ΓΟΥΝΑ - Πρόταση της Ε.Ο.Γ. για τη MITT 2018 - OlaDeka

ΓΟΥΝΑ – Πρόταση της Ε.Ο.Γ. για τη MITT 2018

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΑΠΛΟΙ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΕΣ – «Η ΓΟΥΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»

Με την ΕΟΓ στο τιμόνι, άλλη μια αποστολή σε έκθεση (συγκεκριμένα στη MITT της Ρωσίας) ετοιμάζεται και σήμερα κυκλοφόρησε και το δελτίο τύπου για τη σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας.(Θα το διαβάσετε παρακάτω) Τις ίδιες ώρες απλοί γουνοποιοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα και την ορθή πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στο επίμαχο πεδίο της εξωστρέφειας του κλάδου. Το oladeka.com συζητά με ανθρώπους που ιδρώνουν στα τεζιάκια και αφουγκράζεται τις κραυγές αγωνίας των πρωταγωνιστών που όλοι οι φορείς υποτίθεται υπηρετούν. Γιατί όλοι όσοι στρογγυλοκάθονται σε καρέκλες, και κατέχουν οφίτσια πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι τίποτε άλλο από απλοί «υπηρέτες» των επαγγελματιών, τεχνιτών και γενικότερα εργαζομένων στον κλάδο της γούνας.

«Άλλη μια τουριστική αποστολή ετοιμάζεται και μεις δεν βλέπουμε τίποτα καινούριο. Ποιο το αποτέλεσμα; Αξίζουν τα έξοδα; Θα μας γίνει ποτέ γνωστό αναλυτικά το αποτέλεσμα όλων αυτών των κοστοβόρων και αμφιβόλου αναγκαιότητας αποστολών; Αν πιστεύουν όλοι αυτοί οι κύριοι ότι είναι απαραίτητο όλο αυτό το «παραμύθι» ας το αποδείξουν με στοιχεία και όχι με εκθέσεις ιδεών. Με στοιχεία όμως! Από λόγια χορτάσαμε. Τα νησιά και το Ντουμπάι φέτος έσβησαν! Η παραγωγή έχει μπει σε επικίνδυνη τροχιά με μειοδοτικούς διαγωνισμούς της τιμής του φασόν και εύθραυστες εργολαβίες οι οποίες ανα πάσα στιγμή θα αφήσουν πίσω τους μαύρες γραμμές στην ιστορία της γούνας όπως εκείνα τα μεγάλα εργοστάσια του 60 που μετά από την σύντομη ακμή άφησαν πίσω τους στάχτες! Οι εργαζόμενοι εξαφανίζονται, μεταναστεύουν και όσοι παραμένουν κακοπληρώνονται! Νέοι τεχνίτες ανύπαρκτοι! Οι κυβερνήσεις (όλες) εκμεταλεύονται την διάσπαση των…αρίστων συνδικαλιστών του κλάδου που εκπροσωπούν ξεχωριστά ο καθένας τον «εαυτό του» στα υπουργεία τα οποία (υπουργεία) ρίχνουν πόρτα σε κάθε αίτημα για επιστροφή στην πολιτική της υποστήριξης και των προνομίων για την Ελληνική γουνοποιία που είναι εξαγωγικός κλάδος ο οποίος αντιμετωπίζει παγκόσμια θηρία στην αρένα του διεθνούς ανταγωνισμού. Οι Ρώσοι «κλέβουν» την τεχνογνωσία και τους εργαζόμενους και εμείς κοιμόμαστε! Έχουν το εμπόριο στην έδρα τους, πλέον θέλουν και την παραγωγή, έμμεσα (με “μπροστινούς” – “αχυρανθρώπους”) ή άμεσα…Η γούνα τελειώνει και κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν τουρισμό!»

Είναι λόγια των βιοπαλαιστών γουναράδων, εκείνων που βλέπουν τα οικονομικά στοιχεία των μαγαζιών τους να καταβαραθρώνονται. Είναι οι κραυγές απελπισίας των πυρήνων ενός κλάδου που διανύει τα τελευταία εκατοστά προς το σημείο μηδέν. Το 1990 η γουνοποιία στην Καστοριά μετρούσε 7000 περίπου επιχειρήσεις και απασχολούσε 21.000 περίπου εργαζόμενους. 

Ξέρετε ποιοι είναι οι αντίστοιχοι αριθμοί σήμερα; Η Καστοριά σήμερα (με στοιχεία του επιμελητηρίου) έχει 700 περίπου δηλωμένους εργαζόμενους στη γούνα! Αν δεν είναι αυτό καταστροφή τότε τι είναι;

Διαβάστε τι δήλωσε στο oladeka.com άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις:

«Οι φορείς και τα τοπικά ΜΜΕ (ο θεός να τα πει) εγκληματούν κατά της γουνοποιίας και της Καστοριανής κοινωνίας! Όλοι στις διαπροσωπικές μας συζητήσεις κλαίμε τη μοίρα μας και τον όλεθρο που ζούμε και τα τοπικά ΜΜΕ για ένα 50αρικο δημοσιεύουν καθημερινά κάλπικους διθυράμβους λες και ζούμε τη χρυσή εποχή του Περικλέους…Όλοι αυτοί που κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους στην ζοφερή πραγματικότα, θα είναι υπεύθυνοι για ποινικό αδίκημα και έγκλημα κατά της τοπικής κοινωνίας. Όλα είναι μαύρα και τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν επιτυχίες και δράσεις. Όλα είναι αρνητικά και οι ανίδεοι (;) μίσθαρνοι (;) γραφιάδες του σήμερα, εκτελούν εντολές χωρίς καμία κριτική, χωρίς καμία σκέψη, χωρίς να καταλαβαίνουν το κακό που μεταδίδουν στην τοπική κοινωνία μολύνοντας θανατηφόρα το μοναδικό επαγγελματικό αντικείμενο που συντήρησε, ανέπτυξε και θα μπορούσε να συνεχίσει να αναπτύσσει την περιοχή.

Αυτά βλέπουν στο εξωτερικό και γελάνε. Ή κλαίνε αν πρόκειται για πατριώτες που πονάνε την πατρίδα και δυστυχώς δεν εισακούγονται…»

Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΟΓ που αφορά στην σημερινή συνάντηση και την αποστολή στη MITT

Έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτριου Κοσμίδη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 συνεδρίαση στα γραφεία της Ε.Ο.Γ., έτσι ώστε να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤ που θα λάβει χώρα από τις 13 έως και της 15 Μαρτίου 2018 στη Μόσχα.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Πρόεδρος της ΕΔΗΚΑ Καστοριάς Αχιλλέας Ευαγγέλου και μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Γ.

Μετά το πέρας των συζητήσεων,  αποφασίστηκε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι Περιφερειακές Ενότητες  Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας, τα αντίστοιχα Επιμελητήρια  και η Ε.Ο.Γ. πρέπει να συμμετάσχουν δυναμικά και οργανωμένα στη ΜΙΤ.  Επί του θέματος έχουν γνώση και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Κώττας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Κωνσταντίνος Κυριακίδης οι οποίοι είναι απολύτως σύμφωνοι ως προς τις ενέργειες προώθησης και προβολής της Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, είναι ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης.

Βέβαια και οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Κοζάνης κύριοι Ιωάννης Μητλιάγκας και Νικόλαος Σαρρής, οι οποίοι είναι μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητήριου έχουν γνώση επί του θέματος και το έχουν τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας τους.

«Ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς τις συζητήσεις για τη συμμετοχή μας ως Περιφέρεια στη ΜΙΤ, καθώς επιδιώκουμε να έχουμε τη χρηματοδότηση από τους τοπικούς πόρους, για να υπάρξει μια αξιοπρεπής παρουσία της Δυτικής Μακεδονίας στη ΜΙΤ», δήλωσε ο κ. Κοσμίδης.

Η ΕΔΗΚΑ Καστοριάς, θα ασχοληθεί με την τεχνογνωσία, αλλά και θα φροντίσει για την  άρτια παρουσίαση του προϊόντος της γούνας κατά τη ΜΙΤ. Ειδικότερα θα αναλάβει το στήσιμο του περιπτέρου, τις επιδείξεις μόδας που θα πραγματοποιηθούν, τη συγκέντρωση και τη μεταφορά των εμπορευμάτων που θα χρησιμοποιούν στις επιδείξεις  «Πιστεύουμε στο συνεταιρισμό που λέγεται ΕΔΗΚΑ, του οποίου οι μέτοχοι ξεπερνούν τους 1.200. Θεωρώ ότι η ΕΔΗΚΑ είναι η πλέον κατάλληλη για τη διοργάνωση», είπε ο κ. Κοσμίδης.

Μάλιστα προκειμένου να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία της Ε.Ο.Γ. ο κ. Κοσμίδης πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με τον Ε.Ο.Τ., το Υπουργείο Τουρισμού και το Enterprice Greece.

«Και η Περιφέρεια και όλοι οι φορείς οι οποίοι θα εμπλακούνε είναι όλοι θετικοί στο να συμμετάσχουμε, όσο το πιο δυνατά μπορούμε -όπως άλλωστε το αξίζει η περιοχή μας- στην ΜΙΤ», είπε κλείνοντας ο κ. Κοσμίδης.

mitt-18

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria