ΝΕΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΛΑ - OlaDeka

ΝΕΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΛΑ

Παπαδημητρίου: Οι επενδύσεις να αποτελέσουν μοχλό τόνωσης της τοπικής οικονομίας

«Η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την ξεχωριστή ανάπτυξη κάθε περιφέρειας της χώρας και η δυτική Μακεδονία είναι μια Περιφέρεια που μπορεί να προχωρήσει αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και επιλύοντας συγχρόνως ορισμένες αδυναμίες και προβλήματα που την εμποδίζουν» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 33ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Κοζάνης.

Μιλώντας ενώπιον των επιχειρηματιών, των παραγωγικών τάξεων και φορέων της αυτοδιοίκησης ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ορισμένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας όπως, ότι ενώ είναι μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως ενεργειακή καρδιά της χώρας, με υψηλό δείκτη εξορυκτικής και ενεργειακής δραστηριότητας, έχει ελάχιστη παρουσία μεταποιητικών επιχειρήσεων. Προχώρησε μάλιστα στην διαπίστωση λέγοντας ότι «αυτή η μονομερής εξάρτησής της από ένα κλάδο έντασης κεφαλαίου έχει οδηγήσει την περιοχή στο να είναι η Περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη περίπου 30% το πρώτο εξάμηνο 2017».

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση «μέσα από διαφανείς διαδικασίες μεριμνά για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και τοπικής οικονομίας» επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην καινοτομία, στην στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας καθώς και σε παραγωγικούς τομείς που παράγουν προστιθέμενη αξία. Κατέληξε λέγοντας ότι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες μπορεί να αποτελέσουν μοχλό τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Τέλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας όπως «η χαμηλή ιδιωτική επιχειρηματικότητα, το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η ελλιπής χρηματοδότηση δράσεων έρευνας και τεχνολογίας και η ελλιπής οδική σύνδεση με την νότια Ελλάδα». Όλα τα παραπάνω, συνέχισε, μπορούν να αλλάξουν η να ξεπεραστούν εάν η περιοχή αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της.

Ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κώστας Κυριακίδης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας ως επιστέγασμα της κοινής και συντονισμένης προσπάθειας φορέων του επιχειρηματικού κόσμου και της περιφέρειας που έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα ως προς την διευκόλυνση ρευστότητας των τοπικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μίλησε για την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις της χώρας και που άντεξαν στην παρατεταμένη κρίση ενώ την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στους θετικούς δείκτες που καταγράφονται σε όλες τις μετρήσεις για την ελληνική Οικονομία ως σημάδι ότι βγαίνουμε από το τέλμα.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης αναφέρθηκε στο Φυσικό αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΠ που θα τροφοδοτήσει την Καστοριά, το ‘Αργος Ορεστικό και τα Γρεβενά μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στην διακρατική συμφωνία και περιέγραψε τα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης δήλωσε ότι πέρασε η εποχή του κρατικοδίαιτου μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας και ότι ο δήμος με τα εργαλεία που διαθέτει θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες των νέων ανθρώπων στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου περιηγήθηκε στα περίπτερα της Έκθεσης από τον πρόεδρο του Εκθεσιακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Ευρενιάδη και συνομίλησε με επιχειρηματίες και Εκθέτες σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria