«Άδεια»…. έμειναν τα ταμεία από τις χειμερινές εκπτώσεις - OlaDeka

«Άδεια»…. έμειναν τα ταμεία από τις χειμερινές εκπτώσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απογοητευμένοι οι έμποροι από τον χαμηλό τζίρο – Πτώση έως και 40% η κίνηση 

«Οι πολιτικές εξελίξεις, η συγκεχυμένη εικόνα για την οικονομία της χώρας και η κακή ψυχολογία σε συνδυασμό με την έλλειψη εισοδήματος …οδήγησαν τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις σε αρνητική πορεία.

Διάχυτη η απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας

Ο συνολικός τζίρος της φετινής χειμερινής σεζόν για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων της Καστοριάς ήταν κατώτερος του αναμενόμενου και σε καμία περίπτωση δεν στάθηκε ικανός για να καλύψει τις τεράστιες υποχρεώσεις (ταμεία, εφορία, δανειακές υποχρεώσεις κ.α.) που αντιμετωπίζουν.
Η απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο είναι διάχυτη, καθώς όπως έλεγαν χθες έμποροι της πόλης στους οποίους απευθύνθηκε η ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ , δεν παρατηρήθηκε αύξηση κίνησης, ούτε και σε καταστήματα τα οποία τις τελευταίες ημέρες προχώρησαν σε βελτίωση των προσφορών τους.

Υποτονικό το κλίμα

«Η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αγορά, παρά το γεγονός ότι όλοι οι καταστηματάρχες προέβηκαν σε εκπτώσεις που άγγιξαν ακόμη και το 60 – 70%» σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς, κ. Βαγγέλης Πανταζής, επισημαίνοντας ότι η τελευταία ελπίδα σωτηρίας ήταν οι ημέρες των εκπτώσεων, στις οποίες κατά παράδοση ψωνίζει ο μεγάλος όγκος των καταναλωτών. Βέβαια, όπως διευκρίνισε, τις τρεις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων, η αγορά της πόλης μας κινήθηκε κάπως, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το κλίμα ήταν υποτονικό, φτάνοντας σε πολύ χαμηλό επίπεδο, χαμηλότερο μάλιστα από το περσινό.

Η κυβέρνηση να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στην επιδημία «λουκέτων» στην αγορά, ο κ. Πανταζής τόνισε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εμπόρων που έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα καταστήματά τους λόγω κρίσης, αλλά περιμένουν να φτάσει και η περίοδος των εορτών του Πάσχα, αφού ελπίζουν ότι θα αλλάξει η ψυχολογία των καταναλωτών και θα αυξηθεί η κίνηση στην αγορά.

«Κρατάμε ανοικτά τα καταστήματά μας με νύχια και με δόντια, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο την περίοδο του Πάσχα, αφού και οι εκπτώσεις διέψευσαν τις ελπίδες μας» τόνισε ο κ. Πανταζής, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης.

«Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι αν κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία, θα υπάρξει έξαρση της εγκληματικότητας και θα διογκωθεί το παραεμπόριο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος, καλώντας τους συναρμόδιους υπουργούς να δουν κατάματα το πρόβλημα και να αναζητήσουν άμεσες λύσεις…

Προς αναζήτηση ρευστότητας

Με την επίσημη λήξη των χειμερινών εκπτώσεων, θεωρείται βέβαιο ότι αρκετά καταστήματα με εποχιακά είδη- αξιοποιώντας και τις καιρικές συνθήκες- θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες πολιτική προσφορών, σε μια ύστατη προσπάθεια να μειώσουν το στοκ που έχουν και κυρίως να αποκτήσουν ρευστότητα, προκειμένου να προμηθευτούν εμπορεύματα για την ανοιξιάτικη- καλοκαιρινή περίοδο.

Δεν έχει βρει βηματισμό Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Μπορεί οι εκπτώσεις από σήμερα να περνούν στο περιθώριο, ωστόσο τα προβλήματα για τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο παραμένουν. Η ρευστότητα στην αγορά δεν έχει αποκατασταθεί, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών εξακολουθεί να παραμένει σταθερά μειωμένη, το χειρότερο όμως είναι άλλο: Η αβεβαιότητα που επικρατεί το τρέχων χρονικό διάστημα, καθώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έχει βρει βηματισμό, αλλά δείχνει να κινείται χωρίς σχέδιο και πυξίδα, ακροβατώντας στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, γεγονός που προκαλεί χρηματοδοτική ασφυξία. Κι όπως τονίζουν πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αν δεν αλλάξει γρήγορα η σημερινή εικόνα, αναμένεται νέος κύκλος λουκέτων και περαιτέρω αύξηση των ανέργων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria