Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την UNESCO - OlaDeka

Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την UNESCO

Μια αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης Τραμπ

Ένας από τους λόγους της απόσυρσης είναι η «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Τι απαντά ο οργανισμός

Σε μια αιφνιδιαστική απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO, έναν από τους πιο σημαντικούς εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η αιτιολογία της απόσυρσης της χώρας από τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών είναι η «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ» αλλά και οικονομικοί λόγοι.

 Στην σχετική ανακοίνωση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι η απόφαση της αποχώρησης θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν την εμπλοκή τους στον οργανισμό ως κράτος παρατηρητής, προκειμένου να συνεισφέρουν τις απόψεις και την τεχνογνωσία τους στα ζητήματα με τα οποία ασχολείται η UNESCO, όπως η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και η ελευθερία του Τύπου.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον οργανισμό και τη συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Το σχόλιο της επικεφαλής του οργανισμού

Η επικεφαλής της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την απόφαση της διοίκησης Τραμπ και εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για αυτήν την εξέλιξη.

Στη δήλωσή της, υπογράμμισε ακόμη πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Η UNESCO δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1947. Στόχος του Οργανισμού, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού.

Μέλη της UNESCO είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria