Απάντηση των ΗΠΑ στις απειλές Γιλντιρίμ για την κυπριακή ΑΟΖ - OlaDeka

Απάντηση των ΗΠΑ στις απειλές Γιλντιρίμ για την κυπριακή ΑΟΖ

Ηχηρό μήνυμα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα όσον αφορά στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ που ετοιμάζεται να ξεκινήσει η EXXON MOBIL στο οικόπεδο 10.

Λίγο μετά τις νέες απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές Γιλντιρίμ κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της Exxon Mobil στη Μεσόγειο, τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει»: οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.

Οι απειλές Γλιντιρίμ

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε πως «οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία.

«Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικο. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria