Ζάχος Παύλου: Ο μοναδικός άνθρωπος που στήριξε τον στόχο που έθεσα για αλλαγή του δικτύου ύδρευσης ήταν ο Καρυπίδης - OlaDeka

Ζάχος Παύλου: Ο μοναδικός άνθρωπος που στήριξε τον στόχο που έθεσα για αλλαγή του δικτύου ύδρευσης ήταν ο Καρυπίδης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ. – Κύριε Παύλου την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017, ένα έργο για το οποίο αγωνιστήκατε, το έργο της Αντικατάστασης του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης της Πόλης της Καστοριάς με Προϋπολογισμό 9.757.419,36€, έλαβε και επίσημα την απόφαση ένταξής του για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας (ΑΔΑ: ΩΓΓ57ΛΨ-ΧΡ3). Πως σχολιάζετε αυτή την θετική εξέλιξη για την περιοχή μας και ποιοι ήταν οι παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτή την ευχάριστη έκβαση;

 

Ζάχος Παύλου: Για να απαντήσω στο ερώτημα σου θα μου επιτρέψεις να πω λίγο το ιστορικό του έργου αλλά και λίγες κουβέντες γενικά.

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά ήμουν αποφασισμένος να μην αλλάξει η πολιτική τον χαρακτήρα μου αλλά αν μπορώ να συμβάλω με τις μικρές δυνάμεις μου να αλλάξω εγώ την πολιτική έστω σε τοπικό επίπεδο.

Έτσι ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση υπηρετώντας τον πολίτη με γνώμονα το καλό του Δήμου και των δημοτών.

Τα λίγα χρόνια που ασχολούμαι λέω πάντα την αλήθεια έστω και αν αυτό πολλές φορές μου δημιουργεί προβλήματα.

Αυτό κάνω και τώρα. Επειδή πράγματι στη ζωή η νίκη έχει 100 πατέρες αλλά η ήττα είναι ορφανή και επειδή υπάρχει πολλή αχαριστία και όλοι ξεχνούν γρήγορα θα σου πω ότι ήμουν σίγουρος ότι όταν ενταχθεί το έργο θα τρέξουν κάποιοι πολύ γρήγορα να το οικειοποιηθούν.

Είναι κρίμα όμως να μην αναφέρεται πουθενά το όνομα του περιφερειάρχη γιατί χωρίς την δική του θέληση και αποφασιστικότητα δεν θα είχε ενταχθεί.

Ερ.Τι απαντάτε σε αυτούς που θα σας χαρακτηρίσουν ως ¨Καρυπιδικό”

Ξέρω ότι πάλι κάποιοι ινστρούχτορες θα κάνουν σενάρια θα πουν ανοησίες αλλά δεν με πειράζει. Αυτή είναι η αλήθεια και έχω υποχρέωση να την πω. Μακριά από εμένα τα πολιτικά παιχνίδια. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι και στα δημοτικά συμβούλια όταν υπήρχε θετική πρόταση από την αντιπολίτευση είχα το θάρρος να συμφωνώ μαζί τους έστω και αν κάποιοι με στραβοκοιτούσαν.

Θέλω να ξέρουν όλοι ότι όταν έθεσα αυτόν τον στόχο για την ΔΕΥΑΚ ο μοναδικός άνθρωπος που στήριξε αυτόν τον στόχο ήταν ο Καρυπίδης.

Όταν είπα στο δημοτικό συμβούλιο ότι ή θα γίνει ή θα παραιτηθώ κάποιοι χαιρόντουσαν γιατί πίστευαν ότι δεν είναι εφικτό. Ακόμη και στην ομάδα μου με περνούσαν για τρελό.Τα λεφτά για την ύδρευση ήταν λίγα μόλις 17.000.000 για όλη την δυτική Μακεδονία.

Εμείς διεκδικούσαμε τα 10.000.000.

Ο περιφερειάρχης αφού τον ενημέρωσα για την κατάσταση του δικτύου την κατάσταση στην ΔΕΥΑΚ αλλά και ότι η Καστοριά για ύδρευση δεν πήρε ούτε ένα ευρώ τα προηγούμενα χρόνια ενώ όλες οι άλλες πόλεις είχαν αλλάξει τα δίκτυα, συμφώνησε μαζί μου ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία.

Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν η ΔΕΥΑΚ να τρέξει γρήγορα και να ετοιμάσει την πρόταση.Το πρώτο βήμα ήταν να έχουμε φορολογική ενημερότητα.Τον Δεκέμβριο του 2014 με την βοήθεια της βουλευτού Μαρίας Αντωνίου καταθέσαμε τροπολογία για την ρύθμιση του δανείου. Έτσι πήραμε φορολογική ενημερότητα. Ξεκινήσαμε αμέσως με την μελέτη και τις αδειοδοτήσεις. Μεγάλη βοήθεια είχαμε και από τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς αλλά και από τις υπηρεσίες της περιφέρειας.

Όσες φορές χρειάστηκε η βοήθεια του Καρυπίδη ήταν αμέριστη. Οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ έκαναν αγώνα δρόμου για να είμαστε έτοιμοι. Είχαμε σε εξέλιξη και παρά πολλές άλλες μικρές παρεμβάσεις αλλά και την σκληρή καθημερινότητα με ένα άθλιο δίκτυο.

Η παρουσία μας στην Περιφέρεια ήταν συχνή μέχρι να γίνει συνείδηση σε όλους ότι αυτό το έργο θα γίνει.

Στην πρώτη αξιολόγηση το έργο δεν εντάχθηκε λόγω ενός προβλήματος που δεν ήταν υπαιτιότητα της ΔΕΥΑΚ. Είχα εξηγήσει στο δημοτικό συμβούλιο τι είχε συμβεί. Ήμασταν σίγουροι ότι θα περάσει στην δεύτερη.

Οι καλοθελητές βρήκαν αφορμή να πανηγυρίσουν και να κατηγορήσουν και εμένα και τον Καρυπίδη.

Ερ. Από ποιους δεχτήκατε επίθεση;

Δυστυχώς για εμένα οι μαχαιριές ήταν εκ των έσω.

Κάποιοι με τις ανοησίες τους έβαζαν σε κίνδυνο την ένταξη του έργου.

Δεν πειράζει τέλος καλό όλα καλά.

Όμως η ένταξη εάν δεν προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την δημοπράτηση και την υλοποίηση δεν θα έχει νόημα.Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για όλα αυτά που έγιναν μέχρι την ένταξη όμως κλείνω και θέλω να ευχαριστήσω πρώτα τον περιφερειάρχη, τις υπηρεσίες της περιφέρειας, τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, την υπηρεσία προγραμματισμού του Δήμου, αλλά ιδιαίτερα τους πρώην συνεργάτες μου στην ΔΕΥΑΚ οι οποίοι στην αρχή δεν το πίστευαν αλλά στην συνέχεια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την ετοιμότητα της πρότασης.

Πέτρος Σμιξιώτης

 

Δείτε επίσης τι έλεγε ο Θόδωρος Καρυπίδης στις 13 Οκτωβρίου 2016 για το ζήτημα της αλλαγής του δικτύου ύδρευσης της Καστοριάς ΕΔΩ

karypidhs-oladeka-41

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria