«Φουλάρει τις μηχανές» για τους υδρογονάνθρακες η κυβέρνηση - OlaDeka

«Φουλάρει τις μηχανές» για τους υδρογονάνθρακες η κυβέρνηση

«Πατάει γκάζι» η κυβέρνηση για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων, με στόχο να στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Οι αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την επιλογή είδους σύμβασης και τον γεωγραφικό προσδιορισμό θαλασσίων περιοχών στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και την Κρήτη, για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β2885-21/8/2017) .

Όπως προκύπτει από τους χάρτες που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του κ. Σταθάκη, οι υπό παραχώρηση περιοχές είναι στο Ιόνιο πέλαγος βορείως της Κεφαλονιάς, δυτικά της Λευκάδας και δυτικά της Κέρκυρας, και στην Κρήτη, δυτικά και νοτιοδυτικά της νήσου.

Στόχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να αναπτυχθεί το πλαίσιο για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων έως το τέλος του έτους, η έναρξη της συζήτησης για το είδος των συμβάσεων παραχώρησης, η αναβάθμιση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αλλά και η ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γενεών.

Αυτοί είναι οι κεντρικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική του υπουργείου για τους υδρογονάνθρακες, με στόχο να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, προς βελτίωση και συμπλήρωσή του, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα βάσει και του διεθνούς ενδιαφέροντος, που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Στους βασικούς στόχους είναι να αλλάξει η προκήρυξη – πρόσκληση, να βελτιωθεί το model agreement και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιλογής του αναδόχου, ενώ επιδιώκεται το νέο πλαίσιο να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2017.

Επιπλέον, το υπουργείο προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για το είδος της σύμβασης, βάσει της οποίας θα παραχωρούνται οι προς έρευνα περιοχές.

Σήμερα προβλέπονται δύο είδη αδειών: η σύμβαση μίσθωσης (lease agreement), με την οποία το Δημόσιο δεν έχει οφέλη από την παραγωγή υδρογονανθράκων, και η σύμβαση διάθεσης της παραγωγής (production share agreement), η οποία εφαρμόζεται σε χώρες με μεγάλη εμπειρία στην εξόρυξη πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής έχει υιοθετηθεί το πρώτο μοντέλο σύμβασης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria