ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΣΚΟΥΡΑ: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» - OlaDeka

ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΣΚΟΥΡΑ: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»

Το τελευταίο νέο της ψήφισης του ειδικού τιμολογίου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φαντάζομαι σας έχει ικανοποιήσει και με το παραπάνω. Πείτε μας για αυτές τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και συνολικά πως βλέπετε την υλοποίηση των δεσμεύσεών σας.
Χρονικά ολοκληρώσαμε τον τρίτο χρόνο περιφερειακής διοίκησης και η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη σε ότι αφορά την υλοποίηση των βασικών και όχι μόνον δεσμεύσεων και προταγμάτων μας, που δεν ήταν παρά αυτά που αφουγκραζόμασταν ως αδικίες περασμένων διοικήσεων καθώς και κεντρικές απαιτήσεις – ζητούμενα των πολιτών μας. 
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο το ότι ο εμπνευστής, εκείνος ο οποίος δούλεψε με τακτική, επιμονή και στοιχειοθετημένα επί της εφαρμογής του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μόνο ο Θεόδωρος Καρυπίδης ως ο επικεφαλής του συνδυασμού μας. 
Αποτελούσε πάγια προεκλογική δέσμευση του Περιφερειάρχη και αυτό δε μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Μια διεκδίκηση η οποία αμφισβητήθηκε έντονα, λοιδωρήθηκε και πολεμήθηκε ως ένα πυροτέχνημα προεκλογικό άνευ ουσίας, ανέφικτο…
Έρχεται όμως η πράξη, η υλοποίησή του να βάλει τον καθένα στη θέση του. Την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου λοιπόν, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Ενεργειακές κοινότητες κι άλλες διατάξεις, τη θεσμοθέτηση του ειδικού οικιακού τιμολογίου ρεύματος για τη Δ. Μακεδονία. 
Πλέον αποτελεί νόμο του κράτους με απόφαση της Βουλής και αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 
Ο επικεφαλής μας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αξίζει συγχαρητηρίων για την προσήλωση στον στόχο του, για την αφοσιωμένη του πορεία και το αποτέλεσμα μείζονος σημασίας για την Περιφέρειά μας και εμάς τους συνοδοιπόρους και εκφραστές της πολιτικής του, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. 
Μέσα από την διαδρομή και τις επιδιώξεις μας, ανατρέπουμε  πολιτικές υποβάθμισής της περιοχής μας και των αδικιών που βιώναμε.  
Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας λοιπόν θα έχουν έκπτωση που προσεγγίζει το 30% στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών και θα ισχύσει αναδρομικά από 01/01/2018 για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας. 
Επιδιώκεται λοιπόν η ουσιαστική ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών των εν λόγω περιοχών και η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της λιγνιτικής εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής.
Την ίδια μέρα όμως δόθηκε ακόμη μία διαβεβαίωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. 
Μεγάλη επιτυχία και η υλοποίηση του έργου παροχής φυσικού αερίου, έργο μεγάλης εμβέλειας, που δίνει μακρόπνοη λύση στο βασικό πρόβλημα θέρμανσης για τους πολίτες της Καστοριάς. 
Το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο και σημαντικό από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης καθώς με ουσιαστικές παρεμβάσεις και τεκμηρίωση ο απλά και μόνο διερχόμενος αγωγός έγινε με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις και πολιτικές του Περιφερειάρχη, αγωγός σύνδεσης για εμάς. 
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούσαν όλα τα στάδια διαδικασιών όλα από την αρχή. Έγιναν οι τροποποιήσεις στη διακρατική συμφωνία, η επικαιροποίηση με δυο σημεία εξόδου από τον αγωγό ΤΑP και τις σχετικές εγκρίσεις από την ΔΕΔΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί η ανάπτυξη Δικτύων Διανομής φυσικού αερίου και στην πόλη μας.
Επιδιώχθηκε και πραγματοποιήθηκε η αύξηση των ανταποδοτικών για την περιφέρειά μας.
Άμεσα δημιουργήσαμε με δική μας πρωτοβουλία τα σημαντικής θεματολογίας και ενδιαφέροντος μεταπτυχιακά με έδρα την πόλη της Καστοριάς, επικεντρωμένοι στην αποκατάσταση προηγούμενων αδικιών που της στέρησαν την Αρχιτεκτονική σχολή. 
Όπως επιβεβαιώθηκε κατά την τρίτη επιτροπή παρακολούθησης του ΠΕΠ, στην Καστοριά έχουμε και άλλη επιτυχία της Περιφερειακής Αρχής καθώς το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε  πράξη χρηματοδότησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έργο αυτό με 12,6 εκ. ευρώ και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη αφού αποφέρει επιτάχυνση της έναρξης κατασκευής του δικτύου, απεμπλέκοντας ταυτόχρονα την Περιφέρεια μας από το κόστος αυτό. 
Το oladeka.com δημοσίευσε πρώτα από όλους την είδηση της ημερομηνίας κατά την οποία ο κ. Σταθάκης με στελέχη της ΔΕΠΑ και της ΔΕΔΑ θα έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Τι περιμένουμε εκείνη τη μέρα;
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 του μήνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης καθώς και κορυφαία στελέχη της ΔΕΔΑ και ΔΕΠΑ, οι βασικοί εδώ και καιρό συνομιλητές του Περιφερειάρχη μας, με δική του πρόσκληση, έρχονται στην πόλη μας για τις σχετικές ανακοινώσεις  με επίσημο και απόλυτο τρόπο ώστε πλέον οριστικά να παύσουν οι όποιες άστοχες και αδόκιμες προσπάθειες αμφισβήτησης των μεγαλόπνοων έργων που η Περιφερειακή Αρχή εδώ και καιρό ανακοίνωσε. 
Σχετικά με τις επιτυχίες της Περιφερειακής Αρχής υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για έναν πόλεμο προβολής σχετικά με την διεκδίκηση των ευσήμων για την επιτυχία της σύστασης του νέου Φορέα με έδρα την Καστοριά. Θα θέλαμε τη γνώμη σας. 
Αρχικά να τονιστεί ότι ο Φορέας διαχείρισης της λίμνης καταργήθηκε το 2013. Η Περιφερειακή αρχή επιθυμούσε και είχε στον σχεδιασμό της, ο Φορέας διαχείρισης όχι απλά να υπάρξει αλλά να είναι και ενδυναμωμένος. 
Για αυτόν τον λόγο βέβαια με το που αναλάβαμε ξεκινήσαμε τις διαδικασίες οργάνωσης ενός άτυπου συμβουλευτικού οργάνου, τις δράσεις του οποίου χρηματοδοτήσαμε αλλά και στελεχώσαμε με υπηρεσιακό μας προσωπικό με δικές μας πρωτοβουλίες από το 2014.
Μετά τις δυναμικές, εμφανείς και αποδεδειγμένα μεγάλου ενδιαφέροντος ενέργειες μας, ακολούθησε άμεση αντίδραση του Περιφερειάρχη, με το που μάθαμε την προσπάθεια ίδρυσης ενός μεγάλου  «Φορέα Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας».
Ως αποτέλεσμα, ήρθε λοιπόν και άλλη επιτυχία, η ίδρυση του νέου φορέα, στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας, ο Γράμμος, ο Βούρινος, τμήμα του Βόρα της Κεντρικής Μακεδονίας και η παραλίμνια περιοχή της Βεγορίτιδας.
Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Καστοριά με την ανάληψη άλλης μιας δράσης προς την αναπτυξιακή διαχείριση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων στην Περιφέρειά μας.
Βέβαια ακόμη και στην άλλη πρόσφατη θετική είδηση, αυτή της νομιμοποίησης του εκθεσιακού κτιρίου γούνας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, η συμβολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας έπαιξε κεντρικό ρόλο, με την άμεση συνεργασία του Βασίλη Μιχελάκη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και καθώς το ιστορικό των ενεργειών για πρόσωπα και πράγματα είναι καταγεγραμμένο, θα κλείσω αυτή μου την αναφορά στο πνεύμα που διακατέχει τη φιλοσοφία του ίδιου του Περιφερειάρχη μας, λέγοντας ότι αξία έχει το αποτέλεσμα.
Ζητήματα που μέχρι τώρα δεν άγγιζε η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το ευρύτερο πολιτικό προσωπικό του τόπου ούτε ως σκέψη, παίρνουν σάρκα και οστά και γίνονται γνωστά ως πράξη και όχι ως πεδίο ανταγωνισμού για προσωπική προβολή χωρίς αντίκρισμα. Τα εύσημα των πράξεων δίνονται άλλωστε οριστικά ακόμη και από πολιτικούς παράγοντες,τοπικούς βουλευτές αλλά και βουλευτές άλλων περιοχών που μη μπορώντας και μη θέλοντας φαντάζομαι αλλιώς, δηλώνουν ότι πρέπει να αποδίδονται «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», καθώς η πραγματικότητα είναι εμφανής και δεν χωρά αμφισβήτηση. Προτεραιότητα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ήταν, είναι και θα είναι οι δεσμεύσεις μας να γίνονται πράξεις, η τακτική να μην είναι τακτικισμός αλλά ουσιώδεις δράσεις και πολιτικές επίλυσης σοβαρών ζητημάτων επ’ ωφελεία των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. 
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria