Σταθάκης: Τεράστια δυναμική για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων - OlaDeka

Σταθάκης: Τεράστια δυναμική για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων

«Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το δυναμικό που έχει στο upstream και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την οικονομία» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα Πέμπτη στο Athens Εnergy Forum που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Είναι ευτυχής συγκυρία ότι σήμερα πέρασαν προς κύρωση στο κοινοβούλιο οι τέσσερις συμφωνίες για έρευνες στο Ιόνιο. Οι συμφωνίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο για άλλες. Η Ελλάδα έχει ήδη σωστό θεσμικό πλαίσιο, ο κρατικός οργανισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί και εξελίσσεται. Θα υπάρξουν νέα νομοθετικά μέτρα στο μέλλον. Η νέα εξέλιξη αφορά σε διαγωνισμούς για πολύ φιλόδοξες έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η Ελλάδα προχωρά γρήγορα στον τομέα αυτό σε συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό που έχει στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων», εξήγησε.

Η ΔΕΠΑ παραμένει βασικός παίχτης στην αγορά του φυσικού αερίου

Στην αγορά του φυσικού αερίου συντελούνται σημαντικές αλλαγές, όπως ανέφερε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι συντελείται πρόοδος στην απελευθέρωση της αγοράς ενώ προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. «Βασικός παίχτης ήταν η ΔΕΠΑ αλλά από το 2016 υπάρχουν και άλλοι. Η ΔΕΠΑ θα παραμείνει προμηθευτής χονδρικής και λιανικής, θα παραμείνει βασικός παίχτης ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο ανταγωνισμός», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

«Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως μεταβατικό καύσιμο. Υπάρχει το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς αερίου (της λιανικής από 1/1 καθώς η χονδρική έχει ήδη ανοίξει), η χώρα θα καταστεί βασικός παίκτης, στόχος είναι η διεύρυνση της αγοράς φυσικού αερίου και η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως αγορά upstream», σημείωσε.

Σε μεταβατική περίοδο ο τομέας της ενέργειας

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Ελλάδας στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και των στρατηγικών επενδύσεων σημειώνοντας ότι ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού και τη δέσμευση για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030. Οι στόχοι αυτοί, όπως ανέφερε, σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση, τόνισε ότι «ο στόχος 30% για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι τεράστιος για την Ελλάδα. Είμαστε πίσω αλλά θα συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε πόρους και έργα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria