To ΔΝΤ άνοιξε τα χαρτιά του για τις Ελληνικές τράπεζες – Π.Τόμσεν: Κανένα θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - OlaDeka

To ΔΝΤ άνοιξε τα χαρτιά του για τις Ελληνικές τράπεζες – Π.Τόμσεν: Κανένα θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Δικαιώθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προανήγγειλε αποσαφήνιση της θέσης του ΔΝΤ για τις τράπεζες. Αυτό συνέβη δια του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Με δήλωσή του ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται κανένα θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την Ελλάδα και πως το Ταμείο αποδέχεται τη θέση της ΕΚΤ να μη γίνει AQR αλλά να έρθει νωρίτερα το stress test.

Στη δήλωσή του, που έγινε στο FT Investment Management Summit, ο Πολ Τόμσεν αναφέρει:

«Στο θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό αυτό το πρίσμα, προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη. Η ΕΚΤ αντιπρότεινε να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο stress test και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε AQR. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους της ΕΚΤ».

Τις εξελίξεις είχε προδιαγράψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στον AΝΤ1. Είχε πει πως δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM για τις ελληνικές τράπεζες και ερωτηθείς για τις πιέσεις του ΔΝΤ, απάντησε ότι «μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα επικοινωνήσει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για επιτάχυνση των stress tests.

Δεν αλλάζει κάτι στο χρονοδιάγραμμα των stress tests, θα σπρώξουν τον SSM να βγάλει τα αποτελέσματα πριν το καλοκαίρι, για να ξέρουμε την κατάσταση πριν βγούμε από το πρόγραμμα, εξήγησε ο υπουργός, τονίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία στις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, και αυτό θα βελτιώσει και τη ρευστότητα, υπογράμμισε.

Ευ. Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες

Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως επίσης επισήμανε. τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν ενωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Η χθεσινή δήλωση του ΔΝΤ για ta stress test ελληνικών τραπεζών

Τούτων δοθέντων, σε συμβιβασμό οδηγούνται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, όπως προκύπτει και από τη δήλωση εκπροσώπου του Ταμείου σε ερώτηση του CNN Greece που επιβεβαιώνει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ερωτήθηκε για τις αναφορές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις οποίες προκύπτει πως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, κλήθηκε από το CNN Greece να απαντήσει στο εάν το Ταμείο είναι ικανοποιημένο με την πρόθεση του SSM να επιταχύνει την διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ή εάν επιμένει στη διεξαγωγή νέου ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών.

«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria