Κορεντσίδης: Στόχος Μας Η Δημιουργία Ενός Τρίτου Εκθεσιακού Γεγονότος Στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας - OlaDeka

Κορεντσίδης: Στόχος Μας Η Δημιουργία Ενός Τρίτου Εκθεσιακού Γεγονότος Στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας

Γιάννης Κορεντσίδης  Να εκμεταλλευτούμε το κέντρο γούνας υλοποιώντας  πολλά εκθεσιακά γεγονότα  με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής μας .

Σε μια σειρά θεμάτων που  αφοράν  την γουνοποιία  και τις δυσκολίες που βιώνει ο γουνοποιητικός κλάδος και οι επιχειρήσεις, αναφέρθηκε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Ο Προφήτης Ηλίας κ. Γιάννης Κορεντσίδης.

Ο πρόεδρος  γνωρίζει την  τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος, όντας ο ίδιος γουνοποιός και προσπαθεί με χαμηλούς πάντα τόνους, αλλά με αργά και σταθερά βήματα μέσα από τον προεδρικό θώκο του συνδέσμου μαζί με το ΔΣ,  να υλοποιούν δράσεις που στόχο έχουν να στηρίξουν τους Έλληνες  γουνοποιούς. «Αν υπάρχει το περιθώριο θα κάνουμε και  κάτι παραπάνω», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κορεντσίδης αναφέρθηκε και για την συνεργασία του Συνδέσμου με την Κίνα που  επικυρώθηκε με την υπογραφή του μνημονίου με το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους θέλουμε να εισχωρήσουμε στην τεράστια αυτή αγορά», επισήμανε , για να προσθέσει «Αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τη «φιλοσοφία μας», δεν υπάρχει κάποια άλλη αγορά η οποία θα μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή αυτή που κάνουμε αυτή τη στιγμή σε Καστοριά και Σιάτιστα».

 

Να ξεκινήσουμε με το 2ο Fur Shopping FestivalΠώς πήγαν  οι πωλήσεις, μιας και την πίτα φέτος την διεκδικούσαν  περισσότεροι έκθετες; Υπήρχε μεγαλύτερη κινητικότητα;

Κ. Κωτσοπούλου, να θυμίσουμε  ότι μιλάμε για ένα γεγονός το οποίο έγινε για πρώτη φορά πέρυσι το Νοέμβριο και επαναλήφθηκε φέτος για δεύτερη φορά. Είναι ένα καινούριο εκθεσιακό γεγονός το οποίο τείνει να γίνει θεσμός, και το λέω αυτό γιατί μετά από την περσινή επιτυχία φέτος είχαμε την τιμή να συμμετέχουν 103 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι περισσότερες είναι αμιγώς γουνοποιητικές επιχειρήσεις. Δε συμμετέχουν επιχειρήσεις με πρώτες ύλες ή άλλα παρεμφερή υλικά που έχουν να κάνουν με τον κλάδο της γούνας. Αναλογιζόμενοι πάντα τις καταστάσεις και τις συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της γούνας παγκοσμίως, επιπλέον  γνωρίζοντας και  τη γενική κρίση που υπάρχει, αλλά και  ότι μια καλοκαιρινή σεζόν πήγε πάρα πολύ άσχημα, την κρίση που βιώνουμε στον κλάδο της γούνας και συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, όλα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι το 2ο Fur Shopping Festival με την επισκεψιμότητα  των 377 εμπορικών  επισκεπτών (σε αντίθεση με τους 264 που είχαμε πέρυσι), με την αύξηση από πλευράς συμμετοχών εκθετών, την αύξηση των πωλήσεων τεμαχίων περίπου 10%  (αν υπολογίζουμε και τα εμπορεύματα που πουλήθηκαν εκτός του εκθεσιακού κέντρου), συν το ότι μια ολόκληρη περιοχή είχε την ευκαιρία να έχει μια οικονομική και κοινωνική άνθιση για ένα τριήμερο με ένα πολύ μικρό κόστος, νομίζω ότι ήταν επιτυχημένο.

Είπατε ότι  εδώ και τρεις χρονιές βιώνουμε  οικονομική κρίση. Εσείς ως πρόεδρος, τι κινήσεις σκέφτεστε να κάνετε; Καθότι και η αγορά της Ρωσίας έχει κλείσει.

Δεν θα πω ότι η αγορά της Ρωσία  έχει κλείσει, είναι η αγορά που κράτησε τον κλάδο για περισσότερο από 25 χρόνια. Βασιζόμενοι όμως στην συγκεκριμένη αγορά, είχαμε ένα συγκεκριμένο ύφος στην παραγωγή των έτοιμων ενδυμάτων. Χρειάζεται μια στροφή από τους συναδέλφους γουνοποιούς, το έχουμε πει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, μια στροφή σε ένα διαφορετικό ύφος, σε ένα ένδυμα το οποίο θα είναι πιο προσιτό και στις νέες κοπέλες, θα είναι πιο προσιτό στις τάσεις της μόδας και με το τι πρεσβεύει η γούνα αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε όλο τον κόσμο και το τι λανσάρουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας. Θα πρέπει να γίνει και βέβαια το άνοιγμα σε νέες αγορές, είναι κάτι που συζητάμε έντονα  τα τελευταία χρόνια. Όμως αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τη «φιλοσοφία μας», δεν υπάρχει κάποια άλλη αγορά η οποία θα μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή αυτή που κάνουμε αυτή τη στιγμή σε Καστοριά και Σιάτιστα. Τόσο για την ποσότητα της παραγωγής, όσο και για το ύφος που είναι εμπνευσμένο από την αγορά της Ρωσίας. Παρ όλα αυτά, πιστεύω ότι η αγορά της Ρωσίας δεν έχει κλείσει, περνάει και μια οικονομική κρίση αυτή τη στιγμή εντός της χώρας, που πιστεύουμε να εξομαλυνθεί σιγά -σιγά.

Η κρίση έχει επηρεάσει πάρα πολύ τα καταστήματα μεταποίησης της περιοχής μας και από τους 13.000 εργατικό δυναμικό σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι 7.500 είναι άνεργοι. Αυτό που θα πάει;

Αυτό που περιγράφετε είναι  ένα αξιοσημείωτο γεγονός και γνωρίζω ότι πρέπει να βρούμε λύσεις. Μειώνεται δραματικά η πληθυσμιακή εικόνα της Καστοριάς, φεύγει πολύς κόσμος και αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στον κλάδο της γούνας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δουλειά στον συγκεκριμένο κλάδο, οι εργαζόμενοι ψάχνουν να βρουν άλλες λύσεις σε άλλες περιοχές και σε άλλες χώρες. Είναι πολύ έντονο το φαινόμενο αυτή τη στιγμή όπου οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες γούνας αυξάνονται στη Ρωσία, στις οποίες βέβαια πηγαίνουν να εργαστούν συντοπίτες μας. Είναι ένα δραματικό φαινόμενο το οποίο ψάχνουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε.

Πως πήγαν  φέτος οι πωλήσεις γουναρικών  στα νησιά;

Γενικότερα η καλοκαιρινή σεζόν δεν πήγε πολύ καλά. Αυτό ήταν επακόλουθο της κατάστασης που επικρατεί στην Ρωσία, διότι εμείς απευθυνόμαστε στη συγκεκριμένη αγορά, όσο και της ευρύτερης περιοχής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι πολίτες των χωρών αυτών  έχουν  υποστεί μείωση  στους μισθούς τους  και αυτό οδηγεί σε κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα,  πώς λοιπόν να έρθουν και να αγοράσουν γουναρικά.

Ποιοι είναι οι στόχοι του  συνδέσμου για το 2018, για να ξεφύγουμε από αυτή την αδράνεια και για τους γουνοποιούς αλλά και για τους γουνεργάτες; Η Καστοριά έχει πλέον σβήσει.

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς και συγκεκριμένα η διοίκηση μας, που συμπληρώνουμε αυτή τη στιγμή 2,5 χρόνια θητείας, είχαμε θέσει εξαρχής κάποιους στόχους τους οποίους σε μεγάλο ποσοστό υλοποιήσαμε, όπως η ενεργοποίηση του αεροδρομίου Καστοριάς για διεθνείς πτήσεις, η επιτυχημένη ολοκλήρωση του 2ουFur Shopping Festival. Στόχος ήταν να αναπτυχθεί εκτός από τον κλάδο της γούνας και τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις μέσα από τέτοιες κινήσεις εξωστρέφειας, να αναπτυχθεί και η περιοχή μας γενικά σε κοινωνικό επίπεδο. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και για το 2018. Γνωρίζουμε πως είναι η κατάσταση και με χαμηλούς τόνους, με αργά αλλά σταθερά βήματα, θα συνεχίσουμε τις δράσεις αυτές και αν υπάρχει το περιθώριο θα κάνουμε κάτι παραπάνω. Ότι θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, το  προγραμματίζουμε πάρα πολύ καιρό πριν. Δεν είναι μόνο να γίνονται δράσεις και εκδηλώσεις, το θέμα είναι να υπάρχει ουσία και αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η δημιουργία  ενός τρίτου εκθεσιακού γεγονότος στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας. Όμως όλα αυτά χρειάζονται σωστό  προγραμματισμό και πρέπει να είμαστε σχεδόν απόλυτα σίγουροι ότι θα έχουμε αποτέλεσμα.

Πρόσφατα  φιλοξενήσατε στις εγκαταστάσεις του συνδέσμου την Εμπορική Ακόλουθο της Κίνας. Η Κίνα  είναι μια αγορά και μια βιομηχανία οι οποία παράγει το 95% των ετοίμων ενδυμάτων γούνας στον κόσμο και παράλληλα κάνει τον 95% τον αγορών πρώτων υλών.

Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε με το Κινεζικό Επιμελητήριο. Συζητήσαμε σε νέες βάσεις το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν κάποια γραφειοκρατικά και φορολογικά προβλήματα, ώστε να εισέλθουν πιο εύκολα οι ελληνικές επιχειρήσεις στην χώρα της Κίνας. Είμαστε σε συζητήσεις, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη αγορά. Πάντως είναι καλό το ότι έχουμε τέτοιες επαφές και επίσης ότι μέσα από τέτοιες συνεργασίες και μέσα από την επαφή που είχαμε με την Εμπορική Ακόλουθο της Κίνας κ. Zhou Ruojun, να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα μέλη του συνδέσμου γουνοποιών Καστοριάς τα οποία  θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria