Ματ στην Τουρκία μέσω Ρωσίας: Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής - OlaDeka

Ματ στην Τουρκία μέσω Ρωσίας: Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής

Σκληρό διπλωματικό πόκερ έπαιξε ο Τσίπρας προκειμένου η Σύνοδος να λάβει αυστηρή απόφαση για την Άγκυρα και να μπει αναφορά για τους δύο Έλληνες στο κείμενο συμπερασμάτων. Όλο το παρασκήνιο από το βράδυ της Πέμπτης

Έντονο παρασκήνιο προηγήθηκε της απόφασης της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, η οποία περιελάμβανε ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία εν όψει της Συνόδου της Βάρνας, καθώς και ρητή αναφορά στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το σκληρό πόκερ ξεκίνησε από την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιεί το θέμα της Ρωσίας ώστε να πετύχει την ξεκάθαρη και ομόφωνη καταδίκη των εταίρων προς την Τουρκία, καθώς υπήρχαν και χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία που διαφωνούσαν με το σκληρό λεκτικό που ζητούσε η Αθήνα να υιοθετήσει η ΕΕ προς την Άγκυρα.

Την ευκαιρία αυτή προσέφερε στον κ.Τσίπρα το γεγονός ότι το πρωί της Πέμπτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος επέλεξε να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγο πριν το φορτισμένο λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ Συμβούλιο Κορυφής, αλλά θέλησε μέσω Τσίπρα να στείλει μήνυμα στους 28 για το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Πούτιν είχε την Τετάρτη συζητήσει με τον κ.Τραμπ για την πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα για την παγκόσμια ασφάλεια και τον έλεγχο της ισορροπίας των εξοπλισμών με επίκεντρο της Β. Κορέα, την Ουκρανία και τη Συρία.

Το Μαξίμου δημοσιοποίησε την επικοινωνία Τσίπρα- Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγες ώρες αργότερα έθεσε στους εταίρους το ερώτημα πως μπορεί η ΕΕ να παρασύρεται σε μία ψυχροπολεμική κλιμάκωση των σχέσεων με τη Ρωσία, με αφορμή την υπόθεση Σκριπαλ, την ώρα που οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας τόνισε στους Ευρωπαίους εταίρους πως η ΕΕ οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ευθύνης στις παγκόσμιες εξελίξεις και να υπερασπίζεται αποφασιστικά την κυριαρχία της, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να σύρεται πίσω από τα γεγονότα και μάλιστα δίχως στρατηγική.

Ουσιαστικά δηλαδή συνέστησε στους 28 να μην μπουν σε τροχιά σύγκρουσης με τη Ρωσία χωρίς να υπάρχει μία στρατηγική στόχευση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακολούθησε σκληρό διπλωματικό παιχνίδι. Η Βρετανίδα Τερέζα Μέι ζητούσε την επί το σκληρότερο αλλαγή του λεκτικού της απόφασης της Συνόδου για τη Ρωσία. Σε αυτό η Μέι είχε την υποστήριξη της Ιταλίας και της Αυστρίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως μπλόκαρε το αίτημα αυτό.

Η συζήτηση τράβηξε μετά τα μεσάνυχτα με ορατή την απειλή αδιεξόδου, όταν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι δε θα διασπάσει εκείνος την ενότητα της ΕΕ, αλλά τόνισε ότι αναμένει το ίδιο να πράξουν και άλλες χώρες με το επόμενο θέμα, το οποίο όπως τόνισε αφορά όχι πιθανές, αλλά βέβαιες παραβιάσεις της κυριαρχίας της ΕΕ. Το επόμενο θέμα στο τραπέζι της Συνόδου ήταν αυτό της Τουρκίας. Η Μεγάλη Βρετανία όμως, καθώς και άλλες χώρες, είχαν παρασκηνιακά εκφράσει επιφυλάξεις σε ένα σκληρό κείμενο κατά της Άγκυρας.

Με αυτόν τον τρόπο, αντί τελικά η απόφαση για την Τουρκία να μαλακώσει έγινε ακόμα πιο σκληρή, με την προσθήκη σαφούς αναφοράς στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, όταν η Σύνοδος διέκοψε τις εργασίες της στις τρεις τα ξημερώματα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria