Σιωπηλή πορεία μνήμης για τους 1.000 Εβραίους της Καστοριάς που χάθηκαν στο Άουσβιτς - OlaDeka

Σιωπηλή πορεία μνήμης για τους 1.000 Εβραίους της Καστοριάς που χάθηκαν στο Άουσβιτς

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η συμβολική πορεία μνήμης από την πλατεία Ομόνοιας της Καστοριάς προς το σημείο, όπου οι ναζί είχαν συγκεντρώσει τους 1.000 Εβραίους της πόλης με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου

Στην πορεία, μαζί με πλήθος πολιτών, συμμετείχαν εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας και του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣ), συγγενείς των 35 διασωθέντων εβραίων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κωνσταντινούπολη, ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, βουλευτές και δήμαρχοι των γύρω περιοχών καθώς και μέλη του ιδρύματος «Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς».
Το πρωινό της 24ης Μαρτίου 1944 οι ναζί αφού συγκέντρωσαν όλους τους εβραίους της πόλης στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου, τους φόρτωσαν σε φορτηγά με κατεύθυνση το σιδηροδρομικό σταθμό Αμυνταίου. Εκεί τους επιβίβασαν σε τρένα με προορισμό το στρατόπεδο του θανάτου. Επέστρεψαν ζωντανοί μόλις 35, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έζησαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και κυρίως στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κωνσταντινούπολη.
Ο Κλιφ Ρούσο, αντιπρόεδρος του ιδρύματος, ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη και είναι γιος του Πινο και της Λίνας Ρούσσο, δύο εκ των 35 διασωθέντων που κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί από το στρατόπεδο του θανάτου. Φανερά συγκινημένος, ο Ρούσο ανέφερε ότι παρότι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη νιώθει «Καστοριανός». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης μουσείου με την ιστορία των Εβραίων της πόλης, εκφράζοντας την ελπίδα πως έως το τέλος του 2020 θα είναι επισκέψιμο. Το μουσείο θα περιέχει ιστορικά ντοκουμέντα και κειμήλια από την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της πόλης.
Γενικός πρόξενος της Γερμανίας: Αισθάνομαι βαθιά θλίψη και ντροπή «Αισθάνομαι βαθιά θλίψη και ντροπή για όσα συνέβησαν στην πόλη» τόνισε ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας και επισήμανε ότι πρέπει «να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αντιταχθούμε σε κάθε είδους μίσους και αντισημιτισμού». Στο τέλος η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης απέδωσε εβραϊκούς θρησκευτικούς ύμνους και τραγούδια που αναφέρονται Ολοκαύτωμα.
Χθες το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς, προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ Trezoros, the Lost Jews of Kastoria», σε σκηνοθεσία του Λάρυ Ρούσσο, όπου μέσα από αφηγήσεις και μαρτυρίες ξεδιπλώνονται ιστορίες ζωής της οικογένειας Ρούσσο που έζησε στην Καστοριά, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται και η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στο ‘Αργος Ορεστικό με την παράσταση «Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ» που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Entremosotros. Οι εκδηλώσεις μνήμης για τους χίλιους εβραίους της Καστοριάς οργανώθηκαν από το «Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς», που ιδρύθηκε τα τελευταία τρία χρόνια με έδρα των Νέα Υόρκη και που έχει ως στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης από τη χαμένη εβραϊκή κοινότητα της πόλης.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria