Εφικτός πια ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για επιχειρήσεις - OlaDeka

Εφικτός πια ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για επιχειρήσεις

Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Γεγονός είναι από σήμερα ο επαγγελματικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποχρεώθηκαν να έχουν εγκαταστήσει μηχανήματα POS. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν τον λογαριασμό στο TAXISnet.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, και υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα και την εγκατάσταση μηχανημάτων αποδοχής POS, πλέον υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους Επαγγελματικό/ούς Λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet και διαθέτουν όλοι οι φορολογούμενοι, για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Στον Επαγγελματικό Λογαριασμό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Όπως ορίζει η απόφαση, την οποία γνωστοποιεί το «dikaiologitika.gr», συναλλαγές που αφορούν την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου, ανεξαρτήτως του μέσου συναλλαγής, διενεργούνται μέσω Επαγγελματικού Λογαριασμού, που έχει δηλωθεί.

Οι Επαγγελματικοί Λογαριασμοί δηλώνονται σε μορφή IBAN και επιβεβαιώνονται από τα τραπεζικά ιδρύματα ή τους παρόχους πληρωμών. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του Λογαριασμού, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίησή του.

Δήλωση ίδιου Επαγγελματικού Λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των Λογαριασμών.

Οι επιχειρήσεις επίσης υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των Επαγγελματικών Λογαριασμών τους, σε περίπτωση που οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, διενεργούνται σε πλέον του ενός Επαγγελματικούς Λογαριασμούς.

Τέλος οι δικαιούχοι πληρωμής δύνανται να διαγράφουν Επαγγελματικό Λογαριασμό ή/και να προβαίνουν σε προσθήκη Επαγγελματικού λογαριασμού, σε περίπτωση τροποποίησης, ενώ η ΑΑΔΕ θα αξιοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με τους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς για την έκπτωση φόρου που ισχύει για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για όλους τους φορολογούμενους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria