Σκασμένα τα κανάλια με τα αισιόδοξα διεθνή ΜΜΕ! - OlaDeka

Σκασμένα τα κανάλια με τα αισιόδοξα διεθνή ΜΜΕ!

Στο επίκεντρο των δελτίων τρομολαγνικά σενάρια περί μη εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, η ισχυρή έκρηξη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ανάβυσσο, πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, οι πλειστηριασμοί, οι επιχειρήσεις διάσωσεις ορειβατών, η κακοκαιρία σε ευρωπαϊκές χώρες…

Τη στιγμή που όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος αλλά και ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και αυτές που μόνο φιλικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για την ελληνική κυβέρνηση, μιλούν για καθαρή έξοδο της Ελλάδας το 2018 και κάνουν λόγο για στήριξη στις προσπάθειες ώστε αυτός ο στόχος να επιτευχθεί, οι μόνοι που διατυπώνουν αμφιβολίες και εξυφαίνουν τρομολαγνικά σενάρια είναι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα και τα «δικά» της ΜΜΕ.

Handelsblatt: Η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα

w12-64333greece-anaptyksh

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποκαθίσταται, σημειώνει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποκαθίσταται, σημειώνει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Η αισιοδοξία επιστρέφει». Η γερμανική εφημερίδα τονίζει μάλιστα ότι ειδικοί της ελβετικής τράπεζας UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις «κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018».

Τη Δεύτερα -γράφει η Handelsblatt- η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε ακόμα και κάτω από το 4,5% σε προ κρίσης επίπεδα. (…) Οι επενδυτές ωστόσο ζητούν ως αντάλλαγμα ένα επιτόκιο κατά 3% υψηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ομόλογα άλλων χωρών της κρίσης. Την ίδια στιγμή όμως η πορεία των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν.

Πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση δύο ή τριών τίτλων με σκοπό να αντλήσει από τις αγορές περίπου 6 δις ευρώ. Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο με ένα επταετές ομόλογο. Μέχρι σήμερα όμως οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν θέτει τέλος στην εξάρτηση από τους δανειστές και αρχίσει και πάλι να αναχρηματοδοτείται στις αγορές. (…) Για τολμηρούς επενδυτές ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία. Αν το πρόγραμμα προσαρμογής παραμείνει σε τροχιά τότε ίσως οι επόμενοι μήνες αποδειχθούν ακόμα πιο επικερδείς.

(Πηγή: Deutsche Welle)

 

Wall Street Journal: Η Ελλάδα βγαίνει από την επιτήρηση

Η Ελλάδα από την οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018 γράφει η Wall Street Journal.

ellada-simaia-krisi-bouli_19

Η έξοδος της Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική ευλογία αλλά παράλληλα και μια επιβράβευση πολιτικής, καθώς χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν μειώσει την ψυχολογία των επενδυτών και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το 2017, η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Φυσικά, η οικονομία στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις τα τελευταία χρόνια και έχει το μεγαλύτερο βάρος χρέους σε όλη την Ευρώπη, αν και οι μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεις για τα δάνεια διάσωσης της παρέχουν κάποιο μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ενθαρρυντική.

Η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή πάνω από 20%, έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή της, που ήταν στο 28%. Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παραμένουν κάτω από το 45% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους, έχουν σταθεροποιηθεί και αυξηθεί κατά 4,4% φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων. Εξαιρώντας τις πληρωμές του χρέους, η κυβέρνηση στην Ελλάδα δαπανά λιγότερο από τα έσοδά της και οι βραχυπρόθεσμες εξοφλήσεις του χρέους της είναι διαχειρίσιμες. Η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση. Αλλά μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, που κάποτε φαινόταν απίθανη, τώρα μοιάζει με κάτι για το οποίο μπορούμε να στοιχηματίσουμε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα πετυχαίνει και υπερβαίνει τους στόχους

Ανέφερε ότι «τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης

sfg_1

Αισιόδοξος για την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο Β. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου One Planet για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται στο Παρίσι σε Έλληνες δημοσιογράφους, τόνισε ότι «τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

«Παρακολουθούμε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει, υπερβαίνοντας μάλιστα τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ φαίνεται ότι θα επιτύχει το στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους», υπογράμμισε ο Λετονός Επίτροπος. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εταίροι «παρατηρούν ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομητική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό θεωρεί πιθανή την άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης».

Στο ερώτημα για το κατά πόσο είναι εφικτή η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του 2018, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Όσον αφορά τέλος το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (που είναι προϋπόθεση για να επανακτήσει η χώρα την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν  ανέφερε ότι «πριν τη λήξη το προγράμματος θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

 

Il Foglio: Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιστρέψει η χώρα του στις αγορές μετά από μια τριετία

«Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει τη χώρα του να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά μετά από μια τριετία» γράφει η ιταλική εφημερίδα γνώμης Il Foglio.

a.tsipras

O διευθυντής της εφημερίδας, Κλάουντιο Τσεράζα, προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος σύμβολο της Αριστεράς που μάχεται και ότι η οικονομική ανάπτυξη επετεύχθη και με προσαρμογή στις υποδείξεις των δανειστών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, ενώ η Ιταλία δεν ξεπερνά το 1,7%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Il Foglio, το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, με την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ηγείται ενός μεγάλου συνασπισμού αριστερών δυνάμεων. Στο ίδιο κείμενο, δε, υπογραμμίζεται ότι η Αριστερά που «μετατρέπει την αγορά σε μια ευκαιρία και όχι σε πρόβλημα, είναι μια Αριστερά αποτελεσματική, η οποία είναι ικανή να κυβερνήσει».

Και ο διευθυντής της ιταλικής εφημερίδας καταλήγει ότι «αυτό ισχύει για την Πορτογαλία, ισχύει σε ένα βαθμό για την Ελλάδα και ισχύει, όπως όλα δείχνουν και για την Γαλλία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Deutsche Bank: Βασικό σενάριό μας η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018

Η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 είναι το βασικό σενάριο της Deutsche Bank, όπως αναφέρει σε ειδική έκθεσή της, με τίτλο: «Η Ελλάδα το 2018: Επιτέλους κάποιο φως στην άκρη του τούνελ».

deutsche_bank_teaser_0

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμές ομολόγων για τα επόμενα λίγα χρόνια είναι πολύ μικρότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν και συνολικά λίγο πάνω από 10 δισ. ευρώ έως το 2020, αναφέρει η Deutsche Bank στην έκθεσή της με τίτλο: «Η Ελλάδα το 2018: Επιτέλους κάποιο φως στην άκρη του τούνελ».

Συγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει τα εξής: «Με βάση το σημερινό δημοσιονομικό πρόγραμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να καλύπτει περίπου τις πληρωμές τόκων της χώρας για τα επόμενα λίγα χρόνια. Αν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια, που χρηματοδοτούνται εγχώρια, υπάρχει μόνο μία μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που λήγει τον Ιούλιο του 2019 και συνολικά λίγο περισσότερο από 10 δισ. ευρώ ωριμάνσεις έως το 2020. Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική, επειδή ο φάκελος του σημερινού προγράμματος προβλέπει ένα μεγάλο απόθεμα διαθεσίμων, ύψους 9 δισ. ευρώ, το οποίο, σε συνδυασμό με μία πολύ συγκρατημένη έκδοση (σ.σ.: τίτλων) στην αγορά θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξυπηρετεί το χρέος της χωρίς καμία πρόσθετη χρηματοδότηση».

«Θα στηρίξουν οι Ευρωπαίοι μία “καθαρή” έξοδο για την Ελλάδα (από το πρόγραμμα, που λήγει τον Αύγουστο του 2018)», είναι το ερώτημα που θέτει η γερμανική τράπεζα. «Τι θα συμβεί με την ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ», είναι ένα δεύτερο ερώτημα. «Αρχίζοντας με το τελευταίο ερώτημα, είναι εύλογο ότι το ΔΝΤ θα υποχωρήσει στη λήψη αποφάσεων το επόμενο έτος», σημειώνει η Deutsche Bank, προσθέτοντας: «Δεν συμμετέχει ούτως ή άλλως στη χρηματοδότηση και αυτό θα κάνει ευκολότερη τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων. Από την πλευρά των Ευρωπαίων, θα υπάρχει μικρότερη ανάγκη να βασισθούν στο ΔΝΤ για την επιβολή πειθαρχίας στους όρους του προγράμματος, δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει. Ένας μειωμένος ρόλος για το ΔΝΤ θα έρθει σε ένα πολιτικά βολικό χρονικό διάστημα, καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με τη μετατροπή του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο». Για την ελληνική πλευρά, η μείωση της επιρροής του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις «θα μειώσει τις απαιτήσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική σύσφιξη, ακόμη και να αυτό γίνει με κόστος την προσφορά μικρότερης εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι σημαντικά χαμηλότερη το επόμενο έτος, κάτι που συμπίπτει βολικά με την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών».

Στο ερώτημα πώς θα μοιάζει η έξοδος της Ελλάδας, η γερμανική τράπεζα σημειώνει: «Αν και η αγορά εστιάζει στη διάκριση μίας “καθαρής” έναντι μίας “υποβοηθούμενης” εξόδου, το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν η έξοδος θα είναι “άτακτη” ή “συνεργατική”. Μία συνεργατική έξοδος θα απαιτούσε αμοιβαία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης για τον τρόπο λειτουργίας μετά τον Αύγουστο του 2018. Η ελληνική πλευρά είναι πιθανό να ζητήσει μία έξοδο που δεν θα προβλέπει όρους πολιτικής μέσω ενός νέου μνημονίου (δηλαδή, χωρίς πιστωτική γραμμή από τον ESM). Η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πιθανόν να ζητήσει τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αν και με μεγαλύτερη διέξοδο απ’ ό,τι προβλέπεται σήμερα με βάση το επικυρωμένο από το ΔΝΤ πρόγραμμα. Αν δεν υπάρξει πιστωτική γραμμή του ESM, η πρόβλεψη μίας συγκρατημένης και σταδιακής ελάφρυνσης χρέους, που θα προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα διατηρεί τη δημοσιονομική πειθαρχία και θα εξαρτάται από τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, είναι πιθανόν να προσφέρει έναν βασικό μεσοπρόθεσμο μηχανισμό επιβολής. Η ενδεχόμενη συμμετοχή στις επανεπενδύσεις του QE της ΕΚΤ καθώς και η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να αποτελεί ένα άλλο έμμεσο κίνητρο και επίσης μηχανισμό επιβολής».

Η επιτυχής και βιώσιμη έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, αναφέρει η Deutsche Bank, θα εξαρτηθεί από τρεις κρίσιμους παράγοντες: Πρώτον, την αποφυγή υποχωρήσεων στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές. Δεύτερον, στην ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, περιλαμβανομένης της σταδιακής μείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαλάρωσης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Τρίτον, την πολιτική σταθερότητα, η οποία σε συνδυασμό με μία σταθερή δημοσιονομική στάση θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που δεν έχουν επανέλθει ακόμη στα προ της κρίσης επίπεδα. «Οι προοπτικές για το 2018 παραμένουν θετικές, αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα παραμείνει μακρύς και δύσκολος», σημειώνει η έκθεση.

AΠΕ-ΜΠΕ

#OnePlanetSummit: «Στόχος της Ελλάδας, να καλύψει το 50% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ, ως το 2030»

«Η ΕΕ είναι η ατμομηχανή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από την κλιματική αλλαγή. H χώρα μας έχει θέσει ως στόχο να καλύψει το 50% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ ως το 2030»

dq2i_lcxuaakkn-

«Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ατμομηχανή για τις αναγκαίες αλλαγές για την προστασία του πλανήτη» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της Συνόδου για το κλίμα « One planet summit» στο Παρίσι.

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, ηγέτες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, να επαναβεβαιώσουμε τις δεσμεύσεις μας για την προστασία του πλανήτη, απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δεσμεύσεις που είχαμε λάβει πριν από δύο χρόνια πάλι εδώ στο Παρίσι.

Σήμερα ξαναβρεθήκαμε στην ανάγκη να επαναβεβαιώσουμε αυτές τις δεσμεύσεις, δεδομένου ότι δυστυχώς δεν είναι όλες οι χώρες που ακολουθούν τα συμφωνηθέντα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ατμομηχανή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τον πλανήτη, να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από την κλιματική αλλαγή.

Δυστυχώς δεν ακολούθησαν οι ΗΠΑ, όμως πιστεύω ότι σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, που αφορά τη δέσμευσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές δεν περισσεύει κανείς. Και δεν είναι ποτέ αργά όλοι να αναθεωρήσουνε τις θέσεις τους και τις πράξεις τους, προκειμένου όλοι μαζί να δεσμευθούμε ότι θα προστατεύσουμε το μέλλον αυτού του πλανήτη, θα προστατεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας κατά τη διετία που μεσολάβησε μετά τη Συμφωνία των Παρισίων κατά την COP21, ο κ. Τσίπρας εξήγησε :

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει προχωρήσει αργοπορημένα σε σχέση με το ότι έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει πολύ νωρίτερα τις αναγκαίες αλλαγές για την κλιματική αλλαγή. Αλλά έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς.

Πιάνουμε τους στόχους του 2020 σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας και είμαστε απολύτως αισιόδοξοι ότι θα πιάσουμε και τον στόχο του 2030.

Να θυμίσω ότι στόχος μας για το 2030 είναι να έχουμε το 50% της παραγόμενης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας στην Ελλάδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. ‘Αλλωστε η Ελλάδα είναι σε μια τοποθεσία στον πλανήτη που έχει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τον ήλιο, το νερό, τον αέρα, τον φυσικό πλούτο δηλαδή, για την παραγωγή ενέργειας. Και με αυτήν την έννοια να συμβάλλει στο πλαίσιο που της αναλογεί, στη μεγάλη προσπάθεια για σταματήσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να δημιουργήσουμε μια προοπτική πιο ευοίωνη για τις επόμενες γενιές.

Αυτή τη μεγάλη δέσμευση επαναβεβαιώσαμε σήμερα και πιστεύω ότι στείλαμε από κοινού ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Και ας ευχηθούμε αυτό το μήνυμα να το ακούσουν όλοι, γιατί επαναλαμβάνω ότι σε αυτήν την προσπάθεια όχι μόνο κανείς δεν περισσεύει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να συμβάλουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θα χαρακτήριζε τη σημερινή πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν για την οργάνωση της Συνόδου, δήλωσε πως είναι μια πρωτοβουλία ενδιαφέρουσα χρήσιμη, αναγκαία, που καθιστά κατά την άποψή μου τις ευρωπαϊκές χώρες ατμομηχανή αυτής της συνειδητοποίησης και ενεργοποίησης της προσπάθειας για να προστατεύσουμε το κλίμα.

«One planet summit», είναι ο τίτλος της Συνόδου που σκόπιμα δίνεται στα αγγλικά, παραφράζοντας την περίφημη φράση του Ε. Μακρόν «Make our planet great again» (Κάνε τον πλανήτη μας ξανά μεγάλο). Είναι η φράση με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασε στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, γνωστή ως COP21.

«Στηρίζουμε έμπρακτα τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και βρίσκεται εντός στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, νωρίτερα, μέσω twitter.

Η σημερινή ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου δεν είναι τυχαία, είναι η δεύτερη επέτειος της COP21, για την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση.  «Η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, στην υπηρεσία της δράσης για το κλίμα» είναι το θέμα που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν και για το οποίο καλεί τους υψηλούς προσκεκλημένους του να συσκεφθούν.

Ως συνδιοργανωτές της Συνόδου φέρονται: ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας με τη συμμετοχή του προέδρου του Jim Yong Kim και ο ΟΗΕ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου έχουν απαντήσει 50 περίπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, ΜΚΟ, επιχειρηματίες. Συνολικά γύρω στις 2000 συμμετοχές.

Τους πολιτικούς αρχηγούς, ανάμεσα στους οποίους και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποδέχθηκε το πρωί ο Γάλλος Πρόεδρος στο προεδρικό Μέγαρο του «Ελιζέ», όπου και παρέθεσε γεύμα.

Στη συνέχεια, μέσω ποταμόπλοιου στον Σηκουάνα μεταφέρθηκαν στο νησάκι «Seguin » (Σεγκέν), όπου διοργανώνεται η Σύνοδος.

(Πρόκειται για το «ιστορικό» για την αυτοκινητοβιομηχανία Ρενώ νησί, την επιφάνεια του οποίου κάλυπτε ολοκληρωτικά, το πρώτο μεγάλο της εργοστάσιο, από το 1929 έως το 1992).

Η Ολομέλεια της Συνόδου ήταν προγραμματισμένη για τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) το δε κλείσιμο των εργασιών στις 20:00.

Tα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια Προβλέπονται που προηγήθηκαν:

Ολοκληρώθηκαν τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, οι συζητήσεις γύρω από τα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια που είχαν προγραμματισθεί στην Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα «One planet summit», στο Παρίσι.

Τα συμπεράσματα των εργασιών τους θα δοθούν το απόγευμα, στην Ολομέλεια, που προβλέπεται να συνεδριάσει στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), ενώ η Διάσκεψη θα λήξει στις 21:00.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «την αλλαγή της κλίμακας χρηματοδότησης για την κλιματική δράση» προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν μαζί με τον πρόεδρο του παγκοσμιου ομίλου των αναπτυξιακών τραπεζών Ρεμί Ριού και τη Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «πράσινη χρηματοδότηση για μια βιώσιμη οικονομία» προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Στο τρίτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα « Επιτάχυνση των τοπικών και περιφερειακών δράσεων για την κλιματική αλλαγή», προήδρευσε η δήμαρχος των Παρισίων Αν Ινταλγκό που είναι και πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων C40 μαζί με τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σεφτσοβίτς.

Σε αυτή τη συζήτηση πήρε μέρος και ο Αμερικανός πρώην υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος περνώντας από την αίθουσα Τύπου έκανε μια σχετικά αισιόδοξη δήλωση στους δημοσιογράφους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να μην συμμετέχει μια χώρα, η Αμερική, υπάρχουν όμως τουλάχιστον 50 χώρες που είναι ευαισθητοποιημένες για το κλίμα και ένας πολύ μεγάλος αριθμός δημάρχων και επιχειρηματιών.

Παρών σε αυτή τη συζήτηση ήταν και ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Στο τέταρτο στρογγυλό τραπέζι, που είχε θέμα «την ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών για την οικολογική και αλληλέγγυα μετάβαση», προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Αλληλεγγύης Νικόλα Ιλό, μαζί με τον Μεξικανό υπουργό περιβάλλοντος Ραφαέλ Παχιάνο.

Μετά το τέλος των εργασιών μια πρώτη πρωτοβουλία αναγγέλθηκε από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική τράπεζα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η παγκόσμια διοίκηση των Δημάρχων του Ομίλου αποφάσισε την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας σε 150 πόλεις ανά τον κόσμο, οι οποίες επιδίδονται σε προγράμματα δράσης για το κλίμα.

Η επένδυση της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους 4,5 δισ. δολαρίων θα εξασφαλίσει στις πόλεις αυτές τη χρηματοδότηση που απαιτείται «για την εφαρμογή βιώσιμων πρωτοβουλιών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria