ΕΟΓ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧ ΕΩΣ 50000 ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ - OlaDeka

ΕΟΓ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧ ΕΩΣ 50000 ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Επιστολή που εστάλη στην Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας από την ΕΣΕΕ:

Ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων έως 50.000 ευρώ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 4158B) η με αριθμό 130060/2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (επισυνάπτεται στην παρούσα), η οποία αναλύει τις προϋποθέσεις και την διαδικασία για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό των επιχειρήσεων, οι οφειλές των οποίων δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των 50.000€ .

Δικαίωμα υπαγωγής έχουν οι επιχειρήσεις που κρίνονται «βιώσιμες». Για να κριθούν βιώσιμες πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 3 της ανωτέρω απόφασης (τυποποιημένος μηχανισμός)  να πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:

α) Θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε 2 από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από  την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο εξωδικαστικό μηχανισμό και

β) ο λόγος του συνόλου των οφειλών, μετά την αφαίρεση των υπερημεριών και προσαυξήσεων προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, πρέπει να είναι ίσος ή μικρότερος από οκτώ.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι οι πιστωτές του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα διατηρούν –πέραν των ανωτέρω- το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ίδια εκτίμηση της βιωσιμότητας της επιχείρησης.  Το ίδιο δικαίωμα διατηρεί και ο οφειλέτης, όταν θέλει να υποβάλλει διαφορετική πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας http://www.keyd.gov.gr  και εφόσον γίνει δεκτή μέσω του τυποποιημένου μηχανισμού, αφαιρούνται από τις οφειλές α) το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα,

β) το 95% των προστίμων που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση,

γ) το 85% των  απαιτήσεων του Δημοσίου και  των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις  ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των Τραπεζών, της Εφορίας και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 120, ενώ για τους λοιπούς ιδιώτες πιστωτές δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 24.  Κατ’ εξαίρεση, εάν οι οφειλές προέρχονται από συμβάσεις παροχής εργασίας οποιουδήποτε τύπου, οι δόσεις δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τις 6.

Το ποσό των δόσεων δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ποσό των 50 € ανά πιστωτή .

Για τον υπολογισμό των τοκοχρεωλυτικών δόσεων, λαμβάνεται υπόψη επιτόκιο ίσο με το euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και κατά την εισφορά του ν. 128/1975 κατά περίπτωση, αν είχε προγενέστερα συμφωνηθεί ότι η εισφορά αυτή βαρύνει τον οφειλέτη.

Αν η πρόταση δεν γίνει τυποποιημένα δεκτή, τότε εφαρμόζονται οι τακτικές διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού (διορισμός συντονιστή, εμπειρογνώμονα, δικαστική αναγνώριση κλπ.)

Η ΕΣΕΕ, εκτιμά  ότι δίνεται η δυνατότητα στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους συνολικά στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, να επωφεληθούν από τις σχετικές ελαφρύνσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους και να εξοικονομήσουν ρευστότητα, επάνω σε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο αποπληρωμής των οφειλών τους.

Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε άμεσα την παρούσα στα μέλη σας.

Συναδελφικά,

         Ο Πρόεδρος                                Ο Γενικός Γραμματέας

     Βασίλης Κορκίδης                        Γιώργος Καρανίκας

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria