Συμφωνία για το «μεγάλο» συνασπισμό στη Γερμανία - OlaDeka

Συμφωνία για το «μεγάλο» συνασπισμό στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης…Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Το κεφάλαιο του κειμένου της συμφωνίας για την Ευρώπη αποτελεί απάντηση στις προτάσεις του Παρισιού για την ενίσχυση της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα η Αγγελα Μέρκελ υποσχέθηκε σήμερα μία «νέα εκκίνηση» για την Ευρώπη έπειτα από την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας με τους σοσιαλδημοκράτες για την συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

«Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, έχουμε ανάγκη από μία νέα εκκίνηση στην Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, δίνοντας την υπόσχεση ότι «η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία» για την επίτευξη του στόχου αυτού.

 

Πολύωρες διαπραγματεύσεις 

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria