Στους 16 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική – Ώρες αγωνίας για τον εντοπισμό τεσσάρων αγνοουμένων - OlaDeka

Στους 16 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική – Ώρες αγωνίας για τον εντοπισμό τεσσάρων αγνοουμένων

Στα δεκάεξι ανέρχονται πλέον τα θύματα από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και τη Μαγούλα. Πριν λίγη ώρα οι άνδρες του πυροσβεστικού σώματος εντόπισαν ένα 50 χρονο άνδρα νεκρό μέσα στο σπίτι του σε περιοχή της  Νέας Περάμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 50χρονος ήταν στο υπόγειο του σπιτιού του όταν ένας ορμητικός χείμαρρος εισέβαλλεσε  με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να εγκλωβιστεί. Οι διασώστες εδώ και ώρες προσπάθουσαν να μπουν στην οικεία, ωστόσο οι λάσπες και τα νερά έκαναν την είσοδο τους αδύνατη. Τελικά τα κατάφεραν και ήρθαν αντιμέτωποι με μια ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη.

Ωστόσο η αγωνία στη Μάνδρα και στις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από τον Αρμαγεδώνα της βροχής εξακολουθεί να παραμένει. Κι αυτό γιατί αγνούνται ακόμα τέσσερα άτομα τα οποία έχουν εξαφανιστεί από τη στιγμή που τόνοι νερού σκέπασαν τα προάστια της Δυτικής Αττικής.

Θετική ήταν η εξέλιξη της ανεύρεσης ενός ηλικιωμένου άνδρα  στην περιοχή Αγ. Γεώργιος στην Μάνδρα ο οποίος αγνοούταν. Τελικά οι διασώστες κατάφεραν να τον βρουν εν ζωή.  Επισήμως μέχρι αυτή τη στιγμή οι αγνοούμενοι ανέρχονται στους τέσσερις με τους άνδρες της πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανεύρεση τους.

 

Νωρίτερα τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν ζωντανό ακόμη έναν αγνοούμενο. Πρόκειται για έναν άνδρα, του οποίου είχε δηλωθεί εξαφάνιση από τους οικείους του. Εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Μάνδρας.

Ακόμη ένα άτομο αναζητείται ωστόσο από τα σωστικά συνεργεία στη Μάνδρα, έπειτα από τελευταίες αναφορές στο κέντρο της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας, κυνηγό, ο οποίος είχε μεταβεί χθες στην περιοχή για κυνήγι και δεν έχει δώσει σημεία ζωής, έως τώρα.

Μετρούν τις πληγές τους

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της απώλειας των 16 συνανθρώπων τους που έχασαν τη ζωή τους στη φονική κακοκαιρία, και επιχειρούν να καταγράψουν τις ανυπολόγιστες ζημιές που έχουν υποστεί. Παράλληλα η αστυνομία είχε αυξήσει τις περιπολίες ώστε να αποτραπούν φαινόμενα πλιάτσικου στα ανοιχτά σπίτια και καταστήματα. Στο νοσοκομείο του Θριασίου έχουν μεταφέρθει από χθες το πρωί μέχρι και πριν λίγη ώρα 23 άτομα που τραμτίστηκαν κατά τη διάρκεια των επίκινδυνων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν τη Δυτική Αττική.

 

Κάποιοι πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους, στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τον ορμητικό χείμαρρο, άλλοι εντοπίστηκαν νεκροί στο δρόμο, ενώ δύο σοροί βρέθηκαν στη θάλασσα, έχοντας παρασυρθεί από τα μανιασμένα νερά. Σύμφωνα με τις αρχές, οι τραυματίες είναι 17, έντεκα άνδρες και έξι γυναίκες. Μία τραυματίας είναι διασωληνωμένη στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου παραμένουν οι εννιά εκ των τραυματιών. Στους υπόλοιπους δόθηκε εξιτήριο.

Σε ότι αφορά τον αγνοούμενο οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, χωρίς πάντως κάποιο αποτέλεσμα.  Από χθες το πρωί μια ηλικιωμένη γυναίκα ειδοποίησε ότι ο γιος της αγνοείται. Από εκείνη την ώρα έχει σημάνει συναγερμός. Άνδρες της ΕΜΑΚ προσπαθούσαν ως αργά τη νύχτα να εντοπίσουν ένα ίχνος του, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ουσιαστικά άστεγοι. Δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Εκατοντάδες άνθρωποι τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα δεν έχουν καν οικοσκευή. Ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε κουβέρτες, ακόμη και τρόφιμα, ενώ την ίδια ώρα αστυνομικοί, αλλά και κάτοικοι περιπολούσαν στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία υπό τον φόβο πλιάτσικου.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η πρωτοφανής κακοκαιρία με τις καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές, με εγκλωβισμούς ανθρώπων σε κτίσματα και οχήματα.

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα. Κατάσταση στη οποία συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων. Στον οικισμό Νεράκι, ορμητικοί χείμαρροι έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους και πέφτουν στη θάλασσα.

 

 

Εισαγγελική παρέμβαση

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι θάνατοι και οι καταστροφές μετά τη θεομηνία σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα.

Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα.
Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria