Τσίπρας στο EQUIFUND «Το όραμα της Ελλάδας για την καινοτομία» - OlaDeka

Τσίπρας στο EQUIFUND «Το όραμα της Ελλάδας για την καινοτομία»

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης του EQUIFUND «Το όραμα της Ελλάδας για την καινοτομία»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μιλήσουμε στα ελληνικά…

ΤΣΙΠΡΑΣ: …. Μπορεί να μας βοηθήσει η νέα τεχνολογία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … είναι εξαιρετικό παράδειγμα της καινοτομίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα και έγινε παγκόσμια. Είναι η καινοτομία το μέλλον της Ελλάδας;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, πρέπει να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε να προσδοκούμε σε ένα μέλλον διαφορετικό από όλα όσα μας οδήγησαν στην κρίση, δεν πρέπει μόνο να είμαστε ευτυχείς διότι μετά από 8 ολόκληρα χρόνια βγαίνουμε από την κρίση. Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον, το αύριο, με τα υλικά του χθες. Άρα θέλουμε να δούμε ποια είναι τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πέρα από τη γεωγραφική τοποθεσία, πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά αυτού του τόπου, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας. Το μοντέλο του χθες το ζήσαμε, είναι αυτό που μας οδήγησε στην κρίση. Ακόμα και αν με έναν μαγικό τρόπο σήμερα βρισκόμασταν στο 2009, είναι βέβαιο – όχι βέβαια  με την ίδια ένταση- αλλά θα ξαναβρισκόμασταν σε περιπέτειες. Αν θέλουμε, λοιπόν, να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, διαφορετικό από αυτό που είχαμε μέχρι χθες, πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο ανθρώπινο δυναμικό και στην καινοτομία.

Και πιστεύω ότι πράγματι γίνεται μια πολύ ουσιαστική δουλειά, μια δουλειά που βρίσκει γόνιμο έδαφος. Είναι εκατοντάδες τα εγχειρήματα, καινοτομικά, δημιουργικά, με νέους ερευνητές, νέους επιστήμονες που αφορούν ιδιαίτερα, θα έλεγα, τις νέες τεχνολογίες, νέες ιδέες που ερχόμαστε να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω λοιπόν ότι η καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, είναι δυο υλικά πάνω στα οποία πρέπει να βασιστούμε για να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πως συμβάλλει το EquiFund … της κυβέρνησης σε αυτό το πρόγραμμα;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να πιστεύω ότι η συμβολή θα είναι ουσιαστική. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την ιδέα, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, θέλαμε με αγωνία, με άγχος μεγάλο, να καλύψουμε το κενό, το μεγάλο κενό που υπήρχε ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Από την πρώτη στιγμή είχαμε μια πολύ στενή και ουσιαστική συνεργασία με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την EIB, και το Ευρωπαϊκό  Ταμείο Επενδύσεων, το EIF,  που έχουμε κάνει μια πολύ ουσιαστική δουλειά όλο αυτό το διάστημα. Η ιδέα ήταν απλή: Να φτιάξουμε ένα πολύ δυναμικό Fund of Funds. Το ελληνικό Δημόσιο, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε, φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε 200 εκ. από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, το EIF 60 περίπου εκ. και η EIB, μέσω του πακέτου Γιουνκέρ, άλλα 40 εκ. Άρα υπάρχει η δέσμευση 300 εκ. και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα  που ελπίζουμε και απ ό,τι βλέπω, και απ΄ ό,τι μαθαίνω θα είναι ουσιαστική αυτή η συμμετοχή για άλλα 200 εκ. Έχουμε μισό δισεκατομμύριο, το οποίο θα πάει για να ενισχύσει τις καινοτόμες ιδέες, να ενισχύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, νέες ιδέες και νέους ανθρώπους ως επί το πλείστον – αν και δεν αποκλείω και μεγαλύτερες ηλικίες σε αυτή την προσπάθεια. Νέες ιδέες που χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να γίνουν πράξη, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Και γιατί όχι, να μπορέσουν να αποκτήσουν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον τη θέση που πραγματικά μπορεί να αξίζει και να αρμόζει. Αναφερθήκατε πριν σε μια πολύ σημαντική ιδέα, η οποία απέκτησε παγκόσμια διάσταση. Υπάρχουν δεκάδες άλλες που μπορεί να έχουν την ίδια επιτυχία. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε σιγά-σιγά να αναδείξουμε σημαντικές επιτυχίες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα δημιουργήσουμε ένα νέο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Και αυτή η όσμωση των ερευνητών, επιχειρηματιών, μεταξύ τους, αλλά και με δίκτυα στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως αν θα είναι-που σίγουρα δεν θα είναι και όλα τα εγχειρήματα τόσο υψηλής δυναμικής και επιτυχίας, όμως θα δώσουν ώθηση στους ίδιους αλλά και στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, τόσο μέσα, όσο και έξω από τη χώρα. Δημιουργούμε, δηλαδή, σιγά-σιγά ένα νέο μοντέλο που πιστεύω ότι το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα έχουμε εδώ περίπου 55%, που έχουν ξεκινήσει, ή σκέφτονται να ξεκινήσουν μία επιχειρηματική ιδέα στην Ελλάδα,  και περίπου 35% που είναι ήδη επιχειρηματίες, τι θα τους λέγατε;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αυτούς που είναι ήδη επιχειρηματίες, θα τους έλεγα, ότι μάλλον τώρα είναι η στιγμή, να πάρετε την απόφαση να επεκτείνετε τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Σε αυτούς που τώρα θέλουν να ξεκινήσουν επίσης θα έλεγα ότι τώρα είναι η στιγμή να πάρουν το ρίσκο. Με δυο λόγια θα έλεγα, αν όχι τώρα, που η χώρα συνέρχεται μετά από 8 ολόκληρα χρόνια μιας κρίσης που έχει αλλάξει πάρα πολλά, που έχει πληγώσει την οικονομία και την κοινωνία, αν όχι τώρα που σηκωνόμαστε στα πόδια μας, πότε; Και αν όχι εσείς ποιοι; Εσείς είστε οι κατάλληλοι να πάρετε αυτό το ρίσκο. Και από την δική μας την πλευρά, η δέσμευση είναι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Όπως κάναμε μεγάλη προσπάθεια στα δύσκολα πρώτα χρόνια της κρίσης, από το 2015 και μετά, να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία στα Ερευνητικά Ιδρύματα και στα Πανεπιστήμια, έτσι τώρα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και με την πολύ σημαντική αυτή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να βρούμε τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία για να ενισχύσουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά αυτές τις προσπάθειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε και κόσμο που βλέπει από όλο τον κόσμο, έχουμε life streaming, στην Αυστραλία, στον Καναδά, Silicon Valley, στο Σαν Φραντσίσκο, Λονδίνο, την διασπορά….

ΤΣΙΠΡΑΣ:… μας ακούνε τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι …

ΤΣΙΠΡΑΣ: Α,  αυτό είναι σπουδαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το μήνυμα σας γι αυτούς της διασποράς;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς αν μας ακούνε θεωρώ πολύ σημαντικό-δεν ξέρω τι ώρα είναι τώρα εκεί, στην Αυστραλία πρέπει να είναι πολύ αργά, στις ΗΠΑ πρέπει να είναι πρωί- εγώ αυτό που έχω να πω καταρχάς είναι ότι είμαι ενθουσιασμένος που αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαδραστική επικοινωνία. Θέλω να ξέρουν ότι αυτό το οποίο επιχειρούμε σήμερα εδώ, δεν αφορά μόνο όσους βρίσκονται στην Ελλάδα και βεβαίως θέλουμε να τους στηρίξουμε για να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν εδώ, να ζήσουν τα όνειρα τους εδώ, να μην έχουν την ίδια εξέλιξη με όσους αποφάσισαν στα χρόνια της κρίσης να εγκαταλείψουν την χώρα και να φύγουν, παρά την επιθυμία τους να μείνουν στην Ελλάδα, θέλω λοιπόν να τους πω ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, έχει ως απώτερο στόχο να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain.  Αλλά ανεξάρτητα με την επιλογή τους, ανεξάρτητα του αν θα επιλέξουν να μείνουν εκεί και να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, να επενδύσουν ή να καθοδηγήσουν από κει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ή αν βεβαίως επιλέξουν και να γυρίσουν πίσω, ακόμα καλύτερα. Ανεξάρτητα το τι θα επιλέξουν, θέλω να τους πω ότι πρέπει να διαδώσουν – γιατί αυτοί αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές  της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο – ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες, ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες στάθηκε όρθιος, η Ελλάδα σηκώνεται ξανά και προσπαθεί να αλλάξει πορεία, να αλλάξει κατεύθυνση. Έχει στρατηγικό σχέδιο, θέλει να επενδύσει στους νέους ανθρώπους, στους επιστήμονες, στους υψηλά εξειδικευμένους και καταρτισμένους ανθρώπους, θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, θέλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τους έχουμε ανάγκη λοιπόν, είτε μείνουν εκεί, είτε ακόμη καλύτερα, αν επιλέξουν να γυρίσουν πίσω. Και πιστεύω, ότι επενδύοντας στην καινοτομία μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, ακριβώς γι’ αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είναι υψηλά εξειδικευμένη, οι νέοι άνθρωποι με ένα και δύο πτυχία που τα χρόνια της κρίσης πραγματικά χτυπήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλον. Και αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, αυτό σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας, αυτό σημαίνει βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και άρα σημαίνει και προσέλκυση νέων επενδύσεων, ξένων ή εγχώριων επενδύσεων.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτός είναι ο στόχος και πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τα καταφέρουμε. Και είμαι σίγουρος, ότι θα τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρωθυπουργέ, ευχαριστούμε πολύ.

TSIPRAS-EQUIFUND0

TSIPRAS-EQUIFUND1

TSIPRAS-EQUIFUND2

TSIPRAS-EQUIFUND3

TSIPRAS-EQUIFUND4

TSIPRAS-EQUIFUND5

TSIPRAS-EQUIFUND6

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria