπιστοσύνη του την εντολή να το επιτύχουμε.

Το κυρίαρχο λοιπόν είναι ότι αυτό έγινε πράξη στη βάση της στήριξης της τοπικής μας κοινωνίας.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και οι ενέργειες της Περιφέρειας για το ειδικό εκπτωτικό τιμολόγιο των επιχειρήσεων που θα φτάνει στο 50% περίπου για τις επιχειρήσεις και το 70% περίπου για τις βιομηχανίες.

Αυτό θα σημάνει επιπρόσθετη στήριξη του επιχειρηματικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος της Περιφέρειάς μας προκειμένου η επιχειρηματική δραστηριότητα να προστατευθεί και να ενισχυθεί.

-Ποιες οι εξελίξεις για το φυσικό αέριο;

Γεγονός είναι και το φυσικό αέριο για τους Νομούς Καστοριάς και Γρεβενών. Ένα ζήτημα αναγκαιότητας, ζήτημα απαραίτητο για την στήριξη των κοινωνιών που υφίστανται μεγάλες οικονομικές πιέσεις λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έγινε πράξη.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα άλλωστε θα έχουμε και την  επίσκεψη του κλιμακίου του ΤΑΠ, της ΔΕΔΑ και της Κυβέρνησης στην Καστοριά στο σημείο της Ποριάς το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται ο σταθμός παροχής φυσικού αερίου με δίκτυο στην πόλη μας. Ας αρχίσουμε να το βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια και ελπίζω να μην υπάρχουν και πάλι αμφισβητήσεις στο προφανές.

-Μεγάλα έργα. Πόσο επηρεάζουν την τοπική κοινωνία;

Σχετικά με την πρόσφατη εκδήλωση η οποία ήταν η τρίτη κατά σειρά στο σύνολο των έξι που συνολικά θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η παρουσίαση για την πορεία και τον προγραμματισμό των συγχρηματοδοτούμενων και των εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στην Περιφέρειά μας.

Βάσει και των παρουσιάσεων που έγιναν από τους τρεις Δημάρχους  και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έγινε σαφές ότι επιτυγχάνεται η συνεργασία και η συναπόφαση προς όφελος των πολιτών μέσα από τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς των Δήμων και με την υποστήριξη της Περιφέρειας να είναι δεδομένη στις τεκμηριωμένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Επιβεβαιώθηκε ότι τα μεγάλα έργα των Δήμων τα οποία χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια προχωρούν με σημαντικό ρυθμό. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι όπως τα έργα του δικτύου υδροδότησης της Καστοριάς με προϋπολογισμό 10 περίπου εκατομμυρίων, τα έργα προστασίας της λίμνης, τα αντιπλημμυρικά έργα του νομού Καστοριάς, τα έργα επεξεργασίας λυμάτων στους Δήμους, τα έργα της αποκατάστασης και σταθεροποίησης της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα, τα έργα συντηρήσεων των σχολείων και πολλά άλλα έργα προϋπολογισμού εκατομμυρίων που κυρίως όμως είναι έργα πνοής τα οποία απαντούν σε ανάγκες των πολιτών και χαρακτηρίζονται ως σημαντικής αναγκαιότητας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ και σε δύο θετικές εξελίξεις για τον τόπο μας, εκείνη της εξεύρεσης λύσης για την εξασφάλιση κονδυλίων για την πληρωμή των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Καστοριάς και την εκκίνηση του στρατηγικού Business Plan της γουνοποιίας που σηματοδοτήθηκε με την Έκδοση Πρόσκλησης για την ένταξη δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και άρα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για άνεργους γουνοποιούς. Έπεται και πολύ σημαντική συνέχεια.

-Ποια είναι η φιλοσοφία με την οποία θα συνεχίσετε;

Συνεχίζουμε με γνώμονα σε αυτήν την πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης το αποτύπωμα να είναι θετικό και να απαντάμε στις ανάγκες των πολιτών ώστε τα έργα να μη μένουν απλά και μόνο έργα αλλά να εξυπηρετούν εκείνους των οποίων τους πόρους έχουμε ευθύνη να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε, των πολιτών της δυτικής Μακεδονίας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria