Μαζική στροφή στο φυσικό αέριο από χιλιάδες νοικοκυριά - OlaDeka

Μαζική στροφή στο φυσικό αέριο από χιλιάδες νοικοκυριά

Στο πρώτο δεκάμηνο του έτους έχουν υπερδιπλασιαστεί οι συνδέσεις σπιτιών με φυσικό αέριο στις περιοχές που υπάρχει δίκτυο

Η χρονιά του φυσικού αερίου φαίνεται ότι θα είναι η εφετινή για τα νοικοκυριά, καθώς τα νέα συμβόλαια είναι υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα περυσινά, λόγω της φθηνότερης τιμής αλλά και των προγραμμάτων διευκόλυνσης της σύνδεσης.

 Την ίδια στιγμή αυξάνει ο ανταγωνισμός παλιών και νέων εταιρειών, αφού από την 1η Ιανουαρίου η αγορά απελευθερώνεται πλήρως και ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να προμηθευτεί αέριο από τον «λιανοπωλητή» της αρεσκείας του.

Από την αρχή του έτους μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, δίχως δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί το δεκάμηνο, τα νέα συμβόλαια νοικοκυριών στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής είχαν ξεπεράσει τα 18.800, αυξανόμενα με ρυθμό χιλίων το μήνα. Το πιθανότερο είναι να ξεπεράσουν ακόμη και τον αναθεωρημένο για φέτος στόχο της εταιρείας για 20.000 νέες συνδέσεις.

Τα 18.800 νέα νοικοκυριά, είναι αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, και 57% υψηλότερος από τον αρχικό στόχο για 12.000 όλη τη χρονιά. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι απ’ αυτά τα 18.800 νέα συμβόλαια, τα 8.100, δηλαδή το 43%, συνάφθηκαν στο “νεκρό” διάστημα των τριών καλοκαιρινών μηνών, δηλαδή μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου.

Αντίστοιχα σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία, οι νέες φετινές συνδέσεις νοικοκυριών στις αρχές Σεπτεμβρίου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), ξεπερνούσαν τις 9.200. Επίσης κατά το “νεκρό” διάστημα του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούλιο και Αύγουστο, έκλεισαν περισσότερες από 3.350 νέες συμβάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, οι καινούργιες συνδέσεις παρουσίαζαν αύξηση 60%, με το συνολικό αριθμό υπογεγραμμένων συμβολαίων να φτάνει στα 300.587.

Βασικός λόγος για τη στροφή των καταναλωτών είναι βεβαίως οι υψηλοί φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης (συνδυασμένοι με το μειωμένο επίδομα που προβλέπεται για εφέτος), που κάνουν το φυσικό αέριο να είναι φθηνότερο κατά 30% – 40% του βασικού του ανταγωνιστή.

Στοιχεία αρχών Οκτωβρίου δείχνουν ότι η τιμή του αερίου διατηρείται στα 5,44 λεπτά, και είναι χαμηλότερη κατά 37,5% του πετρελαίου θέρμανσης, και έως 50% για μαγείρεμα και ζεστό νερό συγκριτικά με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι: Καταρχάς το νέο θεσμικό πλαίσιο αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του 50% των ιδιοκτητών, συν μια ψήφο. Η ρύθμιση αυτή άνοιξε τις πόρτες σε χιλιάδες νοικοκυριά. Ήδη η ΕΔΑ Αττικής έχει αποτιμήσει ότι οι αυτόνομες συνδέσεις διαμερισμάτων ξεπερνούν τις 10.000.

Είναι επίσης οι νέες πιο εύκολες μέθοδοι σύνδεσης,  σε συνδυασμό βεβαίως με τα μηδενικά τέλη και τα προγράμματα επιδότησης του κόστους μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης που πρόσφεραν το προηγούμενο διάστημα οι εταιρείες Διανομής. Αντίστοιχα προγράμματα πρόκειται να «τρέξουν» μέσα στο 2018.

Η σαφής τάση ενίσχυσης του ρόλου του αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο των νοικοκυριών δημιουργεί το έδαφος για έντονο ανταγωνισμό των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν από την αρχή του έτους στη λιανική πώληση αερίου. Πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στον κλάδο ετοιμάζονται να μπούν και οι εταιρείες ρεύματος προσφέροντας συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου.

Θοδωρής Παναγούλης

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria