«Πονοκέφαλος» στην Ευρώπη από το ισχυρό ευρώ - OlaDeka

«Πονοκέφαλος» στην Ευρώπη από το ισχυρό ευρώ

Η άνοδος του ευρώ θέτει την ευρωπαϊκή ηγεσία προ διλημμάτων, την ώρα που οι ΗΠΑ εμφανίζονται ικανοποιημένες για την υποχώρηση του δολαρίου. Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των ισοτιμιών απαλλάσσουν την ΕΚΤ από την υποχρέωση να εξετάσει την πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων, καθώς οι εισαγωγές προς την Ευρωζώνη φθηναίνουν και ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Άλλωστε, την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «δεν βλέπει πολλές πιθανότητες» για άνοδο των επιτοκίων μέσα στο 2018.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η στασιμότητα των επιτοκίων ενέχει άλλους σοβαρούς κινδύνους για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, για παράδειγμα μία «φούσκα» στο χρηματιστήριο ή στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην DW ο Γιούργκεν Μάτες, δεν συντρέχει άμεσος λόγος ανησυχίας. «Με μία αντίστροφη λογική μπορούμε να υπενθυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια το αδύναμο ευρώ είχε μάλλον ωφελήσει τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Υπό αυτή την έννοια, μπορούν να αντέξουν και μία ισοτιμία γύρω στο 1,20 χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 1,25 δολάρια. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στήβεν Μνούχιν, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η υποτίμηση του δολαρίου αποτελεί όπλο των ΗΠΑ για την αύξηση των εξαγωγών της. Πρόκειται για μία δήλωση που, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί στροφή του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον και εγκατάλειψη της παραδοσιακής πολιτικής του «ισχυρού δολαρίου».

Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο CNBC, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι «το δολάριο θα αρχίσει να ανεβαίνει, θα ανεβαίνει συνεχώς και στο τέλος του δρόμου θέλω να δω ένα ισχυρό δολάριο». Οι περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν,  δεν αποδίδουν την πραγματικότητα, διότι είχαν απομονωθεί από τα συμφραζόμενά τους, υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κερέ: Κίνδυνος νομισματικού πολέμου

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος είναι ένας πόλεμος νομισμάτων», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Όπως τόνισε, θα προκληθούν επικίνδυνες καταστάσεις από την προσπάθεια να τεθούν στο  στόχαστρο οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. «Ζούμε σε ένα κόσμο, όπου οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν πρέπει να αποτελούν στόχο για λόγους ανταγωνισμού».

«Βλέπουμε μεγάλη μεταβλητότητα να προκαλείται πρόσφατα από ετερόκλητες δηλώσεις και αυτό δεν νομίζω ότι βοηθά», είπε ο Κερέ. «Εάν η μεταβλητότητα φθάσει σε ένα επίπεδο όπου θα δημιουργούσε αδικαιολόγητες επιπτώσεις, αδικαιολόγητη σύσφιξη για τη νομισματική πολιτική μας, τότε θα έπρεπε να το επανεξετάσουμε».
Τα σχόλια του Κερέ βρίσκονται στον απόηχο αμερικανικών δηλώσεων υπέρ ενός πιο αδύναμου δολαρίου, οδηγώντας το αμερικανικό νόμισμα σε χαμηλό τριών ετών έναντι του ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria