Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ TAP ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - OlaDeka

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ TAP ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Πολλές οι προκλήσεις, αισιόδοξες οι προοπτικές για ολοκλήρωση του TAP εντός χρονοδιαγράμματος

Οι εργασίες για την κατασκευή του TAP προχωρούν «με βάση τις άδειες κατασκευής που έχουμε λάβει από το ελληνικό δημόσιο», τονίζει η γενική διευθύντρια για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP στην Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα την πρόοδο του έργου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο αγωγός θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2020. Το ελληνικό τμήμα έχει μήκος 550 χιλιόμετρα στα οποία έχει διαμορφωθεί η ζώνη εργασίας στα 532, έχουν ενωθεί οι αγωγοί στα 493, έχουν συγκροτηθεί σε 472 , έχουν καλυφθεί με χώμα 394 χιλιόμετρα τάφρου και 280 χιλιόμετρα γης βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης.

«Για ένα τόσο πολύπλοκο έργο υπάρχουν πολλές ανησυχίες και προκλήσεις. Εργαζόμαστε για να κατασκευάσουμε τον αγωγό με ασφάλεια εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού», συμπλήρωσε η κα. Παπαλεξανδρή.

Σύμφωνα με την κα. Παπαλεξανδρή, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει και πάλι ο όδευση του αγωγού, ζήτημα το οποίο τίθεται από κάποιους φορείς της περιοχής, καθώς «η συγκεκριμένη όδευση είναι καλύτερη δυνατή με βάση το σύνολο των κριτηρίων». Όπως, μάλιστα, σημείωσε, στην περιοχή της Καβάλας έχουν ήδη κατασκευαστεί τα 40 από τα 50 χλμ.

Ο αγωγός TAP θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, που θα προέρχονται από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, με δυνατότητα διπλασιασμού στα 20 δισ. σε επόμενο στάδιο και θα συνδέεται με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, όπου η χωρητικότητα της διασύνδεσης της θα είναι 3 δισ. κυβικά το χρόνο, ενώ θα υπάρχουν επίσης τρία σημεία εξόδου στην Καστοριά, την Κοζάνη και την Πέλλα για την τροφοδοσία των τοπικών αγορών με φυσικό αέριο. Επίσης, έχει έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την κοινοπραξία κατασκευής του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού για την διασύνδεση των δύο συστημάτων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει ήδη συμβολοποιήσει 1 δισ. κυβικά για την ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα ο ΤΑΡ είναι σε διαπραγματεύσεις με τον ΔΕΣΦΑ για την ανάθεση του συμβολαίου συντήρησης του αγωγού, οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria