Η Μέρκελ νίκησε, η Ελλάδα αγωνιά - OlaDeka

Η Μέρκελ νίκησε, η Ελλάδα αγωνιά

Η πύρρειος νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου προκαλεί  «πονοκέφαλο» στην ελληνική ηγεσία, αφού η είσοδος των Φιλελευθέρων -υπέρμαχων του Grexit- στην Μπούντεσταγκ από τη μία, και η ενίσχυση του ακροδεξιού AfD από την άλλη, περιπλέκουν πολύ τα πράγματα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η ελληνική κυβέρνηση «ποντάρει» στη συνεργασία του Βερολίνου για έγκαιρη ολοκήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με την προσδοκία να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους -ιδανικά- την άνοιξη του 2018. Η δήλωση των Σοσιαλδημοκρατικών ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού αναγκάζει την Άνγκελα Μέρκελ να συνεργαστεί κατά πάσα πιθανότητα (και) με τους Φιλελευθέρους που έχουν υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή γραμμή απέναντι στην ελληνική κρίση.

Το νέο τοπίο όπως διαμορφώνεται στη Γερμανία κατεβάζει και τον πήχη των προσδοκιών και για τη βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση -μια κατεύθυνση προς την οποία φαίνεται να πιέζει ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν, υπολογίζοντας φυσικά στη στήριξη της έτερης υπερδύναμης της Ευρώπης, της Γερμανίας.

Όπως επισήμανε στο reader.gr ο Παναγιώτης Iωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον κυβερνητικό συνασπισμό θα συμμετάσχει όπως φαίνεται το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), κάτι το οποίο δεν μπορεί να είναι πολύ καλό για την Ελλάδα. «To FDP έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την Ευρώπη, ενώ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη», εξηγεί ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, «ψωμί στο βούτυρο» των ακροδεξιών φωνών στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, είναι η είσοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στη γερμανική Βουλή με ποσοστό 13,5% περίπου, όπως προκύπτει από τα exit polls.

Αποδυνάμωση για τους Χριστιανοδημοκράτες, ενίσχυση για τους Ακροδεξιούς

Ξεκάθαρο προβάδισμα του κόμματος Χριστιανική Ένωση (CDU) της Άγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,5% δίνουν τα πρώτα exit polls, τα οποία ανακοινώθηκαν στις 7 μμ (ώρα Ελλάδος), αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα διορθωμένα ποσοστά του exit poll του τηλεοπτικού δικτύου ARD, στο 20,2% κυμαίνεται το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στο 13,4% των Ακροδεξιών (AfD), στο 10,5% των Φιλελευθέρων (FDP), στο 9,4% των Πράσινων (Gruene) και στο 8,9% της Αριστεράς (Die Linke).

«Ελπίζαμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από εμάς είχαμε μια εξαιρετικά επιτυχημένη κοινοβουλευτική περίοδο», δήλωσε η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ στην επινίκειο ομιλία της μία ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία.

«’Εχουμε την εντολή να φτιάξουμε κυβέρνηση και θα φτιάξουμε κυβέρνηση», δήλωσε, απαντώντας στις εξαγγελίες των Σοσιαλδημοκρατικών ότι είναι αποφασισμένοι να μείνουν στην Αντιπολίτευση, τόνισε.

Ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση (…) Η Άγκελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».

Ωστόσο, οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Αποκλείουν συνεργασία με τη Μέρκελ οι Σοσιαλδημοκράτες

Το Σοσιαλδημοκραιτκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση, έπειτα από την ιστορική του ήττα.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.

Ιστορικό υψηλό ποσοστό για τους Ακροδεξιούς

Ιστορικό εκλογικό σκορ κατέγραψε το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που λαμβάνει το 13,5% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου ARD. Οι ακροδεξιοί δεσμεύονται να «αλλάξουν τη χώρα».

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία, δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος».

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο.

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα επιλέξει να μείνει στην αντιπολίτευση, δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Όπερμαν, μετά την ανακοίνωση της πρώτης πρόγνωσης αποτελέσματος.

Εάν πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει από αύριο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού Τζαμάικα, μεταξύ CDU/CSU, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria