Τσίπρας: Με στήριξη ΕΕ στη Βάρνα για τους δύο στρατιωτικούς - OlaDeka

Τσίπρας: Με στήριξη ΕΕ στη Βάρνα για τους δύο στρατιωτικούς

Η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει, αλλά μόνο να χάσει εάν συνεχίσει την προκλητικότητα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υπενθυμίζοντας το ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης στην Άγκυρα. Δεν υπάρχει λύση στο Σκοπιανό χωρίς αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ξεκαθάρισε

«Γεμάτη» ήταν η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Θέματα εργασίας, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, με αναφορές στα κοινωνικά ζητήματα, στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και βέβαια το διεθνές εμπόριο, η φορολογία ψηφιακών ομίλων, το μέλλον της Ευρωζώνης, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπόθεση Σκριπάλ στη Βρετανία, τα Δυτικά Βαλκάνια, το BREXIT και η κλιματική αλλαγή ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες.

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και σίγουρα το πιο ισχυρό που έχει διατυπωθεί από την ΕΕ στην ιστορία της, όσον αφορά στο Αιγαίο», χαρακτήρισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αναφορά του κειμένου των συμπερασμάτων.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «είναι προφανές ότι μπαίνουμε σε νέα φάση όσον αφορά στο θέμα των δύο στρατιωτών μας. Καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια, το θέμα αυτό να λυθεί σε διμερές επίπεδο με τη διακριτική υποστήριξη των εταίρων μας, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Αυτό δεν κατέστη εφικτό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω των διμερών μας διαύλων, αλλά παράλληλα στηριζόμαστε στην – επίσημη και ανοιχτή πια – κινητοποίηση των εταίρων μας, των συμμάχων μας και των ευρύτερων ερεισμάτων που έχει η Ελλάδα».

«Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ιδίως σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό τόνισα ότι η Ελλάδα θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που έχει – με μεγάλο κόπο – ανοίξει. Θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, παρότι είναι προφανές ότι η γείτονας κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία στην αντιμετώπιση των σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων (στο μεταναστευτικό και στην ασφάλεια) και στην αξιοποίηση των μεγάλων οικονομικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην περιοχή μας. Θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα οποιαδήποτε δυσκολία, όπως οφείλει να κάνει μια ευρωπαϊκή χώρα που επιδιώκει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της. Αλλά θα πρέπει να είναι σαφές – απολύτως σαφές – προς όλους, ότι η Ελλάδα προασπίζει και θα συνεχίσει να προασπίζει στο ακέραιο και με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής και αμφισβήτησης», είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στην προάσπιση αυτών των συνόρων – που είναι σύνορα της ΕΕ – χρειάζονται πια ξεκάθαρες ευρωπαϊκές εγγυήσεις για να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να εγκαταλείψει λογικές διαρκούς προκλητικότητας, καθώς από αυτές, δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα, παρά μόνο να χάσει. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις, υποστήριξα την πραγματοποίηση της Συνόδου της Βάρνας», εξήγησε.

«Ασφαλώς, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ζητώντας εγγυήσεις ότι το ζήτημα θα εγερθεί στη Βάρνα. Όπως γνωρίζετε εξασφαλίσθηκε σαφής αναφορά στην ανάγκη για γρήγορη, θετική επίλυση του ζητήματος στα Συμπεράσματα και το θέμα θα εγείρουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Ερντογάν», σημείωσε.

Για τους δύο, επανέλαβε ότι «έχουμε ένα γεγονός που θα μπορούσε να έχει λυθεί την ίδια μέρα, δεν λύθηκε και αυτό μας προβληματίζει, έχουμε τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψηλής ασφάλειας στην Ανδριανούπολη και την εδώ και 20 μέρες παραμονή τους εκεί, χωρίς να έχει προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς να ξέρουμε γιατί κατηγορούνται. Αυτό γεννά ερωτηματικά και καχυποψία. Όσο πιο γρήγορα λυθεί, τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν οι σχέσεις εκεί που θα έπρεπε να είναι. Οποιος θέλει να μεταφράσει ένα απλό περιστατικό σε όρους ομηρείας, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί».

«Δεν φοβόμαστε για θερμό επεισόδιο και δεν πρέπει και ο ελληνικός λαός να έχει αίσθηση του φόβου. Δεν φοβόμαστε γιατί έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα, γιατί μια τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι θα ήταν σα να πυροβολεί τα δικά του πόδια. Μπορεί να θεωρούμε ότι οι γείτονές μας είναι οξύθυμοι, αρέσκονται σε προκλήσεις, αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους. Δε θα πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση ένας διαρκής φόβος και νομίζω ότι η παρουσία μας εδώ, η ευρύτατη αλληλεγγύη που δέχθηκε, είναι δείγμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που θα πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Επικοινωνία με Πούτιν για Τουρκία. Να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος Ρωσίας- ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε και για την συνομιλία του με τον Πρόεδρο Πούτιν. «Τον ενημέρωσα για τις θέσεις μας σε σχέση με την Τουρκία, ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Ερντογάν στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, συζητήσαμε για τις αμερικανορωσικές σχέσεις σε συνέχεια του τηλεφωνήματος Τραμπ-Πούτιν και τις ευρωρωσικές σχέσεις που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες μετά και τη δολοφονία στο Salisbury», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασα την αμέριστη αλληλεγγύη μας στη Βρετανία τονίζοντας ότι επίθεση με χημικά όπλα εντός κράτους- μέλους ΕΕ, είναι μια επίθεση στην κοινή ευρωπαϊκή μας ασφάλεια. Υπογράμμισα την ανάγκη για άμεση διαλεύκανση του περιστατικού για το οποίο κατηγορείται η Ρωσία. Υποστήριξα δε ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, αλλά την ίδια στιγμή να αφήνουμε ανοιχτό τον δίαυλο για διάλογο με τη Ρωσία και για ολοκλήρωση της έρευνας του αρμόδιου διεθνούς οργανισμού. Και υπενθύμισα πως όταν η Ελλάδα μιλάει για διάλογο που πρέπει να διατηρηθεί, μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές, δεν το κάνει εκ του ασφαλούς. Το υποστηρίζει καθημερινά με τις πράξεις της, στις πιο δύσκολες συνθήκες».

«Να αφήσουμε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία και να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας. Όταν μιλάμε για διάλογο, η Ελλάδα το κάνει με τις πράξεις μας στις πιο δύσκολες συνθήκες. Γιατί στην περίπτωση των παραβιάσεων της δικής μας κυριαρχίας, δεν έχουμε υψηλή πιθανότητα, αλλά δεδομένα. Δεν ζητάμε να σταματήσουμε να μιλάμε με Τουρκία. Το ίδιο «συμβούλευσα» και τους εταίρους μας», είπε.

Δεν υπάρχει λύση, χωρίς αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ

«Είχα λοιπόν την ευκαιρία να ενημερώσω κατ’ ιδίαν τους ομολόγους μας για τις διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα και τα Σκόπια. Όπως άλλωστε γνωρίζετε, ο ΥΠΕΞ βρίσκεται αυτήν την περίοδο στα Σκόπια με σκοπό την εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Στο πλαίσιο πάντα των αρχών και των θέσεων που έχουμε περιγράψει», ενημέρωσε.

«Τονίζουμε εκ νέου τη σταθερή μας θέση ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές χώρες είναι δυνατή εφόσον πληρούνται όλοι οι συμφωνημένοι από το Συμβούλιο όροι και προϋποθέσεις. Αναζητούμε ιδιαίτερα με τα Σκόπια έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για δύο χώρες αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο των αρχών και των θέσεων που έχουμε περιγράψει. Θέσεις που είναι γνωστές από την ελληνική πλευρά πάνω από μία δεκαετία», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ερώτηση στον Ελληνα Πρωθυπουργό απηύθυνε η ανταποκρίτρια του «Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων», όπως είπε η ίδια. Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, της είπε ότι «εύχομαι την επόμενη φορά να μας συστηθείτε ως εκπρόσωπος της Gorna Macedonia, ή όποιο άλλο όνομα τελικά επιλεγεί». «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά έχουμε θέσει δύο προϋποθέσεις. Να βρεθεί ένας συμβιβασμός ως προς το όνομα, μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, να μην είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη χώρα και να υπάρξει η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει απόπειρα σφετερισμού σημαντικού κομματιού της ιστορίας μας. Δεύτερος όρος να είναι ουσιαστική λύση που θα λύνει παρεξηγήσεις και θα δώσει στέρεη βάση για όλες τις χρήσεις», τόνισε.

«Δεν υπάρχει λύση χωρίς αλλαγή Συντάγματος», τόνισε ξανά ο Πρωθυπουργός. « Έχουμε όλη την καλή διάθεση, ιστορική βούληση να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μας πιέζει κανείς να το λύσουμε. Δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση για την Ελλάδα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση. Νομίζω ότι δεν ισχύει το ίδιο και από την άλλη πλευρά», υπογράμμισε.

Ναι σε ευρωπαϊκό φόρο στους κολοσσούς του διαδικτύου

Σε σχέση με τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και την ανάγκη για φορολογική σύγκλιση και δικαιοσύνη, με την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, ώστε να περιοριστεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «εμείς συμφωνούμε με έναν ευρωπαϊκό φόρο σε αυτές τις εταιρείες – όχι εθνικό – δηλαδή, φόρο ο οποίος δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες μας, είναι νέος ίδιος πόρος της Ένωσης που θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού της. Πρέπει όχι μόνον να φορολογήσουμε αυτές τις εταιρείες, αλλά και να κάνουμε τη φορολόγησή τους αποτελεσματική, κλείνοντας τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν σήμερα στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να φοροαποφεύγουν, εγκαθιστώντας την έδρα τους σε κράτη-μέλη με συγκριτικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις».

«Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανα την ανάγκη να θεσμοθετήσουμε ένα ενιαίο, σαφές και δίκαιο καθεστώς φορολογίας των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κοινή ενοποιημένη βάση εταιρικής φορολογίας. Έτσι ώστε να μην μπορούν οι μεγάλες πολυεθνικές να παίζουν με τα φορολογικά μας συστήματα και να δημιουργούν συνθήκες φορολογικού ανταγωνισμού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να βάλουμε τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η αφετηρία του κοινωνικού dumping», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να κλείσουμε τους φορολογικούς παραδείσους μέσα στην Ένωση. Δεν είναι μόνον ότι πλήττουν την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης που είναι θεμελιώδης για τους πολίτες μας. Είναι και το ότι είναι παράδοξο και παράλογο, από τη μια να προωθούμε την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και, από την άλλη, να εθελοτυφλούμε σε αυτήν την πραγματικότητα, να συντηρούμε τη φορολογική αδιαφάνεια, τον φορολογικό ανταγωνισμό και τους παραδείσους του. Ή το ένα θα έχουμε ή το άλλο», τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Προϋπολογισμός της Ευρωζώνης με αναπτυξιακό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα

Οι ηγέτες συζήτησαν για τον ετήσιο κύκλο συντονισμού οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην Ένωση – δηλαδή, το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με δεσμευτικό χαρακτήρα. Η πρόταση της Ελλάδας στηρίχθηκε από αρκετές χώρες, αλλά δεν κατάφερε να «περάσει». Το ζήτημα αυτό για μας δεν κλείνει σε αυτήν τη Σύνοδο. Αποτελεί διαρκές αίτημα και διαρκή στόχο της χώρας μας για μια κοινωνική Ευρώπη.

Οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτέλεσαν ένα ακόμη θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών. «Για μας η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων ανισορροπιών της, έτσι ώστε να είναι πραγματική και βιώσιμη. Αλλιώς, θα πρόκειται για εξωραϊσμό της σημερινής πραγματικότητας, που δεν θα ξεγελάσει κανέναν. Θα είναι μια απλή υπεκφυγή μέχρι την επόμενη κρίση. Και, προφανώς, δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε για την επόμενη κρίση με τα υλικά της προηγούμενης», σχολίασε ο Ελληνας Πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να χτίσουμε με τα παλιά υλικά», είπε.

«Οι νέοι θεσμοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αρχές της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των κινδύνων», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπας. «Με την έννοια αυτή, υποστηρίξαμε, μεταξύ άλλων έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, με τον σταθεροποιητικό, επενδυτικό και αναδιανεμητικό ρόλο που έχει κάθε προϋπολογισμός, ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, με μηχανισμό στήριξης («fiscal backstop») από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και την τραπεζική ολοκλήρωση, τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με δημοκρατική λογοδοσία , και χωρίς να αναλάβει αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην μακροοικονομική και δημοσιονομική πολιτική και εποπτεία ή να λειτουργεί ως θεσμός επιβολής λιτότητας, έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι ως ελεγκτή της λιτότητας, αλλά ως πολιτική αρχή για την ανάπτυξη, τη σύγκλιση και τη συνοχή. Η ΕΕ δεν πρέπει να στοχεύει μόνο από μια ισχυρή οικονομία αλλά και την ενίσχυση του διεθνούς και περιφερειακού της ρόλου», είπε.

«Εχουμε αργήσει για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξα ταυτόχρονα ότι αυτό, η μετεξέλιξη του ΕΜΣ, θα πρέπει να λειτουργεί με δημοκρατική λογοδοσία και χωρίς να αναλάβει αρμοδιότητες που έχει σήμερα η Κομισιόν στην μακροοικονομική και δημοσιονομική εποπτεία», επεσήμανε.

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria