«Σφίγγει» τα λουριά για τα κόκκινα δάνεια το Βερολίνο - OlaDeka

«Σφίγγει» τα λουριά για τα κόκκινα δάνεια το Βερολίνο

Πιέσεις ασκούν στους κόλπους της ΕΚΤ τα βόρεια κράτη της Ευρώπης, με πρωτεργάτη τη Γερμανία, προκειμένου ο εποπτικός μηχανισμός (SSM) να στείλει τελεσίγραφο στις τράπεζες για τις διαγραφές των κόκκινων δανείων.

Τον προηγούμενο μήνα, η ΕΚΤ χαλάρωσε τις οδηγίες της προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης όσον αφορά στα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που δημιουργούνται μετά το 2021.

«Οι οδηγίες της ΕΚΤ για τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) είχαν εκπέμψει αντικρουόμενα μηνύματα στις αγορές και έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση για το εάν θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες», σχολιάζει ο Πάμπλο Ματζάνο, βοηθός αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκών Τραπεζών του οίκου συναλλαγών DBRS.

Η κεντρική τράπεζα δέχθηκε σφοδρή κριτική από τις τράπεζες και τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής στην Ιταλία, η οποία παρουσιάζει και τον υψηλότερο όγκο κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα, όμως, εμφανίζει τον υψηλότερο συντελεστή NPEs στο 46,7%. Η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες περιθώριο δύο ετών για να καλύψουν πλήρως με προβλέψεις τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και περιθώριο επτά ετών για τα εξασφαλισμένα δάνεια.

Σχέδιο δράσης

Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της ζητούν τώρα να δοθούν ανάλογες οδηγίες και στα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια, επιπλέον των μέτρων που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ. Πηγές με γνώση του θέματος κάνουν λόγο για σφοδρή αντίδραση από την Ιταλία και την Πορτογαλία που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα επισφαλειών.

Παρ’ όλα αυτά, έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, υπό τις υποδείξεις του SSM, αφού τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 793 δισ. ευρώ από 955 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Η πρόοδος αυτή, όμως, δεν είναι αρκετή για το «μπλοκ» της Γερμανίας και των συμμάχων της.

«Κάποια κράτη έχουν καταγράψει πολύ μικρή επιτυχία στο ζήτημα αυτό και εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επισφαλών δανείων», δήλωσε την Πέμπτη το μέλος της διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank ο Αντρέας Ντομπρέτ. Για το λόγο αυτό, τονίζει ότι πρέπει η ΕΚΤ να «ορίσει λεπτομερώς» τους στόχους για τη μείωση των NPEs.

Πηγή προσκείμενη στο ζήτημα σημειώνει ότι παρότι το χάσμα Βορρά-Νότου είναι ξεκάθαρο στο θέμα αυτό, θα πρέπει εντός του έτους να τεθούν συγκεκριμένες προθεσμίες. Εφόσον, μάλιστα, ο επόπτης μπορεί να λάβει αυστηρότερα μέτρα επί συγκεκριμένων τραπεζών, οι γενικότερες οδηγίες μπορούν να είναι πιο ευνοϊκές, σημειώνει η ίδια πηγή.

Η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, δήλωσε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, πάντως, ότι η ΕΚΤ μπορεί να διενεργήσει μια πανευρωπαϊκή έρευνα εάν αποφασίσει να εκδώσει ανάλογες οδηγίες και για τον υφιστάμενο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria