Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Θεσμών - OlaDeka

Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά αυτή την εβδομάδα η διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης – Θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση με τα βλέμματα να συγκεντρώνονται στην επίσκεψη στην Αθήνα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.

Η επίσκεψη του Επιτρόπου ξεκινά την Πέμπτη, την ίδια ημέρα που θα διενεργηθεί και η σύνοδος των επιτελών των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group), ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν αποκλείεται πιο πριν έχει ολοκληρωθεί η επόμενη απόπειρα εξόδου τις αγορές με την έκδοση ομολόγων.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της Κομισιόν, το πρόγραμμα του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί περιλαμβάνει την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, την Πέμπτη, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ακολούθως ομιλία σε δείπνο του Economist με θέμα «ο κόσμος του 2018».

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μοσκοβισί θα ενημερώσει τους Έλληνες Βουλευτές σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών στη Βουλή, ενώ για τις 11:00 έχει προγραμματιστεί ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο «Συμπεράσματα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα». Οι συζήσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο επικεντρώνονται στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα, με έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ μία από τις ρήτρες που θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί είναι το μη ξήλωμα μνημονιακών μέτρων που έχουν θεσπιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται κρίσιμες παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η  αυστηρή τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group με κύριο θέμα τα προαπαιτούμενα, αλλά και τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα προαπαιτούμενα υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες τις οποίες τρέχει να κλείσει η κυβέρνηση με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων. Για το χρέος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των δανειστών, στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρώτη δέσμη ιδεών για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria