Ολυμπία Τελιγιορίδου: Μέσα από τη συλλογική προσπάθεια θα καταφέρουμε περισσότερα - OlaDeka

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Μέσα από τη συλλογική προσπάθεια θα καταφέρουμε περισσότερα

Για την Ολυμπία Τελιγιορίδου ο κλάδος της γούνας αποτελεί την κινητήριο οικονομική δύναμη της ακριτικής Καστοριάς και οι ενέργειες προσανατολίζονται στη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων και δράσεων, και την ενίσχυση μέσω της περαιτέρω εξειδίκευσης των εργαζομένων του κλάδου. Η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ αραματίζεται ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο με την αξιοποίηση του σιδηροδρόμου, του αεροδρομίου της Καστοριάς, ενώ πιστεύει ότι χρειάζεται η πανστρατιά όλων των τοπικών δυνάμεων για να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά η περιοχή.

Μέσω του Πρακτορείου η Ο. Τελιγιορίδου προτείνει την δημιουργία ενός τοπικού αρχείου για τους Εβραίους της Καστοριάς που χάθηκαν στα κρεματόρια των Ναζί δηλώνοντας ότι η προσφορά τους στην εξέλιξη της πόλης ήταν σημαντική.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπίας Τελιγιορίδου στον Σπύρο Κουταβά για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

Ερ.: Η Καστοριά διαθέτει έναν πολύ δυναμικό κλάδο με καθαρά εξαγωγικά χαρακτηριστικά για την ελληνική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες της γούνας έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και εκθεσιακά κέντρα. Μπορεί να γίνει κάτι επιπλέον προς αυτή την κατεύθυνση;

 

Απ.: Ο κλάδος της γουνοποιίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι η «ατμομηχανή» της οικονομικής ζωής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Καστοριάς και πηγή συναλλάγματος για την ελληνική οικονομία. Είναι η σημαντικότερη παραγωγική και παραδοσιακή δραστηριότητα της περιοχής. Η κρίση που περνά σήμερα δεν έχει σχέση με την ελληνική οικονομία αλλά με την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας αφού εκεί είναι η μεγάλη αγορά της καστοριανής γούνας. Έχουν υπάρξει μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της γουνοποιίας και πολύ φιλότιμες προσπάθειες στην προσέλκυση πελατών. Η πιστοποίηση του προϊόντος και το «ξεκλείδωμα» των νέων αγορών, είναι κατά την άποψη μου τα βασικά στοιχεία για το μέλλον της γουνοποιίας. Η βοήθεια προς τις μικρομεσαίες γουνοποιητικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται άλλες επιχειρήσεις ξένων χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα για την προβολή και προώθηση των προϊόντων τους, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Εργαζόμαστε για τη νομιμοποίηση του εκθετηρίου του Προφήτη Ηλία που θα βοηθήσει στην καλύτερη διεξαγωγή της έκθεσης Γούνας στην Καστοριά. Ήδη μέσω του οργανισμού Enterprice Greece έχουμε χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή γουνοποιητικών επιχειρήσεων σε εκθέσεις του εξωτερικού ενώ την ίδια ώρα τα αιτήματα των φορέων όσον αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την πραγματοποίηση προγραμμάτων για την πιστοποίηση του επαγγέλματος, την πιστοποίηση του προϊόντος και την ένδειξη ποιότητας προωθούνται στα αρμόδια υπουργία. Επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καταρτίστηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον κλάδο και βρίσκεται σε εξέλιξη. Βασικό μας μέλημα είναι η στήριξη των υγειών επιχειρηματικών δράσεων και η παράλληλη ενίσχυση των εργαζομένων ώστε να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα εξειδίκευση και τεχνογνωσία που αποτελούν το μεγάλο μας πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό.

 

Ερ.: Εάν σας δινόταν η δυνατότητα να διαχειριστείτε 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων σε ποιο τομέα της Π.Ε. Καστοριάς και για ποιους λόγους θα επενδύατε η θα κατευθύνατε αυτή την χρηματοδότηση;

 

Απ.: Η Π.Ε. Καστοριάς χρειάζεται εκείνες τις υποδομές που θα ενισχύουν την τοπική οικονομία και θα την αναπτύξουν. Στην Καστοριά οι βασικοί τομείς παραγωγικής δραστηριότητας είναι η γουνοποιία, η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός. Σε αυτούς τους τομείς χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Ήδη 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ έχουν δρομολογηθεί για αντιπλημμυρικά έργα και οδοποιία στις αγροτικές περιοχές. Φράγματα που είχαν μπλοκάρει, όπως του Νεστορίου, που θα δώσουν ανάσα στην αγροτική οικονομία, έχουν ξεμπλοκαριστεί και θα βοηθήσουν σημαντικά την αγροτική παραγωγή. Η στοχευμένη τουριστική προβολή της περιοχής, με άξονα τις φυσικές ομορφιές για τον εναλλακτικό τουρισμό καθώς και την ανάδειξη της πόλης της Καστοριάς ως την κατεξοχήν Βυζαντινή πόλη της Μακεδονίας μέσα από δράσεις προβολής και ανάδειξης αυτής της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας. Η περιοχή της Καστοριάς, και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας, ήταν πριν το 1912 το διαμετακομιστικό κέντρο προϊόντων για την Βαλκανική ενδοχώρα αλλά και την Ευρώπη. Αυτό το ρόλο επιδιώκουμε να ανακτήσουμε και έχει ήδη δρομολογηθεί, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δ. Μακεδονίας. Δημιουργούμε στο Άργος Ορεστικό ένα διαμετακομιστικό κέντρο με την αναβάθμιση του αεροδρομίου, την έλευση του τρένου με τερματικό στο αεροδρόμιο και σύνδεση με δυτική και ανατολική Ευρώπη καθώς και με την ολοκλήρωση των έργων στην Εγνατία οδό. Οι υποδομές αυτές θα δώσουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή.

 

Ερ.: Πολλοί λένε ότι η Καστοριά τα διαθέτει όλα, βουνά, νερά, λίμνη, παράδοση, αρχιτεκτονικές ομορφιές, τουρισμό και χρήματα με βάση το προϊόν της γούνας και ότι δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα η Πολιτεία. Έτσι είναι ή όντως κάτι λείπει από την περιοχή; Ποια είναι η γνώμη σας;

 

Απ.: Ζούμε σε ένα ευλογημένο και πανέμορφο τόπο. Δεν μου αρέσει να είμαι ισοπεδωτική και να μηδενίζω ότι έχει γίνει παλαιότερα, έγιναν και στο παρελθόν πράγματα πολύ σημαντικά. Όμως υπάρχει μια έλλειψη στις υποδομές και σας ανέφερα μερικά παραδείγματα νωρίτερα. Στην εποχή που ζούμε χρειάζεται η εναρμόνιση των υποδομών μας με τον υπόλοιπο κόσμο αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Άρα πάντα θα χρειάζεται κάτι. Όταν οι ανταγωνιστές τρέχουν εμείς δεν μπορούμε να παραμένουμε στάσιμοι και να αυτοθαυμαζόμαστε. Μοιραίο θα είναι να μείνουμε πίσω και αυτό θα μας κοστίσει, όπως έγινε μέχρι σήμερα σε σημαντικό βαθμό. Η ομορφιά του τόπου μας από μόνη της δεν μπορεί να μας κάνει ανταγωνιστικούς. Χρειάζεται πολύ προσπάθεια από όλους μας. Και τονίζω το «όλους μας» γιατί πιστεύω στην συλλογική προσπάθεια και μέσα από αυτήν θα καταφέρουμε περισσότερα. Ένας κούκος δεν φέρνει την «άνοιξη», χρειάζεται πανστρατιά όλων των φορέων της Π.Ε. Καστοριάς για να δημιουργήσουμε αυτό που πραγματικά αξίζει για τον τόπο μας. Πολλές φορές πιστεύω ότι με τον εφησυχασμό και την αδράνεια μας αδικήσαμε τον τόπο μας.

 

Ερ.: Η Καστοριά κατά την διάρκεια της Κατοχής έχασε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της. Χίλιοι Έλληνες Εβραίοι χάθηκαν στα κρεματόρια των Nαζί. Tα τελευταία χρόνια συγγενείς των Ελλήνων Εβραίων επισκέπτονται την πόλη ψάχνοντας στα ίχνη της Ιστορίας. Με βάση τα όσα γίνονται στην Θεσσαλονίκη τι πιστεύεται ότι πρέπει να γίνει στην Καστοριά, ποιο είναι το μήνυμά σας;

 

  • Η Π.Ε. Καστοριάς και πριν και μετά την απελευθέρωση της, είχε ένα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Έτσι είναι καλοδεχούμενοι όσοι επισκέπτονται την περιοχή μας αναζητώντας τις ρίζες τους. Η Εβραϊκή κοινότητα ήταν πολυπληθής αλλά και με σημαντική προσφορά στον τόπο μας. Η δημιουργία ενός αρχείου της Εβραϊκής κοινότητας που θα βοηθούσε τους νεότερους Ισραηλίτες να βρούνε στοιχεία για τους προγόνους τους, η αδελφοποίηση με μια πόλη του Ισραήλ είναι ίσως βήματα που θα βοηθούσαν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας. Ξέρετε θα πρέπει να μην κάνουμε ότι κάνουν οι γείτονες μας που καταστρέφουν επιλεκτικά όσα ο Ελληνισμός άφησε πίσω του. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε αν αναδείξουμε τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τον τόπο μας αυτό που είναι. Καλοδεχόμαστε όλους όσοι επισκέπτονται τον τόπο μας και έχουμε την διάθεση να τους βοηθήσουμε να γνωρίσουν τον τόπο των προγόνων τους.

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria