Φτωχοί Λόγω… Ανεπάρκειας! - OlaDeka

Φτωχοί Λόγω… Ανεπάρκειας!

Του Δώραθέτη

Αδιάθετη ΣΑΤΑ πλέον του ενός εκατομμυρίου ΕΥΡΩ

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά φαίνεται πως η αδιαφορία και η ανικανότητα των τοπικών διοικούντων βουλιάζει ακόμα περισσότερο την πόλη μας στο τέλμα της ύφεσης των τελευταίων ετών.

Ο λόγος γίνεται για την γνωστή «Σ.Α.Τ.Α.» (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), η οποία αποτελεί έναν θεσμοθετημένο πόρο της κεντρικής κυβέρνησης (Υπουργείο Εσωτερικών) προς τους Δήμους της χώρας για χρηματοδότηση συγκεκριμένων δαπανών που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Με άλλα λόγια είναι τα χρήματα με τα οποία μπορούν να γίνουν διάφορα έργα και να ετοιμαστούν κάθε είδους μελέτες, ενώ δεν αποκλείονται και ορισμένες προμήθειες που αποδεδειγμένα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η πορεία απορρόφησης της ΣΑΤΑ είχε απασχολήσει πάρα πολύ την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μιας και ο κ. Αγγελής κατηγορούσε ανοιχτά για ανικανότητα τον τότε Δήμαρχο κ. Χατζησυμεωνίδη, αφού παρουσίαζε αδιάθετη ΣΑΤΑ πλέον του ενός εκατομμυρίου ΕΥΡΩ.

Τα πράγματα θα περίμενε κανείς να βελτιωθούν με την αλλαγή διοίκησης, αφού φαινόταν τουλάχιστον ότι έχει εντοπιστεί το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως για την Καστοριά, το πρόβλημα παρέμεινε και γιγαντώθηκε αφού μετά από 3 χρόνια διοίκησης Αγγελή οι αδιάθετοι πόροι από την ΣΑΤΑ υπολογίζονται να έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ! Η κατάσταση αυτή απογυμνώνει πλέον ξεκάθαρα την δημοτική αρχή και καταδεικνύει την ανικανότητα της να αξιοποιήσει χρήματα που διατίθενται με σκοπό την αντιστροφή της αρνητικής πορείας της Καστοριάς.
Οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και να είναι ειλικρινείς γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει στις πλάτες των Καστοριανών. Από την άλλη πλευρά, όλοι τρέμουν πως θα αντιδράσει ο Δήμος στην απαίτηση του Γενικού Λογιστηρίου για επιστροφή, στην ουσία, όλων των αδιάθετων πόρων των Δήμων της χώρας, μιας και σε παλαιότερο παρόμοιο αίτημα ο Δήμος Καστοριάς, σε πανελλήνια πρωτιά, ήταν αυτός που είχε εκφράσει την πρόθεση να καταθέσει τα διαθέσιμα του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το θέμα της επιστροφής έχει απασχολήσει την ΚΕΔΕ, η οποία όχι μόνο απορρίπτει το αίτημα του Γενικού Λογιστηρίου αλλά δίνει και οδηγίες στους Δήμους πώς να διασφαλίσουν τα αποθέματα τους.
Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα, στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής δεν είδαμε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή παρά μόνο τις γνωστές απευθείας αναθέσεις των τάξεων των 6-7.000 ΕΥΡΩ για μερικά μικρό έργα καθημερινότητας.

Είναι κρίμα σε μια κατάσταση παρατεταμένης και γενικής κρίσης που την βιώνουμε ακόμα πιο έντονα εδώ στην Καστοριά, ο Δήμος μας να μην μπορεί, αν όχι να βάλει τις βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία όπως θα όφειλε, τουλάχιστον να ανακουφίσει αρκετές εκατοντάδες ανέργων συμπολιτών μας.

Φωτο – oladeka.com

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria