Φυλακίστηκαν οκτώ μέλη της πρώην καταλανικής κυβέρνησης - OlaDeka

Φυλακίστηκαν οκτώ μέλη της πρώην καταλανικής κυβέρνησης

Οκτώ στελέχη της πρώην καταλανικής κυβέρνησης φυλακίστηκαν μετά από εντολή της ισπανικής δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να οδηγήσει στη φυλακή οκτώ από τους εννιά υπουργούς της κυβέρνησης Πουτζδεμόν, οι οποίοι ήταν στη Μαδρίτη για ανάκριση.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του έκπτωτου ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ζήτησαν σήμερα, Πέμπτη οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές καθώς δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει στον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης με την κατηγορία της στάσης.

Εφόσον εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουτζδεμόν παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής που θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.

«Δεν εμπιστεύεται την ισπανική δικαιοσύνη ο Πουτζδεμόν»

Δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Πολ Μπέκερτ.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου, De Morgen, ο Μπέκερτ προβλέπει ότι ο Πουτζδεμόν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ενώ σε άλλη δήλωσή του στην εφημερίδα De Standaard χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και κατευθυνόμενες» τις φήμες περί επιστροφής του πελάτη του στην Καταλονία και διαβεβαιώνει ότι παραμένει στις Βρυξέλλες, αν και δεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο από τις βελγικές αρχές.

Ο βελγικός Τύπος για την αυτοεξορία Πουτζδεμόν

Η αυτοεξορία του τέως προέδρου της Καταλονίας στο Βέλγιο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Βελγίου, όσο και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ισπανία, σημειώνει ο σημερινός βελγικός Τύπος.

Με ένα «φάντασμα» το οποίο εξακολουθεί να καταδιώκει τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι παρομοιάζει η De Standaard τον Πουτζδεμόν, εκφράζοντας την άποψη ότι για όσον καιρό ο τελευταίος παραμένει στο Βέλγιο, η κρίση θα βρίσκεται «προ των πυλών» για τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησής του η οποία, όπως αναφέρεται, πλέον είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα: εκείνους που θεωρούν «παρείσακτο» τον έκπτωτο Καταλανό ηγέτη και εκείνους που στέκονται στο πλευρό του.

Το ενδεχόμενο η ισπανική δικαιοσύνη να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν, καθώς ο τελευταίος δεν σκοπεύει να παραδοθεί, εξετάζει  από την πλευρά της η De Tijd. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα επαινεί την επικοινωνιακή στρατηγική του Πουτζδεμόν, ο οποίος, όπως εκτιμά η εφημερίδα, παρά τις «κλειστές πόρτες» που εξακολουθεί να  συναντά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταβάλλει «υπεράνθρωπες προσπάθειες» να διεθνοποιήσει το καταλανικό ζήτημα  μεταφέροντας πλέον το στρατηγείο του στην καρδιά της Ευρώπης

Ζητούν την προφυλάκιση της καταλανικής κυβέρνησης

Να προφυλακιστούν τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας, όσο διαρκεί η έρευνα, ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας.

Για την ακρίβεια, ζήτησε να προφυλακισθούν οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης τα οποία εμφανίσθηκαν ενώπιον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για στάση.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο ηγέτης της αποπεμφθείσης καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόντ παραμένει στις Βρυξέλλες.

Τα μέλη της αυτονομιστικής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν κατηγιορίες για στάση και εξέγερση. Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, αν ο  Κάρλες Πουτζδεμόν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο, τότε θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria