Η Κίνα «απειλεί» τα ελληνικά ομόλογα - OlaDeka

Η Κίνα «απειλεί» τα ελληνικά ομόλογα

Την ανησυχία πως οι χαμηλές αποδόσεις που καταγράφουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να μην κρατήσουν έαν η Κίνα μετουσιώσει σε πράξη τις προειδοποιήσεις για απομόχλευση από το χρέος των ΗΠΑ εκφράζουν τραπεζικές πηγές.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,7%, με το spread έναντι του γερμανικού τίτλου να είναι στις 320 μονάδες βάσης. Το διετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,4%, ενώ το πενταετές χρεόγραφο κινείται στο 3,2%.

Έαν η Κίνα σταματήσει να αγοράζει αμερικανικό χρέος εκφράζεται η ανησυχία πως όλες οι αποδόσεις ομολόγων θα πάρουν την ανιούσα. Αυτό αφορά και τα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά χρεόγραφα.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Κίνα έχει αποφασίσει να μειώσει τις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων ή απλά σκέφτεται το πώς θα διαμορφώσει τη στρατηγική της από εδώ και στο εξής, όπως κάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα.Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της θετικής πορείας των αγορών ομολόγων και της μεγάλης ζήτησης για κρατικό χρέος που έχει διαρκέσει σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ήδη αγορές ομολόγων αρχίζουν να δέχονται κλυδωνισμούς επειδή πολλοί μεγάλοι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα βάλουν φρένο στις αγορές κρατικού χρέους.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται πλέον λιγότερο ελκυστικά από άλλες μορφές επενδύσεων, ενώ στην αγορά υπάρχει ανησυχία πως μπορεί να σημειωθεί εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με άλλες χώρες έχοντας απρόβλεπτες συνέπειες.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Κίνα διατηρεί τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, τα οποία ανέρχονται σε 3,1 τρισ. δολάρια. Η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο καθώς η αξία της εκτιμάται ότι φτάνει τα 14,5 τρισ. δολάρια. Τα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν χθες κατά τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 2,59%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria