«Χρυσές» βίζες για Ρώσους και Ουκρανούς κροίσους - OlaDeka

«Χρυσές» βίζες για Ρώσους και Ουκρανούς κροίσους

Αποκάλυψη «Guardian»: Η κυπριακή κυβέρνηση από το 2013 έως σήμερα έχει κερδίσει πάνω από 4 δισ. €

Αμφιλεγόμενες «χρυσές» βίζες εξέδιδε η Κύπρος σε ολιγάρχες και μέλη της ρωσικής και της ουκρανικής ελίτ, κάποιοι εκ των οποίων κατηγορούνται για διαφθορά και μέσω της Μεγαλονήσου κατάφεραν να αποκτήσουν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσίευσε ο «Guardian», στην κατοχή του οποίου περιήλθαν οι λίστες με τους δισεκατομμυριούχους που «αποίκισαν» την Ευρώπη μέσω Κύπρου.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει κερδίσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους ενδιαφερόμενους κροίσους και μαζί το δικαίωμα να ζουν και να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη γηραιά ήπειρο.

Ανταλλαγή

Οπως τονίζεται, από το 2013 η κυβέρνηση της Κύπρου ακολούθησε μια τακτική κατά την οποία αντάλλασσε την υπηκοότητα με επενδύσεις 2.000.000 ευρώ σε ακίνητα ή 2.500.000 ευρώ σε εταιρίες ή κρατικά ομόλογα. Μόνο το 2016 εκτιμάται πως εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια μέσω αυτού του προγράμματος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως στη λίστα περιλαμβάνονται μερικοί εξέχοντες επιχειρηματίες, αλλά και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή, όπως ένα πρώην μέλος του Κοινοβουλίου της Ρωσίας, οι ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος τυχερών παιχνιδιών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις επίσης είναι αυτές του δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος είχε ερευνηθεί πέρυσι για επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας, και του Ραμί Μακλούφ, επιχειρηματία με αμφιλεγόμενες δραστηριότητες και εξαδέλφου του Μπασάρ αλ Ασαντ!

Το ζητούμενο πάντως είναι η ασάφεια που καλύπτει τις διαδικασίες χορήγησης υπηκοότητας και το γεγονός πως σε πολλές από τις περιπτώσεις δεν είχαν διενεργηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι για τους αιτούντες. Για το ζήτημα διέταξε έρευνα η Κομισιόν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria