Gorna Makedonija και σύμφωνο με κύρωση από τον ΟΗΕ - OlaDeka

Gorna Makedonija και σύμφωνο με κύρωση από τον ΟΗΕ

Στη σκιά του συλλαλητηρίου του Συντάγματος και της σκληρής πολιτικής πόλωσης, ανοίγουν πλέον όλα τα «βαριά» χαρτιά της διαπραγμάτευσης για το Μακεδονικό αποκαλύπτοντας και τις πιο δύσκολες πτυχές του εγχειρήματος για λύση.

Σ’ αυτές τις πτυχές την πρώτη θέση είναι προφανές ότι κατέχει το κεφάλαιο των συνταγματικών αλλαγών από την πΓΔΜ και δη εκείνων που αφορούν τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας, δηλαδή γλώσσα και υπηκοότητα. Αντιθέτως, στο ονοματολογικό ο δρόμος δείχνει πιο βατός, με τις πληροφορίες από ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους να αναφέρουν ότι η πλευρά Ζάεφ έχει, επί της ουσίας και επί της αρχής, αποδεχθεί το Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) στην σλαβική γραφή και αμετάφραστο. Στο τραπέζι παραμένει πάντοτε και το Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), αλλά η εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως εάν βρεθεί ο κοινός τόπος στο μείζον ζήτημα του αλυτρωτισμού υπάρχει έδαφος να περάσει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, υπέρ του οποίου τάσσονται και διεθνείς παράγοντες.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δυνατότητες συμβιβασμού διαπιστώνονται και στον οδικό χάρτη εφαρμογής της λύσης, με επικρατέστερο σενάριο – όπως έχει ήδη γράψει το tvxs.gr – εκείνο που προβλέπει συμφωνία σε τέσσερα στάδια: Υπογραφή συμφώνου Ελλάδας – πΓΔΜ με επικύρωση και από τον ΟΗΕ, πρόσκληση της γειτονικής χώρας σε ενταξιακές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης και πλήρη ένταξη της πΓΔΜ στην βορειοατλαντική συμμαχία όταν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο σύνταγμα.

Η διαδικασία αυτή θα αποτυπώνεται και στο προσύμφωνο που ετοιμάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου, το μείζον ερώτημα ωστόσο είναι ποια θα είναι η τελική στάση των Σκοπίων στα θέματα της εθνικής ταυτότητας. Εδώ, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονη δυσφορία στην Αθήνα για την στάση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η στάση του οποίου χαρακτηρίζεται το λιγότερο «μη υποβοηθητική» – μια δυσαρέσκεια, η οποία διατυπώθηκε και επισήμως από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο ρόλος Νίμιτς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία Κοτζιά με τον κ. Νίμιτς, και η δημόσια ανακοίνωση που ακολούθησε, έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό και με κυβερνητικές πηγές να θεωρούν ότι ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, στην πράξη, υπονομεύει το ελληνικό αίτημα για αναθεώρηση του συντάγματος της πΓΔΜ.

Αφετηρία της έντασης αποτέλεσαν οι δημόσιες δηλώσεις Νίμιτς ότι η Αθήνα δεν έχει θέσει ζήτημα εθνικής ταυτότητας – γεγονός, που από την ελληνική πλευρά εκλαμβάνεται ως ενθάρρυνση των, ήδη ισχυρών, αντιστάσεων που υπάρχουν για το θέμα στα Σκόπια. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι στην πρόταση του ίδιου του Μάθιου Νίμιτς που δημοσιεύει σήμερα το «ΒΗΜΑ» δεν υπάρχει καμία αναφορά και πρόβλεψη για το θέμα του συντάγματος.

Υπό αυτά τα δεδομένα, έχει την δική της ιδιαίτερη σημασία η δήλωση Κοτζιά ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός», ενώ πρόθεση και των δύο πλευρών είναι τα κρίσιμα θέματα να συζητηθούν σε διμερές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και νέα συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ, εάν δεν υπάρξει αρνητική ανατροπή στη διαπραγμάτευση, πιθανή θεωρείται και νέα συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ.

Ο Γιούνκερ στα Σκόπια

Η πίεση προς την πΓΔΜ για συμβιβασμό με την Ελλάδα εντείνεται και σε διεθνές επίπεδο και είναι ενδεικτικό ότι μετά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια θα πάει στο τέλος του μήνα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τρίτη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση της Κομισιόν για την Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Με βάση αυτή την στρατηγική, η ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπεται να γίνει το 2025, προκειμένου όμως να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα η προενταξιακή διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει τον επόμενο Μάιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria