Θα σε χορέψω στο ταψί - Πως βγήκε η φράση - OlaDeka

Θα σε χορέψω στο ταψί – Πως βγήκε η φράση

Πως βγήκε η φράση από μια βάναυση πρακτική για όσους απατουσαν το σύζυγο τους. Γιατί στην Ελλάδα αυτό το βασανιστήριο εφαρμόστηκε στα ζώα

Σε όλους τους μονογαμικους λαούς η συζυγικη απιστία ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα βαρύτερα κοινωνικά εγκλήματα.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τιμωρούσαν την απιστία δίνοντας χίλιους ραβδισμους στον άντρα και κόβοντας τη μύτη της γυναίκας.

Σήμερα ακόμη στις βραχμανικες Ινδίες ο κώδικας του Μάνου βάζει σκληρές ποινές στους άπιστους. Αν για παράδειγμα είναι βραχμανοι τους πάνε σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης η του χωριού τους και τους και τους ρίχνουν στα σκυλιά για να τους ξεσκίσουν. Τους άλλους που δεν ανήκουν στην τάξη των βραχμανων τους βάζουν μπροστά σε όλο τον κόσμο να σταθούν γυμνοί και ξυπόλυτοι πάνω σε ένα είδος ταψιού. Ανάβουν στην συνέχεια μια μεγάλη φωτιά κάτω απ αυτό που αρχίζει σιγά σιγά να ζεσταίνεται. Τότε μερικοί με πρωτόγονα όργανα αρχίζουν να παίζουν ένα φοβερό άγριο σκοπό που συνδυάζεται με τις απεγνωσμένες κινήσεις των απιστων. Τις κινήσεις αυτές οι τελευταίοι τις κάνουν αναγκαστικά επειδή οι γυμνές τους πατούσες φλέγονται πάνω στο καυτό από τη φωτιά ταψί. Η τρομακτική αυτή τιμωρία κρατάει ολόκληρες ώρες όπου να αποκαλούν οι άπιστοι και να πέσουν μέσα στη φωτιά για να γλυτώσουν μια και καλή απ αυτό το μαρτύριο.

Κατά τον ίδιο τρόπο οι τσιγγάνοι μαθαίνουν τις αρκούδες να χωρεψουν.Οταν είναι μικρές τις βάζουν σε ένα ταψί που από κάτω υπάρχει φωτιά.

Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται αρχίζουν να κτυπάμε το ταμπουρλακι τους και να σφυρίζουν με μια τσαμπουκά. Η μικρή αρκούδα αρχίζει τότε να χοροπηδάει επειδή αρχίζει να καίγεται.

Αυτό γίνεται πολλές φορές όπου μια μέρα το ταψί δεν έχει από κάτω φωτιά. Η αρκούδα όμως ακούγοντας τα όργανα να παίζουν και έχοντας συνδυάσει τους ήχους αυτούς με το κάψιμο του ταψιού αρχίζει να χορεύει μέσα στο ταψί. Τότε είναι έτοιμη για τα πανηγύρια. Από την σκληρή και απάνθρωπη αυτή συνήθεια προήλθε η πασίγνωστη φράση θα σε χορέψω στο ταψί.

Facebook – Χωριό μου χωριουδάκι μου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria