Δέκα κάλπες για τη Novartis αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων - OlaDeka

Δέκα κάλπες για τη Novartis αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων

Την απόφαση να στηθούν 10 κάλπες μία για κάθε πρόσωπο, έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ ενώ υπέρ της πρότασης της ΝΔ να μην αφορά πρόσωπα η επικείμενη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράτακη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Παρών από τη ΧΑ.

Η προανακριτική επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη: 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ με ένα βουλευτή θα μετέχουν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Επιπλέον, η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει, κατ′ αρχήν, έναν μήνα προθεσμία.

Αν και δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο, η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί να ανατραπεί εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα στην Ολομέλεια. Εάν, για παράδειγμα, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Αμέσως μετά τη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι πλειοψήφησε, με ψήφους 14 έναντι 8, η εισήγησή του για 10 κάλπες. Στη Διάσκεψη η ΝΔ αντιπρότεινε μία μη προσωποποιημένη ψηφοφορία αύριο με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή τη μη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής, που εγκρίθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ στη Διάσκεψη, προβλέπει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 9:00 και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου».

«Η θέση του ΚΚΕ είναι διερεύνηση, ανεξάρτητα από κωλύματα και προσχήματα μέχρι τέλους, και όχι όπως στην υπόθεση Παπαντωντίου» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι η Προανακριτική που θα συσταθεί θα πάει μέχρι τέλους και πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες» για να καταθέσουν. «Πρέπει να προχωρήσει η Προανακριτική και όχι να εφευρεθούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα νομικά θέματα για να κλείσει η υπόθεση» σημείωσε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε 10 πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να μην εκφράσει άποψη η εθνική αντιπροσωπεία. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να εξεταστούν τα πρόσωπα αυτά από την υπό συγκρότηση επιτροπή» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΝΔ: Ναι στην Προανακριτική, όχι στη σκευωρία

Μέχρι και την τελευταία στιγμή η ΝΔ θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ανέφεραν πηγές της ΝΔ, μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που κατάληξε στην απόφαση να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην υπόθεση Novartis, η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτό θα πράξει και αύριο στη Βουλή. Όλα τα άλλα, σημείωναν ακόμη, είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria